Με πορείες, εκδηλώσεις στα σχολεία και καταθέσεις στεφάνων γιορτάσθηκε στη Φθιώτιδα η 50η επέτειος του Πολυτεχνείου
Με πολλαπλά μηνύματα, εκδηλώσεις, πορείες και καταθέσεις στεφάνων συμμετείχαν στη χθεσινή Επέτειο του Πολυτεχνείου, κόμματα, οργανώσεις, φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές και φορείς της Φθιώτιδας. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής για τον αγώνα αποκατάστασης της Δημοκρατίας στο Πολυτεχνείο το 1973 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της πόλης απο το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας, ενώ το παρών στη συγκέντρωση στην πλατεία Πάρκου έδωσαν φοιτητές και μαθητές των σχολείων της πόλης.
Στην Αταλάντη έγινε κατάθεση στεφάνων από τους μαθητές του 1ου, του 2ου και του 3ου Νηπιαγωγείου, του 1ου και του 2ου Δημοτικού Σχολείου, του Γυμνασίου, του Γενικού Λυκείου και του ΕΠΑ.Λ. Αταλάντης.
Χαιρετισμός και κατάθεση στεφάνων έγινε από τον Δήμαρχο Λοκρών κ. Αθανάσιο Ζεκεντέ.
Στην κατάθεση των στεφάνων παρέστησαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αντρέας Λουκάς, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Προστασίας κ. Βασιλική Σίμου Παλαιολόγου, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς.
Στο μήνυμά του ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Ζεκεντές ανέφερε για την 50η επέτειο εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου:
«Η νεολαία της πατρίδας μας διαχρονικά πρωταγωνιστεί στους αγώνες για ελευθερία και ανεξαρτησία.
Οι Έλληνες ως λαός έχουμε μάθει να διεκδικούμε και να αγωνιζόμαστε για ιδανικά και αξίες!
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 υπήρξε η κορυφαία αντιστασιακή ενέργεια ενάντια στην κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και των ατομικών ελευθεριών, κατά τη διάρκεια της επταετούς δικτατορίας.
Φοιτητές, νέοι άνθρωποι, αγωνιστές όλων των ηλικιών και των επαγγελμάτων συνόψισαν στο σύνθημα: «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» τις διεκδικήσεις μιας γενναίας εξέγερσης που αγωνίζονταν για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, εκπαίδευσης και επαναφορά της δημοκρατίας.
Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.
Στην Ελλάδα σήμερα το δημοκρατικό πολίτευμα είναι σταθερό, αλλά οι διαδοχικές κρίσεις όπως η οικονομική, της πανδημίας και η ενεργειακή δοκιμάζουν τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας.
Η εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών και διαδικασιών ξεκινά από τις τοπικές κοινωνίες.
Η επέτειος αυτή είναι αφιερωμένη στη νέους και σε όλους όσους τολμούν να διεκδικούν και να παλεύουν για μια καλύτερη ζωή.
Η επέτειος αυτή είναι παρακαταθήκη αναφοράς για τη νέα γενιά της Ελλάδας που καλείται μέσα σε δύσκολες συνθήκες να γράψει τη δική της ιστορία και να αφήσει το δικό της αποτύπωμα σε αυτή τη χώρα.»
Μήνυμα Χρήστου Σταϊκούρα για την επέτειο του Πολυτεχνείου
Σήμερα, στην επέτειο των 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τιμούμε ένα γεγονός σημαντικής ιστορικής σημασίας, σημειώνει στο μήνυμά του για την εξέγερση του Πολυτεχνείου ο υπουργός Υποδομών - Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας.
Από αυτή την κορυφαία αντιδικτατορική πράξη, προσθέτει, οφείλουμε να αντλούμε διδάγματα και να εμβαθύνουμε στις αρχές που διαμόρφωσαν το πνεύμα εκείνης της εποχής.
“Οι αξίες της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, που αποτελούν το θεμέλιο της κοινωνίας μας, απαιτούν διαρκή επαγρύπνηση, ενίσχυση, διεύρυνση και εμβάθυνση.
Οφείλουμε, όλοι μας, να είμαστε ενεργοί θεματοφύλακες σε αυτές τις διαδικασίες.
