Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Μίκης Θεοδωράκης – Η υπόσχεση του Κουτσούμπα – Τι αποκάλυψε

Στην τελευταία τους τηλεφωνική συνομιλία αλλά και στη συνάντηση που είχαν πριν από την καραντίνα στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη, μίλησε ο Γ.Γ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Υποσχέθηκα να εισακουστεί η επιθυμία του την τελευταία φορά που μιλήσαμε, με τον Μίκη Θεοδωράκη, είπε στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Κουτσούμπας και τόνισε ότι η επιστολή της 5ης Οκτωβρίου του 2020 τα λέει όλα:

«Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ’ το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα Μεγάλα Μεγέθη και εκφράζει την επιθυμία να αφήσει αυτόν τον κόσμο σαν κομουνιστής», έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης.

«Γνώριζα για την επιστολή πριν δημοσιοποιηθεί»

«Γνώριζα για την επιστολή πολύ πριν δημοσιοποιηθεί, είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και αναφέρθηκε τόσο στην τελευταία τηλεφωνική συνομιλία αλλά και στη συνάντηση πριν από την καραντίνα στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη πριν από 2-3 χρόνια όταν έφαγαν παϊδάκια που είχε εκείνος φτιάξει. Πίνοντας ρακές συζήτησαν από τις 7 ως τα μεσάνυχτα για την παγκόσμια ιστορία και αντάλλαξαν σκέψεις για το μέλλον.

«Αναγνώριζε τον ιστορικό και τον σύγχρονο ρόλο του Κομμουνιστικού Κόμματος», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και σε ερώτηση περί τυχόν διαφωνιών, απάντησε ότι όλα συζητιόντουσαν ανοιχτά.

«Είχαμε ανταλλάξει τρεις επιστολές»

«Είχαμε ανταλλάξει τρεις επιστολές, για τη Συμφωνία των Πρεσπών την οποία καταψηφίσαμε ως κόμμα, όχι από εθνικιστική σκοπιά, αλλά για τον επέιγοντα τρόπο πουοδηγούσε στην ένταξη της Β. Μακεδονίας και των δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ χωρίς να απαλείφονται ζητήματα στο Σύνταγμα», είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε ως υλική οντότητα, αλλά θα τον έχουμε πάντα στα τραγούδια του, που προβάλλουν το δίκαιο του καταπιεσμένου και κατατρεγμένου. Ποίηση, μουσική και λαός έγιναν ένα, χάρη σε εκείνον, τόνισε.

ΠΗΓΗ ΙΝ.GR