Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Προσυνεδριακή συνάντηση διαλόγου της ΚΕΔΕ στη Λαμία: «Η νέα αυτοδιοικητική περίοδος ξεκίνησε με τους Δήμους να βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλά δυσεπίλυτα λειτουργικά προβλήματα»

Με τη συμμετοχή των αιρετών της Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας διεξήχθη την Πέμπτη (17/10) στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου στη Λαμία, η έκτη κατά σειρά προσυνεδριακή συνάντηση διαλόγου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ενόψει του ετήσιου τακτικού συνεδρίου, που θα γίνει 7-9 Νοεμβρίου στη Ρόδο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε, με την παρουσία του προέδρου της ΚΕΔΕ, Λάζαρου Κυρίζογλου και τη συμμετοχή των Δημάρχων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Χαιρετισμό στην προσυνεδριακή συνάντηση διαλόγου της ΚΕΔΕ, πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ.κ. Συμεών, ενώ μίλησαν ο Δήμαρχος Λαμιέων, Πανουργιάς Παπαϊωάννου, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας, Νίκος Σουλιώτης.




Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, κατά την ομιλία του, υπογράμμισε τον ιδιαίτερο και κρίσιμο χαρακτήρα που αποκτά το φετινό ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ καθώς, όπως είπε «η νέα αυτοδιοικητική περίοδος ξεκίνησε με τους Δήμους να βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλά δυσεπίλυτα λειτουργικά προβλήματα και προκλήσεις. Γεγονός που απαιτεί εκ μέρους της ίδιας της Αυτοδιοίκησης νέα προσέγγιση, νέα πολιτική ατζέντα διεκδικήσεων, αποφάσεις και δράσεις που θα οδηγήσουν στη δυναμική επανεκκίνησή της, πράγμα που αποτελεί και τον κεντρικό στόχο του συνεδρίου».

Στη συνέχεια ο κ. Κυρίζογλου, υπογράμμισε ότι απαιτείται και νέο πλαίσιο θέσεων που θα δώσει ουσιαστικό περιεχόμενο και θα απαντά δημιουργικά και με θετικό τρόπο στη νέα ατζέντα που ανοίγει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Εσωτερικών και η κυβέρνηση, με αφορμή την παρουσίαση της Νέας Χάρτας της Αυτοδιοίκησης, του Νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης.

Σκοπός μας είναι μια ουσιαστική μεταρρύθμιση, με τους Δήμους στο επίκεντρο του νέου συστήματος διακυβέρνησης. Με έμφαση στην αποκέντρωση ρόλων, ευθυνών, πόρων κι αρμοδιοτήτων.

Η Χάρτα της Αυτοδιοίκησης, ως μοχλός θεσμικού εκσυγχρονισμού και η απόδοση των αναγκαίων πόρων στους Δήμους για να ασκήσουν αποτελεσματικά τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες που θα τους αποδοθούν, είναι τα αναγκαία επόμενα βήματα.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι σήμερα οι Δήμοι μας είναι και πιο δυνατοί και πιο αποτελεσματικοί. Όχι όμως τόσο, όσο επιβάλλεται, για να είμαστε ακόμη πιο χρήσιμοι στους συμπολίτες μας».





Αναφερόμενος στα οικονομικά των Δήμων ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε πως παρά την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης το προηγούμενο διάστημα, οι Δήμοι εξακολουθούν να μη δύνανται να αντιμετωπίσουν το λειτουργικό κόστος, καθώς τους έχουν αφαιρεθεί θεσμοθετημένοι πόροι, έχουν επιβαρυνθεί με την κατακόρυφη αύξηση του ενεργειακού κόστους και την άδικη επιβολή του τέλους ταφής.

Τόνισε ότι το ζήτημα των οικονομικών των Δήμων η ΚΕΔΕ το έθεσε ως επιτακτική ανάγκη στην Κυβέρνηση ζητώντας την καταβολή επιπλέον 450 εκατ. ευρώ για το 2024 και γενναία αύξηση των ΚΑΠ το 2025, την απόδοση των χρημάτων του τέλους ταφής, την απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων στους δήμους και την κατάργηση του ανώτατου πλαφόν 3,528 δισ. ευρώ στους ΚΑΠ. Υπογράμμισε την υπόσχεση που δόθηκε στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, για extra οικονομική ενίσχυση με ποσό περίπου 250 εκατομμυρίων ευρώ (μία ΚΑΠ 145 εκατομμύρια +105 εκατομμύρια ληξιπρόθεσμα και ΚΑΠ).