Με δημοκρατική ενότητα, σεβασμό και αλληλεγγύη, να δημιουργήσουμε μια κοινωνία που να διέπεται από αυτές τις αξίες και να διασφαλίζει ένα ειρηνικό, δίκαιο και βιώσιμο μέλλον για όλους μας”, καταλήγει στο μήνυμά του ο κ. Σταϊκούρας.
Ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός για το Πολυτεχνείο
Σαφώς προκαλεί θαυμασμό το σθένος των εικοσάχρονων παιδιών του Πολυτεχνείου να ορθώσουν ανάστημα, να σπάσουν τον «γύψο» και με το «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία», να δώσουν την πρώτη ανάσα οξυγόνου σε μια χώρα που πνιγόταν από την επταετή δικτατορία.
Όμως οι στιγμές εκείνες χαρακτηρίστηκαν και από κάτι ακόμη, εξίσου θαυμαστό, που συχνά παραγνωρίζουμε.
Τα παιδιά του Πολυτεχνείου είχαν την (ενδεχομένως αυθόρμητη) σοφία να συνθέσουν - δίχως να απεμπολήσουν - τις ετερόκλητες πολιτικές ή ιδεολογικές τους απόψεις και να βγάλουν μια κραυγή ενιαία, ένα σύνθημα που αντήχησε από το κτίριο Γκίνη της οδού Στουρνάρη στα πέρατα του δημοκρατικού κόσμου!
Οι εποχές αλλάζουν, αλλά οι συλλογικές αρετές της ψυχικής δύναμης, της ορθής κρίσης και της συνεργασίας για το κοινό καλό, παραμένουν πολύτιμα εφόδια για την προκοπή ενός τόπου. Και αν ακούσουμε με την ψυχή μας τον αντίλαλο από τον μισό αιώνα του Πολυτεχνείου, είναι βέβαιο πως αυτές τις αρετές θα τις κατακτήσουμε και, το κυριότερο, θα τις μεταδώσουμε στα παιδιά μας!
Mήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Ηλία Σανίδα
“Το Πολυτεχνείο αποτελεί ένα σύμβολο ενότητας και αγώνα κατά εκείνων που τόλμησαν να αμφισβητήσουν τις αξίες, τις ιδέες και τα ιδανικά του Ελληνικού λαού.
Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αποτελεί μια επέτειο μνήμης όσων αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν στο βωμό της Δημοκρατίας”.
Μήνυμα του Δημάρχου Λαμιέων Θύμιου Καραΐσκου για την επέτειο του Πολυτεχνείου
«Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία», οι «ασυμβίβαστες» λέξεις της εξεγερμένης νεολαίας και του λαού που αντηχούν ακόμη και σήμερα, 50 χρόνια μετά από την αιματοβαμμένη εξέγερση των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, για μια «ελεύθερη», μια καλύτερη Ελλάδα.
Οι αγώνες για την προάσπιση των διαχρονικών αξιών απέναντι στο δικτατορικό καθεστώς, αποτελούν παράδειγμα αγώνων, αυταπάρνησης και κυριότερα στάση ζωής, για όλους εμάς, για τις νεότερες γενιές, για Ελευθερία και Δημοκρατία.
Πολυτεχνείο, ένας «φάρος» αισιοδοξίας και ελπίδας μα πάνω απ’ όλα ένα μήνυμα για την ίδια τη ζωή που δεν «ξεθωριάζει» στο πέρασμα του χρόνου…
Το μήνυμα της Δημάρχου Αμφίκλειας - Ελάτειας Αθανασίας Στιβακτή
“Η ιστορία γράφεται από τους παρόντες. Στη διάρκεια των γεγονότων. Όταν το ρολόι δείχνει "ώρα μηδέν".
