Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας : Πράσινο φώς για το Δήμο Λαμιέων

Το «πράσινο φως» για τα στρατηγικά σχέδια κινητικότητας ή αλλιώς Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.), πήραν τρεις Δήμοι στην Ελλάδα. Ο λόγος για τους Δήμους Λαμιέων , Θεσσαλονίκης  και Ελασσόνας. Οι συγκεκριμένοι Δήμοι συνέταξαν σχέδια και δράσεις , σε σχέση με την κινητικότητα, καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος.

Τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας είναι ουσιαστικά μέτρα, τα οποία διασφαλίζουν τη βελτίωση στην κινητικότητα των πόλεων. Παρέχοντας φυσικά, υψηλή ποιότητα μεταφορών, δίνοντας έμφαση στο περπάτημα, το ποδήλατο, καθώς και τη δημόσια συγκοινωνία.

Οι τρεις Δήμοι μπορούν πλέον να εφαρμόσουν δράσεις και παρεμβάσεις που προάγουν τη βιώσιμη κινητικότητα και την προσβασιμότητα για όλους. Πάντα, με σεβασμό στο περιβάλλον.

Επιπλέον, τα μέτρα του Σ.Β.Α.Κ. και η υλοποίηση τους έχουν να κάνουν με οδικές υποδομές. Κοινώς, ακολουθώντας τις τεχνικές προδιαγραφές, τους κανονισμούς και τη νομοθεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Όπως επίσης και η υλοποίηση μέτρων ρύθμισης της οδικής κυκλοφορίας, τα οποία πρέπει να συμβαδίζουν με τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

την έγκριση έδωσε με σχετική απόφαση ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Αρμόδιος για τις Μεταφορές, κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο οποίος δήλωσε:

«Άλλοι τρεις μεγάλοι Δήμοι εντάσσονται στον προγραμματισμό για την υλοποίηση Σ.Β.Α.Κ. Και σύμφωνα με την απογραφή του Υπουργείου έχουν επίσης ξεκινήσει ή είναι σε ώριμο στάδιο ολοκλήρωσης των σχεδίων κινητικότητάς τους. Περίπου ένας στους τρεις Δήμους της χώρας.

Ο κατάλογος των περιοχών που υποβάλλουν Σχέδια συνεχώς μεγαλώνει και ενθαρρύνουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αγκαλιάσει αυτόν τον θεσμό , ο  οποίος αποτελεί πλέον, το βασικό εργαλείο για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας σε περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι έτοιμο να συνδράμει με την απαραίτητη τεχνογνωσία. Ταυτόχρονα, ενσωματώνει στις πολιτικές του τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές για τη βιώσιμη κινητικότητα».

    

 

Απόψεις

Σε μια εποχή κατά την οποία η ζωή του ανθρώπου συντρίβεται και θυσιάζεται στον βωμό της υλικής ευδαιμονίας,της τεχνοκρατίας, του στείρου ωφελιμισμού και του άγονου...
randomness