Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Στο Μαξίμου για την Έκθεση Λαμίας ο Δήμαρχος !

• Συνάντηση Καραΐσκου - Οικονόμου για όλα τα θέματα του Δήμου Λαμιέων

 

Σε πολλά εμπόδια σκοντάφτει το μάστερ πλάν του Δήμου Λαμιέων για την αξιοποίηση της Πανελλήνιας Έκθεσης, γεγονός που υποχρεώνει τον Δήμαρχο να έχει μια συνεχή επικοινωνία με κυβερνητικούς παράγοντες προκειμένου να δρομολογηθούν λύσεις και να κλείσουν εκκρεμότητες που έρχονται από το παρελθόν αλλά και άλλα προβλήματα που προσκρούουν σε σχέδια του υπουργείου Εθνικής Αμυνας σχετικά με την αξιοποίηση της εκτασης του στρατοπέδου Τσαλτάκη.
Με το συγκεκριμένο Master Plan προσδιορίστηκαν, στον υφιστάμενο χώρο της ΠΕΛ, οι επιθυμητές χρήσεις γης, οι πρόσθετοι όροι δόμησης καθώς και οι περιορισμοί για τις νέες λειτουργίες. Το σχέδιο, όπως έχει παρουσιαστεί από τη Δημοτική Αρχή, αποσκοπεί “στην επίλυση των προβλημάτων οργάνωσης, δόμησης και λειτουργίας της ΠΕΛ, με απώτερο στόχο τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων της, τη βέλτιστη οργάνωση των δραστηριοτήτων της και την περαιτέρω ανάδειξη του διεθνούς ρόλου της”.
• Στην έκταση του σχεδίου περιλαμβάνεται η ευρύτερη περιοχή από το στρατόπεδο Τσαλτάκη, που σχεδιάζεται η κατασκευή του νέου Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας και το Διοικητήριο της Περιφέρειας, οι αθλητικές εγκαταστάσεις του νοτίου τμήματος της πόλης, το «Χαλκιοπούλειο», το νέο κλειστό κολυμβητήριο και το στάδιο στην «Καμαρίτσα», καθώς και οι νέες εγκαταστάσεις του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
• Τα σχέδια του Δήμου προβλέπουν ο σημερινός περιφραγμένος χώρος εντός της έκθεσης να περιλαμβάνει ξενοδοχειακή μονάδα πέντε αστέρων χωρητικότητας 120-150 κλινών, φιλοξενία μεγάλων γεγονότων όπως το επικείμενο Ράλλυ Ακρόπολις, το κέντρο υποδοχής και διοίκησης της ΠΕΛ, συνεδριακό κέντρο, πάρκο πρασίνου, θεματικό πάρκο με προσομοιωτή, 3D και τεχνοπάρκο, υπαίθριους και υπόγειους χώρους στάθμευσης, αθλητικούς χώρους και διώροφο κέντρο έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας για τη φιλοξενία νεοφυών επιχειρήσεων. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 82.000.000 ευρώ.
Για να ανοίξει ωστόσο ο δρόμος για την υλοποίηση του σχεδίου θα πρέπει να ξεπεραστούν πάμπολλα νομικά και πολεοδομικά εμπόδια, ενώ αβέβαιη είναι και η χρηματοδότηση του έργου.
Κατ’ αρχήν παραμένουν σε εκκρεμότητα όλα τα θέματα που αφορούν το περιουσιακό στοιχείο της Έκθεσης. Ουσιαστικά το περιουσιακό στοιχείο δεν έχει μεταβιβαστεί, θα πρέπει να εκκαθαριστεί και να τεθεί καθαρό προς αξιοποίηση.
Όλα αυτά τα ζητήματα τέθηκαν στο τραπέζι, κατά τη συνάντηση του Δημάρχου Λαμιέων Θύμιου Καραΐσκου με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Συγκεκριμένα, ο κ. Καραΐσκος ενημέρωσε τον κ. Οικονόμου για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση τόσο με την προώθηση του master plan για την αξιοποίηση της ΠΕΛ που έχει εκπονήσει ο Δήμος Λαμιέων, όσο και με τη σύνδεση του με την ανάπλαση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών μέσω της ολοκληρωμένης πρότασης του Δήμου Λαμιέων.
Συζητήθηκε, παράλληλα, η πρόταση που υπέβαλε ο Δήμος Λαμιέων προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την παραχώρηση και την αξιοποίηση της έκτασης του Στρατοπέδου Τσαλτάκη, με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου μεγάλου αστικού πάρκου με πολλούς ελεύθερους και κοινόχρηστους χώρους, κάτι το οποίο αποτελεί και διαχρονικό αίτημα των δημοτών.
Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Φθιώτιδας δεσμεύτηκε, να αναλάβει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της επίλυσης των κρίσιμων θεμάτων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εκκρεμότητα.
• Για την αξιοποίηση της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, την προηγούμενη εβδομάδα στην καθιερωμένη ενημέρωση με αντικείμενο τον τριμηνιαίο απολογισμό του έργου του στη Φθιώτιδα, επανέλαβε τις βασικές προτεραιότητες που έχει θέσει για την αξιοποίηση του χώρου.
Πρώτη προϋπόθεση, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, είναι η αξιοποίηση του χώρου να εδράζεται σε προτεραιότητες της τοπικής κοινωνίας, με βάση όμως τεκμηριωμένες εισηγήσεις, τεχνικές και οικονομικές, των ειδικών.
Είναι ένα θέμα που θα πρέπει να διευκρινιστεί από την πλευρά του Δήμου, εφόσον μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιαστεί μια συγκεκριμένη οικονομικοτεχνική μελέτη.
Η δεύτερη προϋπόθεση που θέτει ο υπουργός Οικονομικών, είναι η πολεοδομική ωρίμανση του έργου να μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για προετοιμασία έργου ΣΔΙΤ, με την πιθανή συμβολή και του ΤΑΙΠΕΔ.
Από την πλευρά του Δήμου δεν έχει γίνει ξεκάθαρο αν επιθυμεί να προχωρήσει στην υλοποίηση έργου ΣΔΙΤ, κάτι που αναμένεται να διευκρινιστεί το επόμενο διάστημα.
Και φυσικά, η τρίτη προϋπόθεση είναι η αξιοποίηση του χώρου να διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του.

