Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Τι πήγε λάθος ;( Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή )

 

 Τρέχουν μέσα στο καλοκαίρι κυβέρνηση , Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι για να σώσουν την παρτίδα του εμβολιαστικού προγράμματος και να μην αναγκαστούμε να ζήσουμε το φθινόπωρο μια νέα καραντίνα , γεγονός που αν συμβεί θα ηταν ολέθριο για την οικονομία και την κοινωνία . Τι πήγε ομως λάθος στον προγραμματισμό και δεν επιτεύχθηκε ο στόχος που είχε τεθεί την περασμένη Ανοιξη , οταν πρωθυπουργός και κυβερνητικά στελέχη δήλωναν με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση οτι με την εναρξη της τουριστικής περιόδου θα εχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού και θα εχει χτιστεί το επιθυμητό τείχος ανοσίας απέναντι στον φονικό ιό ; Δεν είχαν υπολογίσει την δύναμη και τις επιρροές που διαθέτει -δυστυχώς -στην κοινωνία το αντιεμβολιαστικό κίνημα ; Δεν είχαν μετρήσει με την σοβαρότητα που επιβάλλουν οι συνθήκες τον κίνδυνο των μεταλλάξεων ; Η μήπως τελικά αμέλησαν το θέμα της σωστής ενημέρωσης και πληροφόρησης των πολιτών . Διότι σήμερα φαίνεται να ξαναζούμε απο την αρχή την  πανδημία . Εκτακτες συσκέψεις στο Μαξίμου , συνεντεύξεις υπο μορφή διαγγελμάτων του πρωθυπουργού , σκέψεις για επαναφορά κάποιων μέτρων , ενω εξετάζεται ακόμα και η πιθανότητα επιβολής τοπικών λοκντάουν σε περιοχές που το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν προχωρά και τα κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού αυξάνονται .
Focus στις προβληματικές περιοχές, αυτές δηλαδή όπου η εμβολιαστική κάλυψη υπολείπεται σημαντικά του πανελλαδικού μέσου όρου, επιχειρείται τις τελευταίες ημέρες από το Μέγαρο Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να ανέβει αισθητά ο πανελλαδικός μέσος όρος . Με όπλο  την επεξεργασία των αριθμητικών δεδομένων που καταφθάνουν σε πραγματικό χρόνο από τα εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου με βάση τα στατιστικά, για να οδηγήσουν στη ζώνη με το «βαθύ μπλε» (δηλαδή σε αυτή της μέγιστης εμβολιαστικής κάλυψης) εκείνους τους νομούς και τις Περιφέρειες που απέχουν αρκετά ακόμη από τον στόχο του 44%.
Σε αυτές τις προβληματικές περιοχές ανήκει και η Περιφέρεια Στερεάς , καταγράφοντας ενα ρεκόρ . Είμαστε τελευταίοι στους εμβολιασμούς . Και μας ''καρφώνει '' το ιδιο το Μαξίμου , διαψεύδοντας με εκκωφαντικό τρόπο τις κατα καιρούς αισιόδοξες δηλώσεις των αιρετών της αυτοδιοίκησης οτι δήθεν το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωρά ικανοποιητικά και οτι κερδίζουμε τη μάχη της πανδημίας και αλλα τέτοια χαριτωμένα . Οχι κύριοι της περιφερειακής αυτοδιοίκησης . Το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωρά με τον ...αραμπά . Δεν το λέμε εμείς αλλά τα στροιχεία που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση . Επομένως καλές είναι οι περιοδείες στα εμβολιαστικά κέντρα των αντιπεριφερειαρχών και οι φωτογραφίες που ανεβάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , αλλά φαίνεται πως αυτές οι επικοινωνιακές τακτικές πείθουν τους λίγους οχι τους πολλούς . Σήμερα είναι αλήθεια οτι εχουμε πολύ περισσότερα οπλα για να αντιμετωπίσουμε τον φονικό ιό . Το σπουδαιότερο εξ αυτών είναι το εμβόλιο . Πολύ φοβάμαι ομως οτι δεν εχουμε καμία συνταγή για να πείσουμε εκείνους που πεισματικά αρνούνται να εμβολιαστούν .

                                                                                                                                                                               Xρήστος Αλεξανδρής

    

randomness