Θ. Λιβάνιος: Η κυβέρνηση αναγνωρίζει έμπρακτα τον σημαντικό ρόλο των περιφερειακών μέσων
«Τέλος του 2022 θα έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των περιφερειακών μέσων», ανέφερε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Θοδωρής Λιβάνιος, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή.
«Θα γίνει εξαντλητικός διάλογος. Την εβδομάδα που έρχεται θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση και της επιτροπής, την οποία θα απασχολήσουν και τα ζητήματα των ραδιοφωνικών σταθμών και θα συζητήσει πρώτα τα τεχνικά ζητήματα (κεραίες εκπομπής, χάρτης συχνοτήτων κ.λπ). Η επιτροπή έχει προθεσμία να παραδώσει το πόρισμά της έως την 30ή Νοεμβρίου και αμέσως μετά θα αρχίσει ο διάλογος για να λυθεί και το θέμα της αδειοδότησης των ραδιοφωνικών σταθμών», σημείωσε και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον σημαντικό ρόλο των περιφερειακών σταθμών. «Βρισκόμαστε σε έναν συνεχή διάλογο, ιδίως με τα περιφερειακά μέσα και τον περιφερειακό Τύπο και την περιφερειακή τηλεόραση, αναγνωρίζοντας τον κεντρικό ρόλο που έχουν στην περιφέρεια. Είναι πολύ σημαντικό ότι η ενημέρωση των πολιτών για τα τοπικά ζητήματα γίνεται είτε με τις τοπικές εφημερίδες είτε με τα τοπικά ραδιόφωνα είτε με τα κανάλια περιφερειακής εμβέλειας. Η περιφερειακή τηλεόραση είναι πολύ σημαντική και για την ενημέρωση των κατοίκων στα τοπικά και περιφερειακά θέματα αλλά και για τον ρόλο που διαδραματίζει γενικότερα στην καθημερινότητα των πολιτών της περιφέρειας», είπε ο κ. Λιβάνιος, ο οποίος νωρίτερα είχε κληθεί να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του γραμματέα της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλη Κεγκέρογλου, για την πρόσβαση των πολιτών στην περιφερειακή τηλεόραση στις «λευκές περιοχές».
«Η περιφερειακή τηλεόραση αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα. Μετά την ανάληψη της αρμοδιότητας, από εσάς, υπήρξε πρόοδος στα ζητήματα τα οποία έθεταν, εδώ και καιρό, και αφορούν κυρίως επιβαρύνσεις και την άνιση μεταχείριση, σε σχέση με τα εθνικά κανάλια. Όμως ο ιός επανεμφανίστηκε», τόνισε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και εξήγησε: «Πριν από έναν περίπου μήνα, η κυβέρνηση ενεργοποίησε μία ψηφιακή πλατφόρμα για την πρόβαση των κατοίκων των λευκών περιοχών που δεν έχουν σήμα, στα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας. Η διαδικασία αυτή δεν περιλαμβάνει καθόλου τα περιφερειακά κανάλια. Προηγήθηκε μία διαδικασία με ερωτηματολόγιο προς τους δήμους, με ερώτημα το σήμα των καναλιών εθνικής εμβέλειας, και μόνο. Παραβλέφθηκε ότι για τα κανάλια εθνικής εμβέλειας οι λευκές περιοχές είναι μόνο 5%, ενώ για τα περιφερειακά κανάλια είναι πολύ περισσότερες».
Ο κ. Κεγκέρογλου επεσήμανε ότι η Ένωση Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας έχει κάνει λόγο για άδικο, παράνομο και παράλογο αποκλεισμό. «Χρειάζεται να δούμε με ποιο τρόπο θα υπάρξει ίση μεταχείριση με την περιφερειακή τηλεόραση. Είναι οι επιχειρήσεις και τα μέσα που συμβάλλουν με ουσιαστικό τρόπο στην ενημέρωση, στην πολυφωνία και την ψυχαγωγία και επικεντρώνουν στην ουσία της ενημέρωσης και για τα τοπικά και για τα περιφερειακά θέματα. Έχουν γίνει βήματα, πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα και κυρίως να μην υπάρχουν αποκλεισμοί. Ζητούν την επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης που έχετε προαναγγείλει και νομοθετήσει για το 2022, και θέλουμε να δούμε πώς θα αποκατασταθεί ο αποκλεισμός της περιφερειακής τηλεόρασης από την πλατφόρμα για να εξασφαλίσει την πρόσβαση των κατοίκων των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, καλώντας την κυβέρνηση να συνεχίσει την πολιτική στήριξης των περιφερειακών σταθμών.