O Δήμαρχος Λαμιέων Πανουργιάς Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Δήμοι με την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις προσωπικού, ενώ στάθηκε ιδιάιτερα στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής τονίζοντας ότι οι Δήμοι σήμερα καλούνται να σηκώσουν ένα μεγάλο βάρος από τις καταστροφικές συνέπειες που αφήνουν πίσω τους τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Εκπροσωπώντας και την Ένωση Περιφερειών ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός μίλησε για τη συνεργασία των αυτοδιοικητικών στην Στερεά Ελλάδα. «Οι συνθήκες», είπε, «είναι κατάλληλες για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα ορεινών περιοχών, εφαρμόζοντας πολιτικές με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα!
Στα σχολεία, στη δημόσια υγεία, στα έργα, στην Πολιτική Προστασία. Γιατί οι κάτοικοι ενός απομακρυσμένου χωριού των Αγράφων, μπορεί να είναι 10 και όχι 10.000, αλλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι πολλαπλάσια και πρέπει να συνεργαστούμε για να δώσουμε λύσεις. Μόνο έτσι θα μείνουν οι νέοι στα χωριά μας και θα επιστρέψουν πολλοί στον τόπο καταγωγής τους».

Οι βασικοί θεματικοί άξονες της συνάντησης αφορούσαν την Πολιτική Προστασία και την Κλιματική Κρίση, την Αγροτική Ανάπτυξη και τις Ορεινές Περιοχές.

Στον χαιρετισμό του ο Νικόλαος Σακκάς, πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχος Τρικκαίων, αναφέρθηκε στις κρίσιμες παρεμβάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά τις αλλεπάλληλες κρίσεις οι οποίες έπληξαν τη Θεσσαλία με αποκορύφωμα την καταστροφή που άφησαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα Daniel και Elias πριν από 13 μήνες.




«Ήταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση που μπήκε μπροστά ώστε να σωθούν ζωές, να διατηρηθούν περιουσίες, να στηριχθούν δημόσιες υποδομές. Με άλλα λόγια να κρατηθεί όρθια η Θεσσαλία παρά τις ιστορικές ζημιές που είχε υποστεί και που οι συνέπειες είναι ακόμα ορατές τόσο στο συλλογικό επίπεδο, όσο και στις ζωές χιλιάδων συμπολιτών που προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους. Είναι και πάλι η Τοπική Αυτοδιοίκηση που μπαίνει μπροστά στον αγώνα για την αποκατάσταση και την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας…» υπογράμμισε ο κ. Σακκάς.

Συνάμα για να επιτελέσουν οι Δήμοι τον ρόλο που οφείλουν στο μείζον ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας, όπως και της αντιμετώπισης καταστάσεων που έρχονται ως απόρροια της Κλιματικής Κρίσης, θα πρέπει να τους δοθούν όλα τα απαραίτητα εργαλεία από την πλευρά του Κεντρικού Κράτους.

«Οι Δήμοι και θέλουμε και μπορούμε να προστατεύσουμε τους τόπους μας αρκεί να μας δοθούν ο χώρος και κυρίως τα μέσα για να γίνει αυτό εφικτό…» τόνισε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας.

Σε ότι αφορά το θέμα της Αγροτικής Ανάπτυξης ο Ν. Σακκάς ζήτησε να υπάρξει ολιστικό σχέδιο, σε τοπικό επίπεδο, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα σύγχρονα εργαλεία για την παραγωγή, τη μεταποίηση και τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων, με στόχο αυτά να αποκτήσουν προστιθέμενη αξία και νέες προοπτικές.




Κατά την τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ., Νίκος Σουλιώτης σε ότι αφορά τη στελέχωση των μικρών και των μειονεκτικών Δήμων ανέφερε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα οικονομικά και μη και επιπλέον να δοθεί επιτέλους ένα τέλος στη μαζική φυγή των υπαλλήλων τους, μέσω του καταστροφικού συστήματος κινητικότητας, που ρημάζει τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Για την ανακοπή της ερημοποίησης της ελληνικής υπαίθρου, πρέπει να υπάρξει στήριξη και παρότρυνση των νέων να γυρίσουν πίσω στον τόπο καταγωγής τους, στα χωριά και στις πόλεις της περιφέρειας.

Επιπλέον, κρίνεται απαραίτητη η διασφάλιση ομαλής ροής χρηματοδότησης μέσα από το ΠΔΕ που χειρίζονται οι περιφέρειες, γιατί όσο μεγάλη είναι χαρά όταν υπογράφουμε την προγραμματική σύμβαση, τόσο μεγαλύτερη είναι η θλίψη και η γκρίνια όταν τα έργα σταματούν και πολύ περισσότερο διαλύονται οι εργολαβίες. Δυστυχώς και στην Περιφέρειά μας το πρόβλημα είναι πολύ έντονο.

 

 

 

 

 

 

    

 

Απόψεις

Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης Η ΠΡΑΜΑΤΕΙΑ Με το νου τους στις προπέλεςΚάποιες ζωηρές κοπέλεςΜας πλασάρουν το τσιτσίδιΚι έκαμαν το μάτι στρείδι.Βγαίνουν σαν τ’...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.