Ψηφιακό δίχτυ για την φοροδιαφυγή στήνει η ΑΑΔΕ
Στην ουσία η ΑΑΔΕ προχωρά στην υλοποίηση απλών σκέψεων που βρίσκονταν στα συρτάρια του Υπουργείου Οικονομικών για πολλά χρόνια.
Η τελευταία από αυτές είναι η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών απευθείας με την ΑΑΔΕ. Η κίνηση αυτή βρίσκεται υπό συζήτηση τα τελευταία 15 χρόνια. Νομοθετήθηκε με τον πρώτο φορολογικό νόμο των μνημονίων και ουδέποτε εφαρμόστηκε.
Η άμεση πληροφόρηση της ΑΑΔΕ, τα στοιχεία έκδοσης κάθε απόδειξης και η συνολική αξία και όγκος των εκδιδόμενων αποδείξεων, θα μεταδίδονται και καταχωρούνται στο Taxis. Αυτό θα βοηθήσει στα εξής:
Επιχειρήσεις σε εμπορικά σημεία που εμφανίζονται να έχουν περιορισμένη αξία έκδοσης αποδείξεων θα γίνονται ευκολότερα στόχος αιφνιδιαστικού φορολογικού ελέγχου. Οι ελεγκτές θα πηγαίνουν στην επιχείρηση και προσποιούμενοι τους πελάτες και θα διαπιστώνουν αν γίνεται φοροδιαφυγή.
Παράλληλα, βέβαια, θα καταγράφονται ενδείξεις φοροδιαφυγής μέσω της σύγκρισης του τζίρου μεταξύ ημερών που οι ελεγκτές ήταν παρόντες στην ελεγχόμενη επιχείρηση και ημερών που οι ελεγκτές δεν ήταν παρόντες. Αν διαπιστώνεται μεγάλη απόκλιση, τότε η επιχείρηση θα γίνεται ευκολότερα στόχος φορολογικού ελέγχου.
Σε αυτή την φάση η ΑΑΔΕ προσδιορίζει τις προδιαγραφές των μηχανών ώστε οι επιχειρηματίες να κάνουν τις απαραίτητες αναβαθμίσεις ή να αλλάξουν μηχανή μέχρι και τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου.
Ηλεκτρονικά τιμολόγια
Μια ακόμη διαρροή φόρων που θα περιοριστεί είναι αυτή των πλαστών και εικονικών τιμολογίων από επιχειρήσεις μαϊμούδες.
Τον Απρίλιο του 2020 ενεργοποιούνται τα ηλεκτρονικά βιβλία για όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες και μάλιστα υποχρεωτικά. Την ίδια περίοδο ξεκινάει, αλλά με προαιρετικό χαρακτήρα σε πρώτη φάση, η ηλεκτρονική τιμολόγηση με στόχο και αυτή να γίνει υποχρεωτική για όλους σταδιακά.
Όταν μιλάμε για ηλεκτρονική τιμολόγηση η έκδοση και η διασύνδεσή της με τις υποδομές του Taxis, είναι η έκδοση τιμολογίων σε ψηφιακή μορφή με άμεση ενημέρωση σε ψηφιακή μορφή του βιβλίου Εσόδων και Εξόδων των συναλλασσόμενων επιχειρήσεων και επαγγελματιών.
Με τον τρόπο αυτό, απαλλάσσονται οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες από τον βραχνά της τήρησης βιβλίων αλλά και την υποχρέωσης υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων προμηθευτών πελατών, των γνωστών ΜΥΦ. Επίσης, μειώνεται το κόστος των επιχειρήσεων για τη συμμόρφωσή τους με τυπικούς φορολογικούς κανόνες.
Υπάρχει και το όφελος από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Κατ’ αρχάς δεν θα είναι εφικτή η έκδοση τιμολογίων από ανύπαρκτους φορολογούμενους, μια πρακτική που ακολουθείται για την συμπίεση των κερδών των επιχειρήσεων και την κλοπή ΦΠΑ. Παράλληλα, η εφορία θα αποκτήσει ένα πολύτιμο εργαλείο για την καταπολέμηση των εικονικών τιμολογίων καθώς θα μπορεί να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την έκδοση εντοπίζοντας συναλλαγές με υψηλή επικινδυνότητα για εικονικότητα.
Αύξηση ηλεκτρονικών συναλλαγών
Ένα τρίτο βήμα στην κατεύθυνση της σύλληψης της φοροδιαφυγής είναι και η αποσύνδεση των ηλεκτρονικών αποδείξεων από το αφορολόγητο και θέσπιση η ελάχιστη υποχρέωση συγκέντρωσης τέτοιων ηλεκτρονικών παραστατικών στο 30% του εισοδήματος που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου. Ως γνωστό, από το εισόδημα του φορολογούμενου αφαιρείται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, αλλά υπολογίζονται τα ενοίκια.
Η υποχρέωση ισχύει πλέον για μισθωτούς και μη μισθωτούς στοχεύοντας στην είσπραξη όσο το δυνατό μεγαλύτερου ποσού από τον διαφυγόντα ΦΠΑ, που υπολογίζεται κοντά στα 15 δισ. ευρώ .
ΠΗΓΗ NEWS247.GR