Παρών δήλωσαν και οι φοιτητές μίας άλλης εποχής, όταν 50 χρόνια πριν, το ρολόι σήμανε την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Μία κομβική στιγμή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, που γράφτηκε με συνθήματα σε πανό και τοίχους, με αίμα σε δρόμους, με μπογιά ανεξίτηλη στη συλλογική μας μνήμη. "Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία". Δεν θέλει μόνο η αλλαγή αγώνες και θυσίες μα και η διαφύλαξη. Γιατί κάποιες φορές, αντί της μνήμης, υπερισχύει η λήθη. Το μήνυμα της εξέγερσης όμως, που δεν είναι άλλο από την άρνηση κάθε μορφής αυταρχισμού, δεν πρέπει ποτέ να λησμονηθεί.
Αιώνια ευγνωμοσύνη, σεβασμός, τιμή αλλά και... ρίγος από την ασίγαστη φωνή του εκφωνητή: "ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ!"”.
Το μήνυμα του Δημάρχου Δελφών Παναγιώτη Ταγκαλή για την επέτειο του Πολυτεχνείου
Η συμπλήρωση 50 ετών από την εξέγερση του Πολυτεχνείου έρχεται να μας θυμίσει για μία ακόμα φορά τη σημασία που έχει για την κοινωνία μας ο αυθορμητισμός των νέων, μακριά από «κηδεμονίες» και καθοδηγήσεις.
Αυτός ο αυθορμητισμός ήταν άλλωστε η σπίθα που οδήγησε στα ιστορικά γεγονότα του Νοεμβρίου του 1973, μία σπίθα που μετετράπη σε φλόγα αντίδρασης απέναντι στη στρατιωτική δικτατορία που από εξαετίας είχε εγκατασταθεί στη χώρα.
Το Πολυτεχνείο σηματοδοτεί πολλά για τη σύγχρονη ιστορία της χώρας, η αποτίμηση των οποίων αγγίζει πολλές από τις εκφάνσεις της πορείας της στο πέρασμα των 5 δεκαετιών έως σήμερα. Από όποια αφετηρία κι αν ξεκινά κανείς κάνοντας τη δική του ανάγνωση, για τους πρωταγωνιστές εκείνων των γεγονότων και τη σπουδαιότητα της πράξης τους μιλά καλύτερα ο ποιητής με τα εξής λόγια:
«Δίχως τουφέκι και σπαθί,
με τον ήλιο στο μέτωπο,
υπήρξατε ήρωες και ποιητές μαζί.
Είστε το Ποίημα (…)
(…) Μπροστά σ' αυτό το ποίημα
μετράει μόνο η σιωπή»
Νικηφόρος Βρεττάκος
Το ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας για το Πολυτεχνείο
“Τίποτα δεν χαρίζεται στον λαό, εάν ο ίδιος δεν το διεκδικήσει. Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου παραμένουν σήμερα απολύτως ζωντανά. Σε μια συνθήκη που μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας δυσκολεύεται να έχει πρόσβαση σε βασικά αγαθά, εξαιτίας μιας πολιτικής εξουσίας που στηρίζει συμφέροντα λίγων αντί πολλών. Που οι ατομικές ελευθερίες και η προστασία της ιδιωτικής ζωής των πολιτών είναι σε κίνδυνο, εξαιτίας νέων δικτύων επιτήρησης και παρακολουθήσεων”.
Μήνυμα Νίκου Σταυρογιάννη για την επέτειο του Πολυτεχνείου
“Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι το σύμβολο και η παρακαταθήκη των αγώνων της νεολαίας μας για Ελευθερία, Δημοκρατία και ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Τιμούμε όλους όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για αξίες, αρχές και ιδανικά την περίοδο της δικτατορίας.
Είναι χρέος όλων μας να μεταλαμπαδεύσουμε στις νεότερες γενιές το διαχρονικό μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Σήμερα δε, που η αμφισβήτηση είναι δικαιολογημένη για τα όσα συνέβησαν και συμβαίνουν στην Πατρίδα μας στο μισό σχεδόν αιώνα της μεταπολιτευτικής περιόδου, η κοινωνία μας έχει ανάγκη το όραμα, τη θέληση και την τόλμη των νέων εκείνης της εποχής. Μόνο έτσι μπορούμε να δρομολογήσουμε μια διαφορετική πορεία, που μπορεί να μας οδηγήσει στη πραγματική πρόοδο για την πλειοψηφία του Λαού μας, μέσα από το δρόμο της ουσιαστικής δημοκρατίας, με πραγματική συμμετοχή των πολιτών, κοινωνική δικαιοσύνη και ευκαιρίες για ένα καλύτερο μέλλον για τη νέα γενιά”.
