Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ο Χρήστος Σταικούρας στην εκδήλωση των Σαρακατσαναίων :''Επιβιώσαμε στα δύσκολα, προχωράμε προς τον μεγάλο στόχο ''

 

Οι Σαρακατσαναίοι δεν θα μπορούσαν να λείψουν απο τον επετειακό εορτασμό των 200 χρόνων απο την ελληνική επανάσταση του 1821. Από τον Κατσαντώνη, τον Δίπλα, τον Χασιώτη, τον Λεπενιώτη, τον Λιακατά, τον Φαρμάκη, τον Τσόγκα, τον Γεροδήμο, τον Κούτσικο, έως την κορυφαία μορφή της Επανάστασης, τον θρυλικό Γεώργιο Καραϊσκάκη, οι Σαρακατσαναίοι  , συνέβαλλαν τα μέγιστα στον πόλεμο ανεξαρτησίας του υπόδουλου εθνους .
"Ελεύθερον το εύψυχον" ηταν ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Σαρακατσαναίων Ν. Φθιώτιδας "Ο Κατσαντώνης" καταθέτοντας ενα φόρο τιμής και μνήμης σε ολες αυτές τις ηρωικές μορφές του αγώνα . Κεντρικός  ομιλητής της εκδήλωσης ενας ''γόνος Σαρακατσαναίων , ο  υπουργός Οικονομικών και βουλευτής Φθιώτιδας Χρήστος Σταικούρας . Η εκδήλωση του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Φθιώτιδας πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου σε συνεργασία  με τον Δήμο Λαμιέων και υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδος  για τον εορτασμό 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία του 1821. Στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών ευχαρίστησε το Σύνδεσμο Σαρακατσαναίων Φθιώτιδας «Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ» για την πρόσκληση που του απηύθυνε να είναι ο  ομιλητής της εκδήλωσης και παράλληλα τους συνεχάρη  για την πρωτοβουλία να συμμετάσχουν  με σχετικές δράσεις στον πανελλήνιο επετειακό εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Με το «δικαίωμα» που αντλεί οπως είπε  από το γεγονός ότι είναι «γόνος Σαρακατσαναίων» και με δεδομένη την παράδοση , κάλεσε τους σαρακατσαναίους  να πρωτοστατήσουν  στην προσπάθεια ανάταξης του έθνους και να διαμορφώσουν , από κοινού, την ταυτότητα της χώρας στο μέλλον.

Ο κ. Σταικούρας επιχειρώντας μια συνολική αξιολόγηση της  ιστορικής μας διαδρομής  τόνισε οτι ''την  Ελλάδα που έρχεται από μακριά, έχουμε χρέος, όλοι μας, να την πάμε μακριά, με εθνική αξιοπρέπεια, συνολική ισχύ και ευημερία των πολιτών της''.

 

Ο εορτασμός των 200 χρόνων της Επανάστασης του 1821 , σημείωσε στην ομιλία του ο κ. Σταικούρας , είναι μια ευκαιρία,  για εμάς τους σύγχρονους Έλληνες να αναστοχαστούμε και να προσδώσουμε ένα νέο νόημα στις αξίες που θα μας οδηγήσουν στη εθνική αυτογνωσία.Συνδέοντας τους αγώνες του εθνους για την ανεξαρτησία του με τις προκλήσεις του σήμερα , ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε :

 

''Στην πορεία των 200 ετών που έχουν κυλήσει από τότε μέχρι σήμερα, συγκροτήσαμε τη νέα Ελλάδα.Ένα κράτος που, σταδιακά, μεγάλωσε σε επικράτεια, σε δημοκρατική λειτουργία, σε οικονομία, σε διεθνή ακτινοβολία.Ένα κράτος που προόδευσε, περνώντας μέσα από Συμπληγάδες.Στη διαδρομή αυτή, πολεμήσαμε τόσο γενναία, που ακόμη και όταν χάσαμε πολέμους, αναγνωρισθήκαμε ως νικητές.

Όμως υποπέσαμε και σε λάθη, σε καταστροφικές εμφύλιες διαμάχες.Διαγράψαμε τροχιά με πολλά πάνω, αλλά και αρκετά κάτω.Ζήσαμε στιγμές θριάμβου αλλά και καταστροφής.Πράξαμε σωστά, κάναμε όμως και λάθη.Προχωρήσαμε μπροστά, κάναμε όμως και βήματα προς τα πίσω.Το βέβαιο είναι ότι δεν σταματήσαμε ποτέ να αγωνιζόμαστε.

 

 Χάρη στην αυταπάρνηση και στις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά μερικές φορές και στην αλληλεγγύη εταίρων και συμμάχων μας, καταφέρναμε να σταθούμε όρθιοι, βγαίνοντας δυνατότεροι μετά από κάθε κρίση.Η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα χώρας που επιτυγχάνει, μέσω διαδοχικών κύκλων δημιουργίας και καταστροφής, να προχωρεί προς το μεγάλο στόχο της, που είναι η μετεξέλιξή της σε μια σύγχρονη και ευημερούσα Δημοκρατία.Αποτελεί, παράλληλα, και παράδειγμα χώρας που σε όλες τις μεγάλες δοκιμασίες της ανθρωπότητας στρατεύτηκε, πάντα, στη σωστή όχθη της Ιστορίας.

 

Σήμερα, η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.Με ισχύ και κύρος σε ολόκληρο τον κόσμο, που ενισχύθηκαν σημαντικά τα τελευταία 2,5 χρόνια.Με ενωμένη την κοινωνία, ανθεκτική την οικονομία και αποτελεσματικότερο το κράτος.Και επιπλέον, με δυνατούς δεσμούς εμπιστοσύνης ανάμεσα στην πολιτεία και τους πολίτες''. Στην εκδήλωση ομιλία εκανε και ο  καθηγητής Αθανάσιος Λιακατά με αναφορές στην δράση των Σαρακατσαναίων επί Τουρκοκρατίας και της επανάστασης το 1821, αλλά και παρουσίαση τραγουδιών και χορευτικών.Την εκδήλωση στόλισε μουσικά ο Σαρακατσάνος μουσικός Νίκος Γιαννακός υπο την συνοδεία φλογέρας .

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας Συμεών , ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραίσκος , ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Θανάσης Καρακάντζας , δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι , εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθος κόσμου .

 

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness