Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Το πλατανόδασος Σπερχειού απειλείται με αφανισμό --Εκτακτη οικονομική ενίσχυση διεκδικεί ο Δήμος Λαμιέων για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα

Εκτακτη οικονομική ενίσχυση διεκδικεί ο Δήμος Λαμιέων  για να καταφέρει να διαχειριστεί το πρόβλημα της ασθένειας του μεταχρωματικού ελκους που προσβάλλει τα πλατάνια της περιοχής . Αν και η  Στερεά Ελλάδα είναι από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τη ραγδαία εξάπλωση της ασθένειας, ωστόσο το πρόβλημα είναι οξύτατο στο Δήμο Λαμιέων  αφού μεγάλος μέρος του πλατανοδάσους Σπερχειού εκτείνεται στην κτηματική του περιφέρεια.  ''Το πλατανόδασος Σπερχειού, ένα από τα ομορφότερα πλατανοδάση και ταυτόχρονα το μεγαλύτερο πλατανόδασος της χώρας, απειλείται με αφανισμό '', αναφέρεται σε εγγραφο της Διεύθυνσης Γεωτεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαμιέων , ενω το πρόβλημα τέθηκε απο τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δήμου Λαμιέων Γιάννη Ρούλια και στην συνεδριάση της ΠΕΔ , καλώντας τους Δημάρχους σε μια κοινή πρωτοβουλία για την εξασφάλιση των απαραίτητων πιστώσεων αφου οπως είπε θα πρέπει και το κράτος να καλύψει μέρος του κόστους δεοδομένου οτι εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος . 

''Έχουμε δεχθεί ήδη πολλά αιτήματα από δημότες της πόλης μας αλλά και από τους προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου μας, σχετικά με την ανάγκη παρέμβασης για επικίνδυνα ξερά δέντρα πλατάνων. Καθημερινά προβαίνουμε σε
αυτοψίες και καταγράφουμε όλα αυτά τα αιτήματα'' τονίζει ο κ. Ρούλιας .
''Όπως διαπιστώσαμε, τα ξερά δένδρα εντοπίζονται δίπλα σε κτίρια, σε κοινόχρηστους χώρους (πλατείες, πάρκα, παιδικές χαρές, γήπεδα κλπ) αλλά και δίπλα σε οδούς εντός και περιμετρικά των οικισμών. Η ύπαρξη αυτών των ξερών δένδρων δημιουργεί σημαντικά προβλήματα σε περιπτώσεις κακοκαιρίας και ακραίων καιρικών φαινομένων (θραύση ξερών κλάδων, πτώση δένδρων κλπ). Επιπλέον, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους πρόκλησης ατυχήματος για τους πολίτες που χρησιμοποιούν τους κοινόχρηστους χώρους ή διέρχονται πεζοί από αυτούς, καθώς και για τα οχήματα που κινούνται στις οδούς εντός και εκτός των οικισμών''.

Οι διαθέσιμες πιστώσεις του προϋπολογισμού είναι ανεπαρκείς, τονίζει ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Λαμιέων και ζητά  ''να υπάρξει μέριμνα για την οικονομική ενίσχυση του Δήμου  ώστε να καταστεί εφικτή η αντιμετώπιση σε επίπεδο δημοτικών κοινοτήτων, των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την διάδοση της ασθένειας και η εξάλειψη των υφιστάμενων κινδύνων''.

 

Η προσβολή των δένδρων του πλατανοδάσους από τον παθογόνο μύκητα Ceratocystis platani έχει λάβει τη μορφή επιδημίας και οδήγησε στην μετάδοση της ασθένειας και σε πλατάνια που βρίσκονται δίπλα αλλά και εντός των δημοτικών  κοινοτήτων προκαλώντας την ξήρανση πολυάριθμων δένδρων. 
Στη χώρα μας ήδη από το 2003 έχει διαπιστωθεί από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, προσβολή των πλατάνων από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους .  Το πρόβλημα αυτό συνεχώς μεγεθύνεται, έχει δε σήμερα διαδοθεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Καθώς η ασθένεια είναι εξαιρετικά μεταδοτική, οποιαδήποτε εργασία πρόκειται να γίνει για την αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να εκτελείται με αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση. Μεταξύ αυτών προβλέπεται αφαίρεση των άρρωστων δέντρων, νέκρωση του ριζικού τους συστήματος με χρήση ζιζανιοκτόνων και ακολούθως δημιουργία ουδέτερης ζώνης, κόβοντας περιμετρικά όσα δέντρα είναι απαραίτητο, ακόμα κι αν δεν φαίνονται προσβεβλημένα. Παράλληλα, απαιτείται ειδικός χειρισμός των κομμένων δένδρων είτε με καύση στο σημείο (κάτι που δεν είναι εύκολο κι έχει κινδύνους) είτε με υγειονομική ταφή, αφού γίνει μεταφορά με σφραγισμένα φορτηγά. Η υλοποίηση όλων των παραπάνω προϋποθέτει τη διάθεση πολυάριθμου προσωπικού, με την χρήση κατάλληλων μηχανημάτων και εργαλείων που απολυμαίνονται καταλλήλως.
Είναι προφανές ότι η συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος σε ευρύτερο γεωγραφικό επίπεδο δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί από τους Δήμους. Οι Δήμοι όμως καλούνται να παρέμβουν επιμέρους σε επίπεδο κοινοτήτων, για την αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την ασθένεια και οδηγούν στην ξήρανση των δένδρων.
Η υπηρεσία του Δήμου Λαμιέων δηλώνει οτι  ''λόγω έλλειψης προσωπικού και μέσων δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα αιτήματα αυτά, και δεν μπορεί να προβεί σε εργασίες υλοτόμησης των προσβεβλημένων δέντρων με δικά της μέσα. Δεν διαθέτει το εξειδικευμένο προσωπικό ούτε τα κατάλληλα μηχανικά μέσα (γερανοφόρα οχήματα για μεγάλα ύψη) ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στην διαχείριση των προσβεβλημένων δέντρων''. Για τον λόγο αυτό η πρόταση που κατατίθεται προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι  να γίνουν επιπλέον αναθέσεις σε ιδιωτικά εξειδικευμένα συνεργεία με διάθεση επιπλέον πιστώσεων.

 
Φωτογραφίες