Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Βροχή τα πρόστιμα στην «πρεμιέρα» μέτρων για ανεμβολίαστους – Μπαράζ ελέγχων στην αγορά

Να αντιμετωπίσει το σφοδρό »χτύπημα» της πανδημίας, πείθοντας όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες να εμβολιαστούν, επιχειρεί η κυβέρνηση, θέτοντας σε εφαρμογή από σήμερα σειρά νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους.

Ελεγκτικά κλιμάκια σαρώνουν χώρους εστίασης στο κέντρο της Αθήνας. Tα νέα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ από τις 6 το πρωί, κάνοντας αρκετά πιο δύσκολη τη ζωή των ανεμβολίαστων πολιτών.

Τα κλιμάκια της αστυνομίας, της εθνικής αρχής διαφάνειας και της διυπηρεσιακής μονάδας ελέγχου της αγοράς του υπουργείου ανάπτυξης, θα πραγματοποιήσουν μπαράζ ελέγχων όλο το Σαββατοκύριακο, επιβλέποντας την τήρηση των μέτρων, ειδικά σε εμπορικά καταστήματα και χώρους εστίασης.

«Στην επιχείρηση επιβάλλεται πρόστιμο το οποίο το ύψος του κυμαίνεται ανάλογα με τα τετραγωνικά του καταστήματος. Ξεκινάνε τα πρόστιμα από τις 5.000 ευρώ. Ο πολίτης απομακρύνεται από το κατάστημα. Είναι κύρωση μεγάλη για την επιχείρηση», αναφέρει στην κάμερα ελεγκτής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Εντατικοί είναι οι έλεγχοι της αστυνομίας και στη Θεσσαλονίκη. Κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιούν ελέγχους και μέσα σε καταστήματα εστίασης, ζητούν πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή rapid test από τους υπαλλήλους αλλά και σε όσου κάθονται έξω σύμφωνα με τα νέα μέτρα.

«Η ελληνική αστυνομία δεν μπορεί να βρίσκεται σε κάθε μαγαζί, θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλη την επικράτεια…Συνάδελφοί μου έχουν τη δυνατότητα και να τους καταλάβουν αυτούς που θέλουν να κάνουν μαϊμουδιές με πλαστά πιστοποιητικά από τη Βουλγαρία, γιατί έχουν και ποινικές κυρώσεις. Έχουν τη δυνατότητα να καταλάβουν αν όντως αυτό είναι αληθινό ή όχι», σημειώνει ο γενικός γραμματέας Ειδικών Φρουρών της ΕΛ.ΑΣ., Στράτος Μαυροειδάκος.

Από το πρωί ξεκίνησε στην εμπορική αγορά και της Λάρισας ο έλεγχος για να μπουν οι πελάτες μέσα στα καταστήματα. Όπως φαίνεται υπάρχει συμμόρφωση από όλους και το μέτρο τηρείται κανονικά.

Ωστόσο, τα νέα μέτρα, έχουν προκαλέσει κύμα αντιδράσεων.

«Κάποιοι ξεροκέφαλοι αντιεμβολιαστές προκαλούν πρόβλημα αλλά ειλικρινά στην κατάσταση που είναι η εστίαση θέλουμε να αποβάλλουμε κάθε κακώς κείμενο για να πάμε μπροστά«», επισημαίνει επιχειρηματίας της εστίασης.

Με βάση την κοινή υπουργική απόφαση, οι ανεμβολίαστοι μπορούν να μπαίνουν χωρίς rapid test σε καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία, πρατήρια καυσίμων, pet shop, καθαριστήρια και καταστήματα πώλησης καπνικών προϊόντων.

ΠΗΓΗ 15MINUTES.GR

    

randomness