Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Σε πρόγραμμα της Περιφέρειας για την καταπολέμηση της μοναξιάς συμμετέχει ο Δήμος Λοκρών

Φιλιά σε κάθε Ηλικία, στέλνει ο Δήμος Λοκρών συμμετέχοντας σε πρόγραμμα που υλοποιείται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Prolepsis και της Δομή «ΓΕΦΥΡΑ».

Το πρόγραμμα στοχεύει στην καταπολέμηση της μοναξιάς στην Τρίτη Ηλικία μέσα από την ανθρώπινη επαφή και τη δημιουργία σχέσεων φιλίας, διασυνδέοντας μοναχικούς ηλικιωμένους με εθελοντές. Υλοποιείται ήδη από το 2019 και τελεί υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

Στην Ελλάδα, το 22,3% του πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών, ενώ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας το αντίστοιχο ποσοστό είναι 28,22%.

Ο πληθυσμός της χώρας μας όχι μόνο γηράσκει, αλλά ταυτόχρονα απομονώνεται, ενώ εκτιμάται, ότι περίπου 730.000 ηλικιωμένοι ζουν μόνοι τους. Εκτός από την υποβάθμιση της ψυχικής υγείας, η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα ζωής του ατόμου.

Οι εθελοντές του προγράμματος προσφέρουν στους ωφελούμενους συναισθηματική ενδυνάμωση μέσω τακτικής τηλεφωνικής επικοινωνίας ή επισκέψεων, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες.