Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Οίτης: Να πάρουν θέση οι βουλευτές για τα αιολικά

Να πάρουν θέση οι βουλευτές και τα κόμματα στη Φθιώτιδα και στη Φωκίδα για τους Αιολικούς Σταθμούς στον ορεινό όγκο της Οίτης, ζητά με επιστολή της προς ολους τους φορείς η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Οίτης. 

Με δεδομένη τη δραστηριότητα των εταιρειών για την εγκατάσταση των πέντε βιομηχανικών Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), 37 ανεμογεννητριών, στην Οίτη και ενώ έχουν περάσει δύο χρόνια, που οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν σ’ αυτή την προοπτική, η Κίνηση Πολιτών ζητά απο τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του νομού επίσημα και ανοιχτά να ξεκαθαρίσουν αν είναι υπέρ ή κατά των ανεμογεννητριών στην Οίτη. Να θυμίσουμε ότι:

– Για την αίτηση που αφορά στον ΑΣΠΗΕ στη θέση “ΤΟΥΡΛΑ – ΒΛΙΤΟΤΣΟΥΜΑΡΟ”, των δεκαπέντε ανεμογεννητριών, της εταιρείας ΑΙΟΛΙΚΗ ΟΙΤΗΣ Ε.Π.Ε, έχει εκδοθεί από το ΥΠΕΝ Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), η οποία έχει προσβληθεί από το Δήμο Λαμίας και εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)

– Για τις τέσσερις αιτήσεις που αφορούν στις θέσεις ΠΥΡΓΟΣ, ΜΑΚΡΥΡΑΧΗ, ΞΕΡΟΒΟΥΝΙ 1 ΚΑΙ ΞΕΡΟΒΟΥΝΙ 2, των είκοσι δύο ανεμογεννητριών, της εταιρείας PK ENERGY lKE, η ΡΑΕ έχει εκδώσει Βεβαιώσεις Παραγωγού, για τις οποίες ο Δήμος Λαμίας έχει προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ζητώντας την ακύρωση τους. Η εταιρεία κατέθεσε δύο Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για διαβούλευση στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο που αφορούν στις θέσεις ΠΥΡΓΟΣ και ΞΕΡΟΒΟΥΝΙ 1, οι οποίες αποσύρθηκαν γιατί δεν είχαν τις Ειδικές Οικολογικές Αξιολογήσεις, που προβλέπει ο Νόμος.

Παράλληλα η εταιρεία προχώρησε στην εγκατάσταση ανεμολογικών ιστών.

Επίσης μέχρι στιγμής έχουμε τις ομόφωνες αρνητικές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Λαμίας και Δελφών, όλων των Τοπικών Κοινοτήτων των 25 χωριών της Οίτης και των Συλλόγων τους, καθώς και την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς για το πάγωμα των αδειοδοτήσεων μέχρι να γίνει η αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ. Έχουμε επίσης την αρνητική θέση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σαρακιώτη με τις παρεμβάσεις του στη Βουλή.