Θερμοπύλες και Λουτρά Υπάτης

Στο τραπέζι της συζήτησης στη συνάντηση του Δημάρχου Λαμιέων με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου τέθηκε, επίσης, το μεγάλο θέμα της αξιοποίησης των ιαματικών πηγών που βρίσκονται στα όρια του Δήμου Λαμιέων και συγκεκριμένα των Λουτρών Υπάτης, των Θερμοπύλων και των Ψωρονερίων. Πρόσφατα, ο κ. Οικονόμου είχε συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΑΔ, για τα αποτελέσματα της οποίας πληροφόρησε τον κ. Καραΐσκο.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ενημέρωσε τον Δήμαρχο τόσο για τις θεσμικές τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν με στόχο την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των ακινήτων, όσο και για τη συνολικότερη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί, προκειμένου οι ιαματικές πηγές του Δήμου Λαμιέων να αποτελέσουν έναν σημαντικό αναπτυξιακό πόλο για την περιοχή.
• Επίσης συζητήθηκαν αναλυτικά τα αρδευτικά έργα που υλοποιούνται ή προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν στα όρια του Δήμου Λαμιέων και συγκεκριμένα για το Αρδευτικό Δίκτυο της Ηράκλειας, τη μελέτη του Αρδευτικού Έργου Ανθήλης - Ροδίτσας, το υπό κατασκευή Αρδευτικό Δίκτυο της Ανατολικής Βίστριζας, καθώς και για τη δυνατότητα ενίσχυσης του έργου αγροτικής οδοποιίας που έχει μελετήσει και ωριμάσει ο Δήμος Λαμιέων στις Δημοτικές Ενότητες Γοργοποτάμου, Λιανοκλαδίου και Υπάτης.
Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι, όχι μόνο παρακολουθεί στενά την εξέλιξη τους, αλλά πως θα συμβάλει ουσιαστικά σε συνεργασία με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τους υπηρεσιακούς παράγοντες για την ταχύτερη υλοποίηση των έργων.

Θύμιος Καραΐσκος: Συζητήσαμε τα μεγάλα αναπτυξιακά ζητήματα του Δήμου

“Χθες είχα τη χαρά και τη τιμή να συναντηθώ και να συζητήσω με τον Υφυπουργό στον πρωθυπουργό και κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μας δόθηκε για άλλη μια φορά η ευκαιρία να τον ενημερώσουμε και να συζητήσουμε για τα μεγάλα αναπτυξιακά ζητήματα του Δήμου μας και για τη πορεία των πρωτοβουλιών που έχουμε αναλάβει σε σχέση με αυτά και συγκεκριμένα για τη Πανελλήνια Εκθεση Λαμίας και το master plan για την αξιοποίηση της, την ανάπλαση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών και της ολοκληρωμένης πρότασης του Δήμου Λαμιέων, τη πρόταση που έχει υποβάλλει ο Δήμος Λαμιέων προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την παραχώρηση και την αξιοποίηση της έκτασης του στρατοπέδου Τσαλτάκη, με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου μεγάλου αστικού πάρκου.
Επίσης συζητήσαμε με τον κ. Υφυπουργό τα θέματα που αποτέλεσαν αντικείμενο της συνάντησης μας που είχαμε με την ιδιότητά του ως Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως το ζήτημα της ενίσχυσης, με χρηματοδότηση του έργου της αγροτικής οδοποιίας που έχει μελετήσει και ωριμάσει ο Δήμος Λαμιέων στις Δημοτικές Ενότητες Γοργοποτάμου, Λιανοκλαδίου και Υπάτης, ενώ ενημερωθήκαμε από τον ίδιο και για τη πορεία των αρδευτικών έργων που υλοποιούνται ή προγραμματίζονται στα όρια του Δήμου Λαμιέων, όπως το αρδευτικό δίκτυο της Ηράκλειας, η μελέτη του αρδευτικού έργου Ανθήλης - Ροδίτσας και το υπό κατασκευή αρδευτικό δίκτυο της ανατολικής Βίστριζας.
Μας ενημέρωσε δε και για τις πρωτοβουλίες του στο μεγάλο ζήτημα της αξιοποίησης των ιαματικών πηγών που βρίσκονται στα όρια του Δήμου Λαμιέων και συγκεκριμένα των Λουτρών Ύπάτης, των Θερμοπυλών αλλά και για τα Ψωρονέρια.
Αναλύσαμε διεξοδικά όλες τις πτυχές των παραπάνω θεμάτων και ο κ. Υφυπουργός, δήλωσε την αμέριστη υποστήριξή του σε αυτά, αλλά και την πρόθεσή του να συμβάλει με πρωτοβουλίες στην προώθηση τους και στην επίλυση των επιμέρους ζητημάτων που τέθηκαν.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Υφυπουργό Γιάννη Οικονόμου για τη συνεργασία μας και την εξαιρετική, ουσιαστική και γόνιμη συζήτηση που είχαμε, καθώς και για τη πρόθεση του να συμβάλει και να προωθήσει θέματα, εξαιρετικής σημασίας για την ανάπτυξη του τόπου μας”.