Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς το νομοσχέδιο για τις λαικές αγορές

Στο Περιφερειακό συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας θα συζητηθεί την Τετάρτη 12 Μαΐου 2021 και ώρα10:00 πμ,το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις λαϊκές αγορές και το υπαίθριο εμπόριο.

Το νομοσχέδιο εχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στους παραγωγούς και μικροπωλητές των λαικών αγορών , ενω την πλήρη αντιθεσή του στο νομοσχέδιο εχουν εκφράσει και οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης του Δημήτρη Αναγνωστάκη , καθώς όπως εχουν τονίσει  ''αλλάζει τη φυσιογνωμία των λαϊκών αγορών, αντιστρατεύεται τον κοινωνικό χαρακτήρα τους και υπονομεύει τη δυνατότητα των πραγματικών παραγωγών-αγροτών να διαθέτουν απευθείας και χωρίς μεσάζοντες, τα προϊόντα τους στον καταναλωτή''.

Όπως επεσημαίνουν οι παραγωγοί λαικών αγορών  το υπουργείο Ανάπτυξης και  Επενδύσεων εισάγει τη διαδικασία προκήρυξης για τη λήψη των σχετικών αδειών για τις θέσεις εξοβελίζοντας τους παραγωγούς αλλά και τους επαγγελματίες αφού, ακόμη κι αν όλοι καταλήξουν, όπως επιχειρείται, σε επαγγελματίες, στην ουσία αργά η γρήγορα θα μετατραπούν σε δέσμιους των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων μέσω της θεσμοθέτησης της πλειοδοσίας.

 

Υποστηρίζουν επίσης   ότι δίνεται δυνατότητα σε ετεροεπαγγελματίες που απλώς δηλώνουν ότι κατέχουν αγροτική εκμετάλλευση, ακόμα και να μην καλλιεργούν οι ίδιοι, να διεκδικούν άδειες λαϊκής με υψηλότερα μόρια από παραγωγούς και επαγγελματίες πωλητές. Προστίθεται δε και το αδιανόητο κριτήριο της πρόσθετης μοριοδότησης για τους κατόχους πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έναντι των υπολοίπων που δρα ενισχυτικά στο να αποκτήσει άδεια κάποιος ακόμη κι αν παράγει λιγότερο από τον μη κάτοχο.

Ειδικότερα το νέο σχέδιο νόμου προβλέπει:

Η διαχείριση των λαϊκών αγορών να δοθεί σε ιδιώτες (ΣΔΙΤ).
Επιτρέπει σε νομικά πρόσωπα (εταιρείες) να αδειοδοτούνται και να συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές και να δικαιούνται το 5% των θέσεων κάθε λαϊκής αγοράς.
Ορίζει τον πλειστηριασμό των θέσεων και βγάζει κάθε 3 χρόνια σε δημοπρασία  τις θέσεις.
Καταργεί τις επιτροπές λαϊκών αγορών.
Εξαιρεί τους εκπροσώπους των παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών από τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις.

 

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του περιφερειακού συμβουλίου είναι : 

Θέμα 1οΈγκριση 5ης Τροποποίησης Τεχνικού Προγράμματος Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έτους 2021.ΕισηγητήςΠεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός.

Θέμα 2ο Τροποποίηση Προϋπολογισμού Οικονομικού έτους 2021, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. ΕισηγητήςΑντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας, κ. Αριστείδης Τασιός.

Θέμα 3οΈγκριση αναμορφωμένου Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης(ΟΠΔ) οικονομικού έτους 2021.ΕισηγητήςΑντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας, κ. Αριστείδης Τασιός.

Θέμα 4οΈκθεση αποτελεσμάτων εκτέλεσης του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, έως το Δ’ τρίμηνο 2020.Εισηγητής Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας, κ. Αριστείδης Τασιός.

Θέμα 5ο Κατάρτιση Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025 της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.ΕισηγητήςΑντιπεριφερειάρχηςΠΕ Ευρυτανίας, κ. Αριστείδης Τασιός.

Θέμα 6ο Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων 2021-2025.Εισηγητής ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, κ. Ηλίας Κυρμανίδης

    

Απόψεις

Γράφει ο Σπύρος Ρίζος Χθες η καθηγήτρια κα Μ. Θεοδωρίδου, της επιτροπής εμβολιασμών, κατά την διάρκεια της τακτικής τηλεοπτικής ενημέρωσης με τον γ.γ. κ. Μ....

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness