Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Σχέδιο με πολλά λεφτά στη Βόρεια Εύβοια!

Τα 71 έργα στη Βόρεια Εύβοια, τα οποία θα ενταχθούν σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα μέσα στην επόμενη διετία, περιλαμβάνει το masterplan του προγράμματος ανασυγκρότησης «Εύβοια Μετά», που δημοσιοποιήθηκε χθες. Ο συνολικός προϋπολογισμός του φθάνει τα 381 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 60% αφορά την κατασκευή του πρώτου τμήματoς του νέου οδικού άξονα από Ψαχνά έως Στροφυλιά. Σημαντικό κομμάτι της χρηματοδότησης θα αποσπάσουν και τα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης.

Το masterplan, που αναρτήθηκε τον ιστότοπο του «Εύβοια Μετά» (https://eviameta.diazoma.gr), περιλαμβάνει έργα που είναι έτοιμα προς ένταξη σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης και όσα δεν έχουν ακόμα πλήρη ωρίμανση ή δεν μπορούν για άλλους λόγους να προχωρήσουν.

«Οι επιμέρους μελέτες του προγράμματος πρότειναν περαιτέρω έργα και μελέτες, που σε πολλές περιπτώσεις δεν εμφάνισαν υψηλό βαθμό ωριμότητας και προϋποθέτουν περαιτέρω προετοιμασία, ενώ σε άλλες περιπτώσεις απαιτούν θεσμικές ρυθμίσεις για την πλήρη ωρίμανσή τους», αναφέρεται στη μελέτη του διαζώματος. Όσον αφορά την τελευταία κατηγορία, διευκρινίζεται ότι πρόκειται για έργα για τα οποία «ενώ υπάρχει πηγή χρηματοδότησης και έτοιμες μελέτες, εντούτοις η έλλειψη κανονιστικού πλαισίου δεν επιτρέπει την ένταξή τους.

Η συγκεκριμένη διαπίστωση έφερε μία ακόμη αναγκαιότητα στο προσκήνιο: την ένταξη όλων των κανονιστικών ρυθμίσεων σε έναν ενιαίο νόμο, για περιοχές οι οποίες επλήγησαν από φυσικές καταστροφές».

Τα 71 έργα που είναι ώριμα για δημοπράτηση έχουν συνολικό προϋπολογισμό 381,6 εκατ. ευρώ και μελέτες προϋπολογισμού 8,1 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι το masterplan περιλαμβάνει όλα τα τεχνικά δελτία που είναι απαραίτητα για την ένταξή τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα.

Τα σημαντικότερα από αυτά είναι:

• Νέος οδικός άξονας βόρειας Εύβοιας, τμήμα Ψαχνών – Στροφυλιάς. Το έργο είναι έτοιμο προς ένταξη στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομών – Μεταφορών 2021-2027 σε δύο φάσεις: πρώτα οι οριστικές μελέτες (5,5 εκατ. ευρώ) και στη συνέχεια η κατασκευή (230 εκατ. ευρώ), με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2029. Για το τμήμα Στροφυλιάς – Ιστιαίας και τις διακλαδώσεις του άξονα προς τις παραλιακές ζώνες προτείνεται η ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ των μελετών (2,3 εκατ. ευρώ) και ακολούθως του έργου, που όμως δεν έχει ακόμα προϋπολογιστεί.

• Εκπαιδευτικό πρόγραμμα απασχόλησης ρητινεργατών και πτυχιούχων ΑΕΙ και ΤΕΙ σε υπηρεσίες του ΥΠΕΝ. Το πρόγραμμα αφορά την περίοδο 2022-2031 και θα χρηματοδοτηθεί με 63 εκατ. ευρώ. Ακόμα 20 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε πρόγραμμα απασχόλησης για 300 ανέργους 18-20 ετών από την περιοχή.

• Επιχορήγηση υφιστάμενων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές. Αφορά τοπικές επιχειρήσεις, θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027» με 26 εκατ. ευρώ και θα υλοποιηθεί από ενδιάμεσο φορέα του προγράμματος (ΕΦΕΠΑΕ).

• Πρόγραμμα αναδάσωσης (μελέτη ΑΠΘ). Πρόκειται για αρθρωτό πρόγραμμα που περιλαμβάνει τη συλλογή σπόρων, την ανάπτυξη φυτών, την αναδάσωση και την παρακολούθηση της φυσικής αναγέννησης και τη βιώσιμη διαχείριση του δάσους. Το μεγαλύτερο από τα έργα αφορά την αναδάσωση και τη διαχείριση του δάσους, έχει προϋπολογισμό 16,58 εκατ. ευρώ, θα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και θα υλοποιηθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος από τις αρχές του 2024 έως το τέλος του 2027.