Παρέμβαση Πολιτών για την Λαμία: Το Πολυτεχνείο ζει και εμπνέει τους αγώνες του σήμερα
Το Πολυτεχνείο Ζεί και εμπνέει τους αγώνες του σήμερα για Εθνική Ανεξαρτησία, Κοινωνική Δικαιοσύνη, Δημοκρατία, Κοινωνική Απελευθέρωση, αναφέρει στο μήνυμά της για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου η δημοτική παράταξη “Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία”.
“50 χρόνια μετά, το Πολυτεχνείο ΖΕΙ για να μας υπενθυμίζει τους αγώνες του χθες, να δίνει φωνή και προοπτική στους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας και να εμπνέει τους αγώνες του σήμερα για Εθνική Ανεξαρτησία, Κοινωνική Δικαιοσύνη, Δημοκρατία, Κοινωνική Απελευθέρωση.
Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πιο σκληρή, επικίνδυνη και αυταρχική κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Μια κυβέρνηση που έχει οδηγήσει το λαό στην εξαθλίωση με την ακρίβεια, τον “ασυγκράτητο” πληθωρισμό, την ενεργειακή φτώχεια τους μισθούς πείνας.
Μια κυβέρνηση που απελευθερώνει τους πλειστηριασμούς, υπονομεύει το δημόσιο σύστημα υγείας, την παιδεία την αξιοπρεπή εργασία και σαρώνει κάθε δημοκρατικό δικαίωμα και ελευθερία με την καθημερινή παραβίαση των δικαιωμάτων, την αποχαλίνωση της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, όπως πρόσφατα καταδείχθηκε με έναν ακόμη νεκρό από πυρά αστυνομικού στη Βοιωτία, εκχωρεί τους φυσικούς πόρους, ξεπουλά την δημόσια περιουσία.
Μια κυβέρνηση που ανέχεται και καλύπτει την εγκληματική δράση των νεοφασιστικών ομάδων, που επιχειρεί να εμπλέξει την χώρα μας στα εγκλήματα πολέμου του καθεστώτος Νετανιάχου με την πρόσφατη προκλητική επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ισραήλ και την επονείδιστη αποχή από την ψήφιση στον ΟΗΕ ψηφίσματος για την εκεχειρία και τις ανθρωπιστικές διόδους.
50 χρόνια μετά, τα συνθήματα του Πολυτεχνείου για να φύγουν οι βάσεις και οι Αμερικάνοι, δίνουν πνοή στον αγώνα ενάντια στις ΗΠΑ το ΝΑΤΟ και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ενάντια στην πολεμική απειλή και εμπλοκή της χώρας μας στα σχέδιά τους.
Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού να αποκτήσει πατρίδα, την ώρα που το κράτος-τρομοκράτης του Ισραήλ κλιμακώνει την επίθεση με μια επιχείρηση γενοκτονίας, σφαγιάζοντας αμάχους και μικρά παιδιά στη Γάζα. Αγωνιζόμαστε και απαιτούμε να σταματήσει ΑΜΕΣΑ η σφαγή στην Παλαιστίνη -πατρίδα με τους Παλαιστίνιους στα σύνορα από το 1967.
Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα. Μπορούν να ανατρέψουν τις πολιτικές της φτώχειας, της αυθαιρεσίας, της καταστολής, της καταστροφής του περιβάλλοντος, της εμπλοκής στους πολεμικούς σχεδιασμούς των Αμερικανό-νατοϊκών στην περιοχή μας.
Το Πολυτεχνείο μας καλεί στο δρόμο του συλλογικού αγώνα για την ανατροπή όλων αυτών των πολιτικών που μας κλέβουν τη ζωή.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου θα είναι πάντα ο φάρος των αγώνων μας. Απόδειξη ότι και οι πιο μεγάλες ανατροπές είναι δυνατές, αν ο λαός παλεύει ενωμένος, αποφασισμένος με προοπτική μια καλύτερη, πιο δίκαιη κοινωνία.
Αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε!”