Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

            

«Όχι» από 4 Δήμους στη μεταφορά απορριμάτων από άλλες περιοχές!

• Δήμαρχος Λοκρών Θανάσης Ζεκεντές: «Η απόφαση του υπουργού οδηγεί σε αδιέξοδες καταστάσεις»


Την έντονη αντίδρασή του στην απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη μεταφορά των απορριμμάτων Δήμων της Εύβοιας στον ΧΥΤΑ Θήβας, αναμένεται να εκφράσει, για μια ακόμη φορά, ο Δήμαρχος Λοκρών Θανάσης Ζεκεντές στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στηρίζοντας τις αποφάσεις του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Στερεάς Ελλάδας.

Η απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για τη μεταφορά των απορριμμάτων των Δήμων Ερέτριας, Κύμης – Αλιβερίου και Καρύστου σε έναν ΧΥΤΑ περιορισμένης χωρητικότητας, όπως αυτός της Θήβας, θα έχει ως αποτέλεσμα τον κορεσμό του μέσα σε λίγους μήνες και τη δημιουργία αδιέξοδης κατάστασης, τονίζει ο Δήμαρχος Λοκρών Θανάσης Ζεκεντές.

Με την άποψη αυτή συμφωνούν και οι Δήμαρχοι Θηβαίων, Αλιάρτου και Τανάγρας, επισημαίνοντας ότι «η ασφαλής διάθεση των απορριμμάτων των Δήμων είναι ήδη δρομολογημένη, με την ολοκλήρωση της σύγχρονης  μονάδας ΜΕΑ / ΜΕΒΑ της Θήβας, η οποία ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια μέσα από κοινωνική συναίνεση και διαχρονικές εργώδεις προσπάθειες όλων των Δημοτικών Αρχών».
Οι Δήμοι που εξυπηρετούνται από τον ΧΥΤΑ Θήβας, σύμφωνα με την υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού, έρχονται αντιμέτωποι με τις επιδιώξεις γειτονικών Δήμων της Εύβοιας, οι οποίοι, με το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Χαλκίδας, προς χάριν της διευκόλυνσής τους και της μείωσης του κόστους μεταφοράς, προτάσσουν ως πρόσχημα την αυτοδιοικητική αλληλεγγύη προκειμένου να έχουν αποδέκτη τον ΧΥΤΑ Θήβας.

Όμως, όπως υποστηρίζουν οι Δήμαρχοι Λοκρών, Θηβαίων, Αλιάρτου και Τανάγρας «η χωρητικότητα του ΧΥΤΑ Θήβας είναι απολύτως πεπερασμένη και είναι παραπάνω από αναγκαία η άμεση κατασκευή νέου κυττάρου, που θα διασφαλίζει τις ανάγκες των Δήμων μας και θα δώσει διέξοδο και στους Δήμους της Εύβοιας.

Το «αυτοδιοικητικό πνεύμα αλληλεγγύης» των Δήμων της Εύβοιας που έχει ως βασικό άξονα την κατοχύρωση όχι των λύσεων που υπάρχουν, αλλά των λύσεων που επιθυμούν, ξεπερνώντας κάθε δεοντολογία έφτασε στο σημείο να προτείνει την εναπόθεση των απορριμμάτων τους στο ΧΥΤΑ Θήβας και αντίστοιχα οι Δήμοι που εναποθέτουν σήμερα απορρίμματα στο ΧΥΤΑ Θήβας να αναζητήσουν άλλον αποδέκτη. Η στάση της Πολιτείας και ιδίως του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ), η οποία είναι ενθαρρυντική προς τις επιδιώξεις των Δήμων της Εύβοιας, «υποδεικνύοντας» τον σχεδόν κορεσμένο ΧΥΤΑ Θήβας (με ζωή 9 μηνών ακόμη), ως αποδέκτη όλων, χωρίς όμως παράλληλα να εγγυάται άμεση λύση για το εγγύς μέλλον, δηλαδή τη χρηματοδότηση του νέου κυττάρου, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο και την αντιπαλότητα μεταξύ των Δήμων».

Οι Δήμαρχοι καλούν τον αρμόδιο Υπουργό, αφενός να εξετάσει το πρόβλημα της ασφαλούς διάθεσης των απορριμμάτων των Δήμων της Εύβοιας, στη βάση του Περιφερειακού Σχεδιασμού και της διαθεσιμότητας των ΧΥΤΥ και αφετέρου να προβεί έγκαιρα στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να κατοχυρωθεί η κατασκευή του νέου κυττάρου της Θήβας.

Με αίσθηση περιφερειακής συνείδησης, στηρίζει τις θέσεις των τεσσάρων αυτοδιοικητικών και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Νίκος Σουλιώτης, αναγνωρίζοντας ότι η υλοποίηση των αποκεντρωμένων Μονάδων του Περιφερειακού Σχεδιασμού θα είναι η μόνη αποδεκτή, δόκιμη, ορθολογική και αποτελεσματική λύση για την, σε βάθος χρόνου, εξυπηρέτηση όλων των Δήμων της Στερεάς Ελλάδας.

Οι Δήμαρχοι ζητούν από την ηγεσία του ΥΠΕΝ την άμεση ένταξη και χρηματοδότηση των έργων ΜΕΑ/ΧΥΤΥ Χαλκίδας και Λαμίας και την αναβάθμιση της Μονάδας Κομποστοποίησης Άμφισσας, τα οποία έχουν υποβληθεί εδώ και δύο χρόνια και οπως υποστηρίζουν «καθυστερεί κεντρικά και αναίτια η ένταξή τους και η δρομολόγηση της κατασκευής τους».