 

Χρηματοδότηση ΟΤΑ



Έχουν ήδη ενταχθεί πιστώσεις ύψους 39,7 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος για μεγάλης κλίμακας εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας και για αποκατάσταση βλαβών στις υποδομές στις περιοχές αρμοδιότητας εντός των δύο Δήμων της Βόρειας Εύβοιας. Πρόκειται για ένα εκτεταμένο πρόγραμμα έργων που περιλαμβάνει, παράλληλα με εργασίες αποκατάστασης και προστασίας του οδικού δικτύου, ένα ευρύ φάσμα έργων καθαρισμών, δομικών παρεμβάσεων, άρσης προσχώσεων και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στα ρέματα των εν λόγω περιοχών, ώστε να ενδυναμωθούν περαιτέρω οι συνθήκες αντιπλημμυρικής προστασίας που διαμορφώνονται την τελευταία περίοδο στην περιοχή υπό τις δασικές υπηρεσίες και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σε συνεργασία και με την Περιφέρεια, εντάχθηκαν πιστώσεις χρηματοδότησης ύψους 48,9 εκατ. ευρώ για τους δύο Δήμους, για μια σειρά δομικών έργων και παρεμβάσεων αντιπλημμυρικής προστασίας στους οικισμούς και στους αστικούς ιστούς των δύο δήμων της Βόρειας Εύβοιας, διευθετώντας και αντιμετωπίζοντας ριζικά εκκρεμότητες και παθογένειες δεκαετιών. Τα εν λόγω έργα είναι:

• Το έργο «Κατεπείγουσα ολοκλήρωση της αντιπλημμυρικής θωράκισης της δημοτικής κοινότητας Ιστιαίας του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού μετά την εκδήλωση της καταστροφικής πυρκαγιάς που έπληξε το Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού τον Αύγουστο του 2021», ύψους 15.950.000 ευρώ. Σημειώνεται, επίσης, ότι και άλλο συμπληρωματικό έργο για τον εν λόγω Δήμο, ύψους 11.000.000 ευρώ, έχει ήδη ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών από τον Αύγουστο του 2021.

• Το έργο «Επείγουσες παρεμβάσεις στους οικισμούς Μετόχι και Σπαθάρι της δημοτικής ενότητας Κηρέως του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας για τη βελτίωση της αντιπλημμυρικής προστασίας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021», ύψους 2.487.000 ευρώ.

• Το έργο «Επείγουσες παρεμβάσεις εντός των οικισμών Αγκάλης (παραλίας Αγίας Άννας) και Ροβιών του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας για τη βελτίωση της αντιπλημμυρικής προστασίας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021», ύψους 15.368.000 ευρώ.

• Το έργο «Αντιπλημμυρικά έργα στον οικισμό Φραγκάκη του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας», ύψους 2.860.000 ευρώ.

• Το έργο «Αποκατάσταση ζημιών και κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας του οικισμού της κοινότητας Λίμνης του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας εξαιτίας της δασικής πυρκαγιάς στις 3 Αυγούστου 2021», ύψους 1.220.000 ευρώ.

Για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές και δίκτυα, αλλά και για την κάλυψη άμεσων αναγκών και την υλοποίηση παρεμβάσεων όπου χρειάζεται, έχει διατεθεί έκτακτη χρηματοδότηση συνολικού ύψους 13,7 εκατ. ευρώ προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης της Βόρειας Εύβοιας, περιλαμβάνοντας την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και τους Δήμους Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού, ενώ σύντομα θα δημοσιευθούν νέες αποφάσεις χρηματοδότησης, καθώς ωριμάζει ο σχεδιασμός.





Έργα πρόληψης και αποκατάστασης


Έχουν ολοκληρωθεί τα αντιδιαβρωτικά έργα στον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, και στον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού. Το συνολικό κόστος των αντιδιαβρωτικών έργων ανέρχεται σε 11 εκατ. ευρώ.

Έχει ξεκινήσει η υλοποίηση και η δρομολόγηση των αντιπλημμυρικών έργων σε 7 από τις 9 λεκάνες απορροής, συνολικού προϋπολογισμού 19 εκατ. ευρώ, ενώ προχωρούν οι διαδικασίες των έργων και στις υπόλοιπες λεκάνες.

Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες απόληψης καμένης ξυλείας από τους τοπικούς ΔΑΣΕ, υπό την εποπτεία των δασικών υπηρεσιών, ενώ δρομολογούνται και ευνοϊκοί όροι για τις σχετικές εγγυητικές επιστολές.

