Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Που είναι το κράτος ;

@ Όσοι παρακολουθούν χρόνια τα τοπικά δρώμενα δεν ξαφνιάζονται από καταγγελίες σαν κι αυτές του Δημάρχου Ιστιαίας-Αιδηψού για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του σχεδίου ανασυγκρότησης της πυρόπληκτης Βόρειας Εύβοιας.

Ειλικρινά απορούμε όμως με την δήλωση του Δημάρχου Γιάννη Κοτζιά ότι ''για 10 μήνες έχουν δοθεί χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων για τα αντιπλημμυρικά, χωρίς να έχει πέσει ούτε ένα κυβικό μπετόν και δεν έχει μπει στο ταμείο του Δήμου ούτε ένα ευρώ''. Είναι δυνατόν να συζητάμε για επιτελικό κράτος και για ψηφιακή διοίκηση, όταν έχει μεσολαβήσει ένας ολόκληρος χρόνος από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021, να έχει ξεκινήσει μια νέα αντιπυρική περίοδος και οι κάτοικοι στην πυρόπληκτη Εύβοια να βλέπουν το κράτος να απουσιάζει παντελώς από τα έργα προστασίας της περιοχής τους ;

Όπως είπε στην τοποθετησή του ο Δήμαρχος Ισταίας-Αιδηψού '' ο τόπος εκπροσωπείται από δημάρχους, περιφερειάρχη και βουλευτές (και υπουργούς θα προσθέταμε εμείς) και ακόμη υπάρχουν κλειστά σχολεία και χωριά που τρέχει νερό της θάλασσας στις βρύσες των σπιτιών!''.

Δεν θέλουμε να το πιστέψουμε αλλά όταν βγαίνει ο ίδιος ο Δήμαρχος και κάνει τόσο σοβαρές καταγγελίες, δεν μπορεί παρά να σκεφτούμε ότι τελικά στην Ελλάδα η διαχείριση των προβλημάτων γίνεται μόνο επικοινωνιακά.

Αν χρειάζεται ένας ολόκληρος χρόνος για να μετουσιωθεί σε πράξη η πολιτική βούληση για την προστασία μιας περιοχής που υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή, τότε δεν δικαιούσαι ως κυβέρνηση να μιλάς για επιτελικό κράτος.