Τα παράδοξα της συζήτησης για τον προυπολογισμό (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)
H συζήτηση στη Βουλή για τον προυπολογισμό του 2025 δεν εμοιαζε με καμία απο οσες εχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια . Οχι μόνο γιατί δεν είμαστε πλέον στην εποχή των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης . Ουτε γιατί δεν είμαστε στην εποχή της πανδημικής κρίσης . Ηταν μια συζήτηση που εγινε μέσα σε ενα πολιτικό περιβάλλον εντελώς διαφορετικό απο αυτό που είχαμε γνωρίσει τα τελευταία χρόνια . Με εντελώς καινούριους πολιτικούς συσχετισμούς δύναμης ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης . Είναι χαρακτηριστικό οτι στη θέση που βρισκόταν ο ΣΥΡΙΖΑ απο το 2019 μέχρι σήμερα , βρέθηκε το ΠΑΣΟΚ , δίνοντας τη μάχη του προυπολογισμού απο τη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πρώτη φορά μετά απο 13 ολόκληρα χρόνια .Επίσης συζήτηση για τον προυπολογισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ διασπασμένο σε δύο κόμματα ενα εντός βουλής και ενα αλλο εκτός βουλής αλλά και με μια ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών που προέρχονται απο το ΣΥΡΙΖΑ και επιδιώκουν να αποκτήσουν την δική τους Κοινοβουλευτική Ομάδα , είναι ενα πολιτικό φαινόμενο που δεν θυμάμαι να το είχαμε ξανασυναντήσει στα κοινοβουλευτικά δρώμενα .
Επι της ουσίας του θέματος , η συζήτηση για τον προυπολογισμό δεν μας επεφύλαξε καμία εκπληξη , αν εξαιρέσουμε τις νέες παροχές της κυβέρνησης . Ακούγοντας τα κυβερνητικά στελέχη να αναφέρονται στην κατάσταση της οικονομίας περιγράφοντας τα θαυμαστά επιτεύγματα της κυβερνητικής πολιτικής , σχημάτιζες την εντύπωση οτι ζείς σε μια χώρα που ευημερεί και αναπτύσσεται με ρυθμούς αξιοζήλευτους για ολες τις χώρες του πλανήτη !
Την ιδια ωρα ακούγοντας τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης , σου περνούσε απο το μυαλό η ιδέα να βρείς ενα φτηνό εισητήριο αεροπορικής εταιρείας και να φύγεις απο μια χώρα , που αν δεν εχει ηδη καταστραφεί , βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού .
Πριν ακόμη ξεκινήσει η συζήτηση για τον προυπολογισμό , σκεφτόμουν οτι με την οικονομία να εχει απομακρυνθεί απο τις σκληρές μέρες και νύχτες της μνημονιακής περιόδου , τα περιθώρια κριτικής στην κυβέρνηση απο τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ηταν περιορισμένα . Με την ελληνική οικονομία να τρέχει με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη , με τον προυπολογισμό να εχει πλεόνασμα , τα εσοδα του κράτους αυξημένα , με την οικονομία να αναβαθμίζεται απο τις διεθνείς αγορές , με την ανεργία να εχει μειωθεί κάτω απο το 10% , τον κατώτατο μισθό αυξημένο κατα 40% , είχα την εντύπωση οτι δεν μπορεί κάποια θετικά στην οικονομία απο αυτή την κυβέρνηση θα αναγνωρίζονταν και απο τα κόμματα της αντιπολίτευσης .
Εκανα λάθος και το ομολογώ .
Ουτε το ΠΑΣΟΚ , ουτε ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν κάτι θετικό στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης . Αρνηση και καταστροφολογία κυριάρχησαν στη ρητορική τους .
Απο την αλλη πλευρά είδαμε να ξεχειλίζει η πολιτική αυταρέσκεια και η κομπορρημοσύνη στο λόγο των κυβερνητικών . Με τόσες επιτυχίες στην οικονομία η κυβέρνηση , είναι να απορεί κανείς γιατί δεν της το αναγνωρίζουν οι πολίτες που δηλώνουν υψηλά ποσοστά δυσαρέσκειας σε κάθε δημοσκόπηση που βλέπει το φώς της δημοσιότητας . Αλλά και με τόση αντιπολιτευτική δεινότητα τα κόμματα της αντιπολίτευσης γιατί δεν φαίνεται να κερδίζουν απο τη φθορά της κυβέρνησης ;
Αυτά τα παράδοξα ζούμε σήμερα και αυτά τα ερωτήματα αναζητούν απαντήσεις . Ο Μπαράκ Ομπάμα για την πολιτική πόλωση στην Αμερική είχε πεί κάποτε οτι ''ενας απο τους λόγους που βλέπουμε τόσο δηλητήριο και τόση πόλωση στην πολιτική μας είναι οτι δεν συμφωνούμε σε βασικά δεδομένα και πληροφορίες . Ζούμε , ειχε πεί , σε εντελώς διαφορετικές πραγματικότητες , οπου δεν διαφέρουν μόνο οι γνώμες αλλά και τα γεγονότα ''.
Φαίνεται οτι αυτό ισχύει και στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα .
Οι υπέρμαχοι της κυβερνητικής πολιτικής , υπουργοί και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας , εμφανίζονται στο δημόσιο λόγο υπερβολικά σίγουροι για τον εαυτο τους , πιστεύοντας οτι εχουν λύσει ολα τα προβλήματα .
Λόγω αυτής της αυτάρεσκης εικόνας που φιλοτεχνούν για τον εαυτό τους , δεν αντελήφθησαν αρκετά γρήγορα τα προβλήματα που υπάρχουν με τις υπερβολικές χρεώσεις των τραπεζών και την πρωτοφανή κρίση στέγασης .
Επρεπε να μιλήσει το ΠΑΣΟΚ για τις αδικες χρεώσεις των τραπεζών για να ...ξυπνήσει η κυβέρνηση !
Απο την αλλη πλευρά οι επικριτές της κυβερνητικής πολιτικής (δεν είναι και λίγοι ) , δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν οτι η ελληνική οικονομία με αυτή την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου σε βασικούς τομείς, βελτιώνοντας τη καθημερινότητα των πολιτών .
Συνοψίζοντας , θέλουμε να πούμε οτι για να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για τον προυπολογισμό του κράτους , θα πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις αυτού του τόπου να είναι ετοιμες να αναγνωρίσουν και κάποια θετικά στον αντίπαλο . Αλλά και πάλι ικανοποιημένοι να είμαστε , βλέποντας οτι στη Γερμανία και στη Γαλλία πέφτουν οι κυβερνήσεις απο την αδυναμία τους να περάσουν προυπολογισμούς .
Χρήστος Αλεξανδρής
Δημοσιογράφος