Θα δημοπρατηθεί άμεσα το έργο της αποκατάστασης των υποδομών του Δασικού Χωριού Παπάδων, με χρηματοδότηση ύψους 0,8 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ.

Εκτελούνται εργασίες αναδάσωσης στο δημόσιο δάσος Λίμνης, δαπάνης 0,3 εκατ. ευρώ, από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.

Έχει ξεκινήσει η υλοποίηση εργασιών αποκατάστασης ζημιών και συντήρησης στους δασικούς δρόμους σε ορισμένες περιοχές, ενώ προχωράει η διαδικασία δημοπράτησης για τις υπόλοιπες. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1,3 εκατ. ευρώ, από το ΠΑΑ 2014-2020.

Θα ξεκινήσει άμεσα η αποκατάσταση υποδομών σε χώρους δασικής αναψυχής, με δαπάνη ύψους 0,4 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο.

Έργα αντιπυρικής προστασίας των δασών που δεν κάηκαν, τα οποία περιλαμβάνουν συντηρήσεις δασικού οδικού δικτύου και αντιπυρικών ζωνών, καθώς και εργασίες καθαρισμού βλάστησης κατά μήκος κεντρικών επαρχιακών και δασικών δρόμων και πέριξ οικισμών. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων είναι 2,8 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι δασικοί και αναγκαστικοί συνεταιρισμοί έλαβαν έκτακτη χρηματοδοτική στήριξη συνολικού ύψους περίπου 1,27 εκατ. ευρώ (ως επί το πλείστον από το Πράσινο Ταμείο, αλλά και από ιδιώτες).


Στήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων


Από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα arogi.gov.gr για την παροχή πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής και επιχορήγησης επιχειρήσεων, καθώς και για την αποζημίωση για οικοσκευή. Σε αυτό το πλαίσιο, μέσα από 13 γύρους πιστώσεων έχουν διατεθεί στους δικαιούχους -νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες- των δύο δήμων της Β. Εύβοιας 12,1 εκατ. ευρώ.

Η συνολική επιχορήγηση προς επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις ανέρχεται στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς (το υψηλότερο ποσοστό που έχει προβλεφθεί σε τέτοιου είδους περιπτώσεις).

Θεσπίστηκε ειδικό καθεστώς στήριξης για επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις της Βόρειας Εύβοιας, που υπέστησαν άμεσες και έμμεσες απώλειες από τις μεγάλες πυρκαγιές. Ήδη έχουν χορηγηθεί 7,7 εκατ. ευρώ σε 1.326 δικαιούχους. Ο συνολικός προϋπολογισμός του μέτρου ανερχόταν σε 11,5 εκατ. ευρώ.

Θεσμοθετήθηκε η μη επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής για το σύνολο των επιχειρήσεων στους δύο δήμους της Βόρειας Εύβοιας. Η δημοσιονομική επίπτωση είναι κοντά στα 7 εκατ. ευρώ.

Προβλέφθηκαν ευνοϊκότεροι όροι για τις επιχειρήσεις της Βόρειας Εύβοιας που εντάχθηκαν στο καθεστώς επιδότησης παγίων δαπανών (ήρθη ο περιορισμός της διατήρησης του επιπέδου απασχόλησης για τις δικαιούχους επιχειρήσεις που έχουν έδρα ή υποκατάστημα στους Δήμους Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού).

Παρέχεται στεγαστική συνδρομή από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με προϋπολογισμό 9,1 εκατ. ευρώ (7,9 εκατ. ευρώ ως δωρεάν κρατική αρωγή και 1,2 εκατ. ευρώ ως επιδότηση επιτοκίου) – συμπεριλαμβανομένης της Φωκίδας.

Παρέχεται επιδότηση προσωρινής στέγασης (6,3 εκατ. ευρώ για τους δικαιούχους όλων των πυρόπληκτων περιοχών).




Στοχευμένα μέτρα για συγκεκριμένους παραγωγικούς κλάδους


Από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκε ένα διευρυμένο - με ορίζοντα δεκαπενταετίας - πρόγραμμα στήριξης των ρητινοκαλλιεργητών που περιλαμβάνει:

• Την κατά προτεραιότητα απασχόλησή τους στα έργα που υλοποιούνται από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς της περιοχής στο δάσος.

• Την έκτακτη ενίσχυση 3,7 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια της τακτική ετήσιας επιχορήγησης ύψους 2,3 εκατ. ευρώ προς τους ρητινοκαλλιεργητές.

• Το επταετές «Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης ρητινεργατών σε Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας» της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), με προϋπολογισμό 63 εκατ. ευρώ και 590 ωφελούμενους με μηνιαίες απολαβές πάνω από 800 ευρώ (καθαρά). Προς το παρόν, η ΔΥΠΑ επεξεργάζεται, με ταχείς ρυθμούς -σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας- τις υποβληθείσες αιτήσεις, καθώς εντοπίστηκαν αποκλίσεις από τις προβλεπόμενες πρακτικές ως προς τις αιτήσεις. Η διάρκεια του προγράμματος ορίζεται σε επτά (7) έτη και η διάρθρωσή του θα εδράζεται σε έξι (6) κύκλους την περίοδο 2022-2024, ώστε να μπορούν να ενταχθούν -μετά από μία τριετία- στο πρόγραμμα και οι ρητινοκαλλιεργητές που θα συμμετέχουν σε έργα και εργασίες στο δάσος την επόμενη περίοδο (δύο με τρία έτη). Το πρόγραμμα λήγει το 2031.

• Την οικονομική ενίσχυση από το Πράσινο Ταμείο των Δασικών Συνεταιρισμών με πόρους κοντά στις 100.000 για μέσα και ανάγκες των ρητινοκαλλιεργητών.

• Τη στοχευμένη δράση του προγράμματος Leader, με χρονικό ορίζοντα πενταετίας (5), για τη χρηματοδοτική στήριξη των ρητινοκαλλιεργητών ώστε να εξελίξουν την παραγωγική και επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Στο πρόγραμμα είναι και η έκτακτη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με πόρους ύψους 3,5 εκατ. ευρώ για την απόκτηση ζωοτροφών για τις ανάγκες των κτηνοτρόφων της περιοχής.

Το ειδικό σχήμα στήριξης των κτηνοτρόφων, με την ενίσχυση με 40 ευρώ ανά ζώο για τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν άμεσα και 20 ευρώ ανά ζώο για τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν έμμεσα – με τους μη κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφους να λαμβάνουν το ήμισυ της αποζημίωσης. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του εν λόγω σχήματος πιστώθηκαν συνολικά 478.320 ευρώ σε 205 κτηνοτρόφους της Βόρειας Εύβοιας.

Η ενεργοποίηση - σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και της τοπική αυτοδιοίκηση - του ιδιωτικού τομέα για τη χορήγηση ζωοτροφών και υλικών προς τους κτηνοτρόφους, αλλά και την ενεργό στήριξη του νεοσύστατου κτηνοτροφικού συνεταιρισμού.

Υλοποιήθηκε ένα πακέτο στήριξης και ανάκαμψης των μελισσοκόμων της περιοχής, ενώ σχεδιάζεται ένα στοχευμένο μέτρο στήριξης για τους κατά κύριο επάγγελμα μελισσοκόμους.

Στο πλαίσιο της στήριξης στους ελαιοπαραγωγούς, χορηγήθηκε προκαταβολή 50,4 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και 33,6 ευρώ ανά δέντρο για λοιπές δενδρώδεις καλλιέργειες. Για τη Βόρεια Εύβοια, το σύνολο των προκαταβολών έναντι της επιχορήγησης για τις απώλειες σε φυτικά μέσα παραγωγής των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών ανέρχεται σε 5,5 εκατ. ευρώ προς 528 δικαιούχους και αφορά ζημιές σε 96.300 ελαιόδεντρα και 7.026 λοιπά δέντρα.

Διαμορφώνεται ένα ειδικό σχήμα για τη στήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση από τον πρωτογενή τομέα, όπως ελαιοτριβεία και επεξεργασία σύκων, μια και η πρώτη ύλη έχει υποστεί μεγάλη ζημιά.

Δρομολογείται ένα στοχευμένο σχήμα στήριξης των παραγωγών σύκων στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, καθώς η εν λόγω παραγωγή επλήγη σημαντικά από την πυρκαγιές.

Με το άρ. 75 του ν. 4916/2022 (Α’ 65/28.03.2022) προβλέπεται για το 2022 η καταβολή σημαντικά χαμηλότερου ανταλλάγματος (στο 10% του αρχικώς υπολογισθέντος) για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας στους Δήμους Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας - Αιδηψού.

Ήδη έχουν εκδοθεί οι τρεις πρώτες υπουργικές αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών για την επιχορήγηση 219 επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων της Βόρειας Εύβοιας με 1,9 εκατ. ευρώ και έχουν πραγματοποιηθεί οι πρώτες εξοφλήσεις.

 

 

    

 

Απόψεις

# Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έκαναν χθες κατάληψη στο ήδη κλειστό εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ !  Αντιδράσεις@ Όλοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Περιφέρειας...
randomness