Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

   

Σαν σήμερα, πριν από 200 χρόνια έγινε η 1η Μάχη της Υπάτης για την απελευθέρωση από τους Οθωμανούς

Σαν σήμερα, πριν από 200 χρόνια έγινε η 1η Μάχη της Υπάτης για την απελευθέρωση από τους Οθωμανούς, δηλαδή στις 18 Απριλίου 1821.
Το μεγάλο αυτό γεγονός το τεκμηριώνει ο αγωνιστής και ιστορικός Ιωάννης Φιλήμων.
Σύμφωνα με την περιγραφή εκείνου, οπως μας την μεταφέρει ο Σύνδεσμος Υπαταίων , πέντε οπλαρχηγοί της Ρούμελης, Αθανάσιος Διάκος, Μήτσος Κοντογιάννης, Ι. Δυοβουνιώτης, Π. Πανουργιάς και Ι. Ρούκης, επιτέθηκαν στην Υπάτη, την κατέλαβαν και συμφώνησαν με τους Τούρκους, που είχαν περιορισθεί σε ορισμένα οχυρά κτίρια, να παραδώσουν την επόμενη μέρα την πόλη. Όμως ισχυρά στρατεύματα του Ομέρ Βρυώνη και του Κιοσέ Μεχμέτ πασά, που έφθασαν τη νύχτα εκείνη στον Κάμπο του Σπερχειού, θορύβησαν τους οπλαρχηγούς μας και εγκατέλειψαν την πόλη, όπου οι Έλληνες επανήλθαν και επιτέθηκαν άλλες δύο φορές μέσα στό 1822, όπως αναφέρουν οι Γιάννης Μακρυγιάννης κ.ά.
''Για περισσότερες λεπτομέρειες βλέπετε το άρθρο της φιλολόγου κ. Χρηστίνας Χαχοπούλου στο περιοδικό μας "υπατη", τεύχος 56 (Ιανουάριος 2021).
Ας αναλογιστούμε με ευγνωμοσύνη τους αγώνες των προγόνων μας για τη δημιουργία του Νέου Ελληνικού Κράτους και ας συλλογιστούμε τι πρέπει να κάνουμε εμείς για να έχουμε μια χώρα εκσυγχρονισμένη, δημοκρατική και ευημερούσα'' σημειώνει στην ανακοινωσή του ο Σύνδεσμος Υπαταίων .