Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ: “Η επίλυση των προβλημάτων χρειάζεται σωφροσύνη και εύστοχες επιλογές με διασφαλισμένη τη συνέργεια όλων”

Παρέμβαση στην εκλογολογία που αναπτύσσεται τελευταία στο Δήμο Μακρακώμης για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023, επιχειρούν με επιστολή τους πολίτες της Δυτικής Φθιώτιδας, εκφράζοντας την αγωνία τους και τον προβληματισμό τους για τα οικονομικά και κοινωνικά πρόβλήματα της περιοχής. 

Η επιστολή αναφέρει:

Με αφορμή την «εκλογολογία» που στο Δήμο Μακρακώμης φαίνεται ότι απασχολεί αρκετούς συμπολίτες μας σχεδόν δύο χρόνια (!) πριν τις επόμενες Δημοτικές εκλογές, η δημόσια τοποθέτησή μας θα μπορούσε να θεωρηθεί φυσιολογική συνέπεια. Όχι βέβαια επειδή επικροτούμε αυτή την κατάσταση αλλά θεωρώντας ότι η ελεύθερη έκφραση των απόψεων, που ως «ενεργοί πολίτες» της Φθιώτιδας και της περιοχής διαμορφώνουμε, είναι ελάχιστο χρέος μας. Και επίσης επειδή είναι σε όλους γνωστό ότι με την εκδήλωση προθέσεων - όσο αγαθές και να είναι αυτές- ή με τις παλιάς κοπής τακτικές «του πιάνουμε εκλογικό στασίδι» ποτέ δε λύθηκαν τα προβλήματα. Στη Δυτική Φθιώτιδα βέβαια από προβλήματα άλλο τίποτα….

Πρόκειται για το Δήμο μίας από τις μεγαλύτερες γεωγραφικές ενότητες της χώρας. Με χαρακτηριστικό γνώρισμα την πληθυσμιακή αποψίλωση και την εγκατάλειψη των οικισμών ή ολόκληρων περιοχών της ενδοχώρας του. Με ελαχιστοποιημένα τα αντανακλαστικά της κοινωνίας ακόμα και σε θέματα ικανοποίησης καθημερινών αναγκών. Χωρίς την ύπαρξη καμιάς προσπάθειας για την αντιμετώπιση -δε μιλάμε για αντιστροφή, αυτό είναι μεγάλη υπόθεση- της παραπάνω κατάστασης η οποία από χρόνια επικρατεί.

Με τις πολιτικές του «κατόπιν ενεργειών μου» να έχουν διαχρονικά την τιμητική τους. Χωρίς διάθεση απολογισμού των ανά θητεία αιρετών για τις άκαρπες επιλογές τους. Με εκμηδενισμένες τις δυνατότητες για δημόσιο διάλογο ουσίας σε ότι αφορά τα προβλήματα και με τις διαδικασίες για κοινωνική συμμετοχή να παραγνωρίζονται συστηματικά.

Αρκεί μια απλή σύγκριση με όσα διαπιστώνονται στους γειτονικούς Δήμους της κεντρικής Ελλάδας για να προκύψουν αβίαστα οι διαφορές.

• Στα έργα οδικών υποδομών και προσβασιμότητας.

• Στο σχεδιασμό της πολεοδομικής και οικιστικής μας ανάπτυξης.

• Στις αδήριτες ανάγκες υποστήριξης των «υπό συρρίκνωση» πρωτογενών τομέων παραγωγής.

• Στις προοπτικές τουριστικής αξιοποίησης των περιοχών μας.

• Στις υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης.

• Στις αυτονόητες και ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις της πολιτείας λόγω φυσικών καταστροφών, σαν τις εκκρεμότητες του «Ιανού» που κατέληξαν μόνιμες πληγές.

• Στην έλλειψη κάθε πρόνοιας για την εκμετάλλευση των δασών μας όπως επίσης και των υπόλοιπων πλουτοπαραγωγικών πηγών της ενότητας.

• Στα ζοφερά ζητήματα διαχείρισης του περιβάλλοντος και προπαντός των περιοχών μας με σπάνια φυσική ομορφιά και ιδιαίτερο φυσικό κάλλος.

Θα μπορούσε εύκολα η απαρίθμηση των προβλημάτων να συνεχισθεί. Ωστόσο με τη σημερινή μας παρέμβαση δεν είναι αυτός ο σκοπός. Ο Δήμος Μακρακώμης είναι ζωντανός οργανισμός και το όχημα ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής. Μπορεί να διοικείται από αιρετούς όμως οι υπηρεσίες που παρέχονται προς τους πολίτες πρέπει να χαρακτηρίζονται ανεξάρτητες, να είναι σε κάθε περίπτωση αξιόπιστες υπακούοντας στους κανόνες της χρηστής διοίκησης και να έχουν συνέχεια.

Η επίλυση των προβλημάτων χρειάζεται σωφροσύνη και εύστοχες επιλογές με διασφαλισμένη τη συνέργεια όλων. Ειδικότερα για θέματα που χρονίζουν, ο κοινωνικός διάλογος θεωρείται αδιαπραγμάτευτη απαίτηση. Το ενδιαφέρον που από συμπολίτες μας εκδηλώνεται για τη συμμετοχή τους στις μελλοντικές εκλογές και την ανάληψη ρόλων είναι θεμιτό. Όμως ας μας επιτραπεί να παρατηρηθεί ότι το ενδιαφέρον από μόνο του δεν αρκεί. Η διευθέτηση των υπαρκτών προβλημάτων μας δεν είναι ζήτημα προσωπικών πρωτοβουλιών.

Πρόκειται για συνολικότερο και ευρύτερου ενδιαφέροντος θέμα που προαπαιτεί τη μέγιστη δυνατή κοινωνική συμμετοχή και εγρήγορση με συγκεκριμένους όρους και κανόνες. Μέσα από έγκυρες, χωρίς τακτικισμούς ή υστεροβουλίες, αποδοτικές και σε σωστό χρόνο θεσμικά κατοχυρωμένες διαδικασίες. Αρκεί να το θέλουν οι υπεύθυνοι, αφού στο χέρι τους είναι όλα αυτά να δρομολογούνται.

Εμείς και σε ότι μπορεί να μας αφορά δηλώνουμε παρόντες.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ

ΓΚΟΥΡΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ Ο.Α.

ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ, ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

ΚΑΠΟΤΕΛΗΣ ΦΩΤΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.

ΚΑΡΚΑΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΓΙΑΤΡΟΣ, ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ Ε.Σ.Υ.

ΚΑΤΣΙΜΑΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΓΙΑΤΡΟΣ, ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ Ε.Σ.Υ.

ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΧΩΡΟΤΑΚΤΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

ΠΑΤΑΡΓΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ.

 

 

    

 

Απόψεις

Σε μια εποχή κατά την οποία η ζωή του ανθρώπου συντρίβεται και θυσιάζεται στον βωμό της υλικής ευδαιμονίας,της τεχνοκρατίας, του στείρου ωφελιμισμού και του άγονου...