Σε σχέση με τις «λευκές περιοχές», ο κ. Λιβάνιος ανέφερε ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με ΚΥΑ, προχώρησε στην «αξιοποίηση παρόχων δορυφορικού περιεχομένου, όπως η Cosmote, η οποία έχει τα κανάλια εθνικής εμβέλειας, έχει τα ιδιωτικά κανάλια, έχει την ΕΡΤ, έχει αθλητικά κανάλια, έχει κανάλια ταινιών».
«Ένα κομμάτι από το μπουκέτο των καναλιών που εκπέμπουν στην ψηφιακή πλατφόρμα του είναι και 10 περιφερειακά κανάλια. Αυτά, λοιπόν, τα 10 περιφερειακά κανάλια, μαζί με τα κανάλια εθνικής εμβέλειας και την ΕΡΤ, έχουν πρόσβαση. Δεν υπάρχει τεχνικά άλλη λύση μετάδοσης προγραμμάτων. Ή δεν θα βλέπανε καθόλου τηλεόραση ή θα βλέπανε τα συγκεκριμένα κανάλια, για να μην είναι πλήρως αποκομμένοι από την ενημέρωση», σημείωσε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και πρόσθεσε: «Η μετάδοση τηλεοπτικού σήματος στην Ελλάδα γίνεται μέσω της DIGEA. Όποιος πιάνει κάπου κανάλι εθνικής εμβέλειας πιάνει και περιφερειακής. Δεν υπάρχουν δύο αναμεταδότες. Προφανώς, όποιο κανάλι περιφερειακής εμβέλειας θέλει να μπει στο μπουκέτο του συγκεκριμένου παρόχου μπορεί να το κάνει όπως το έχουν κάνει και οι υπόλοιποι. Η λύση είναι να μπουν οι περιφερειακοί σταθμοί στο μπουκέτο της Cosmote. Δυστυχώς, δεν υπάρχει άλλη λύση».
Όσο αφορά στα μέτρα στήριξης, ο κ. Λιβάνιος έκανε μνεία στο πακέτο των 40 δισ. που δόθηκαν για την περίοδο της πανδημίας και στη στήριξη -ιδίως- των επιχειρήσεων. «Δεν υπήρξε καμία διαφοροποίηση ή εξαίρεση για τα κανάλια περιφερειακής τηλεόρασης. Έχουν μπει στα προγράμματα των επιστρεπτέων προκαταβολών, στο πρόγραμμα Συν-εργασία, στο πρόγραμμα αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, εφόσον διατηρούν τις θέσεις εργασίας κ.λπ.», τόνισε, ενώ ειδικότερα για την περιφερειακή τηλεόραση επεσήμανε: «Την εξαιρέσαμε από το 1,5% της εισφοράς για την ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης. Την εξαιρέσαμε για δύο χρόνια από το 5% φόρου επί των διαφημίσεων, μία σημαντική οικονομική ανάσα, η οποία έγινε ειδικά για τη στήριξη της περιφερειακής τηλεόρασης. Υλοποιούμε το πρόγραμμα στήριξης του Τύπου, στο οποίο εντάχθηκε και η περιφερειακή τηλεόραση και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί. Το πρόγραμμα προβλέπει επιχορήγηση ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, των εισφορών στον ΕΔΟΕΑΠ. Η δράση υποβλήθηκε προς έγκριση στην ΕΕ και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν καταβληθεί είτε τα ποσά στον ΕΔΟΕΑΠ, για λογαριασμό των καναλιών, είτε στα κανάλια εάν αυτά έχουν ήδη εξοφλήσει τις εισφορές τους στον ΕΔΟΕΑΠ. Το κριτήριο της ενίσχυσης είναι δίκαιο, είναι βάση του τζίρου κάθε μέσου, πιάνει πολλά μέσα σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, δόθηκε δυνατότητα ρύθμισης στον ΕΔΟΕΑΠ όλων των λοιπών εισφορών των ΜΜΕ, στα οποία είναι μέσα και τα περιφερειακά κανάλια».
ΠΗΓΗ ΑΠΕ