Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας 2023: Μεγάλο αφιέρωμα στην ιστορική διαδρομή – Από τον Σπύρο Λούη στον Γρηγόρη Λαμπράκη
Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας 2023, 127 χρόνια μετά την πρώτη φορά που διεξήχθη ως αγώνισμα στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες που φιλοξένησε η ελληνική πρωτεύουσα το 1896. Ακολουθούν όλοι οι σημαντικοί σταθμοί στην ιστορία του Μαραθώνιου δρόμου.
Έναν αιώνα και 27 χρόνια πριν να δοθεί η εκκίνηση για τον 40ό Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας 2023, ο πρώτος που έκοψε το νήμα της κλασσικής διαδρομής, «αναβιώνοντας» τα χνάρια του αρχαίου Έλληνα οπλίτη ημεροδρόμου, είναι ο θρυλικός χρυσός Ολυμπιονίκης του Μαραθωνίου, Σπύρος Λούης.
Ακριβώς 40 χρόνια πριν από σήμερα, το 1983, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος αγώνας με τη σημερινή του μορφή.
Ήταν αφιερωμένος στον δολοφονηθέντα βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη, ο οποίος έκανε τη διαδρομή μόνος αυτός το 1963 για να στείλει μήνυμα υπέρ της Ειρήνης και της Δημοκρατίας στην ταραγμένη δεκαετία του ΄60.
Ιστορία έγραψε, όμως, και ο Στέλιος Κυριακίδης, περνώντας πρώτος τη γραμμή του τερματισμού στον Μαραθώνιο της Βοστόνης, το 1946, 77 ολόκληρα χρόνια από σήμερα.
127 χρόνια από τον πρώτο Μαραθώνιο
Ο 40ός Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας έχει τις «ρίζες» του στη διαδρομή του αρχαίου Έλληνα οπλίτη ημεροδρόμου που μετέφερε το μήνυμα της νίκης στην Αθήνα μετά τη Μάχη του Μαραθώνα κατά των Περσών, τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο του 490 π.Χ.
Εικοσιτρείς αιώνες (!) αργότερα, την άνοιξη του 1896, στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες με διοργανώτρια την Ελλάδα, αθλητές από πέντε χώρες παρατάχθηκαν στη γέφυρα του Μαραθώνα, στην αφετηρία, για να διανύσουν τη χωμάτινη διαδρομή ως το Παναθηναϊκό Στάδιο.
Το νήμα έκοψε πρώτος ο Μαρουσιώτης νερουλάς, Σπύρος Λούης (πάνω φωτογραφία), σε μια νίκη που έμεινε στην Ιστορία του αγωνίσματος, συμβολίζοντας την προσπάθεια, την υπέρβαση των σωματικών και ψυχικών ορίων, καθώς και την αντοχή.
Φωτογραφία: Το κύπελλο που κέρδισε στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 1896 ο Σπύρος Λούης
Φωτογραφία: Ο νικητής της μαραθώνιας διαδρομής Σπύρος Λούης, σε μεγαλύτερη ηλικία, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου (1936) με το μετάλλιο και την παραδοσιακή στολή
Σημαντικότατη ήταν η παρουσία του έμπειρου, επίσης Έλληνα δρομέα, Χαρίλαου Βασιλάκου, ο οποίος τερμάτισε δεύτερος και μαζί με τον Λούη έγιναν οι δύο πρώτοι Ολυμπιονίκες στην Ιστορία του Μαραθωνίου Δρόμου.
Αυτός ο αγώνας που θεσμοθετήθηκε στην πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα έγινε ένα από τα πιο αγαπημένα αγωνίσματα σε όλον τον κόσμο, με εκατομμύρια φίλους και συμμετέχοντες σε όλες τις διοργανώσεις του.
1983: Η γέννηση του Μαραθώνιου Αθηνών «Γρηγόρης Λαμπράκης»
Ο Μαραθώνιος Αθήνας, ο μοναδικός αγώνας που έχει το προνόμιο να διεξάγεται στην αυθεντική διαδρομή των 42.195 μέτρων, από τον Τύμβο ως το Καλλιμάρμαρο Στάδιο, παραμένει εμβληματικός για κάθε λάτρη των μεγάλων αποστάσεων. Με τη σημερινή του μορφή διεξάγεται από το 1983, αφιερωμένος στον μεγάλο Έλληνα γιατρό, βαλκανιονίκη του στίβου και ειρηνιστή βουλευτή, τον Γρηγόρη Λαμπράκη, που μόλις λίγους μήνες μετά θα δολοφονείτο από παρακρατικούς στη Θεσσαλονίκη.
Οι αξίες και η δράση του Γρηγόρη Λαμπράκη ήταν η αφορμή το 1983 για τη διοργάνωση του αγώνα με την επωνυμία «Μαραθώνιος Ειρήνης – Γρηγόρης Λαμπράκης». Τότε ο Μαραθώνιος της Αθήνας έγινε και ιδρυτικό μέλος της AIMS (Διεθνής Πιστοποιημένος Επιθεωρητής Μέτρησης Αγώνων Δρόμου). Στόχος ήταν να τρέχουν όσοι επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές ήθελαν, να έρχονται ξένοι δρομείς σαν ένα «προσκύνημα» στον τόπο και στην μοναδική διαδρομή, τη δυσκολότερη του κόσμου!
Ο ΣΕΓΑΣ έχει επιλέξει τον μεγάλο αυτόν διεθνή αγώνα για να δώσει το όνομα του πρωταθλητή, του Βαλκανιονίκη, του γιατρού, του ειρηνιστή που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο με τη ζωή και τον θάνατό του.
«Είναι τόσο όμορφο να ζεις για την ειρήνη, είναι τόσο μεγάλο να πεθαίνεις για την ειρήνη»
Η αφοσίωση του Γρηγόρη Λαμπράκη στον άνθρωπο αποτελεί χωρίς αμφιβολία αιώνιο φάρο υψηλών ιδανικών για τη νεολαία. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης γεννήθηκε στις 3 Απριλίου 1912 στην Κερασίτσα του νομού Αρκαδίας.
Ταυτόχρονα με τις σπουδές του στην Ιατρική ασχολήθηκε από το 1931 και με τον κλασικό αθλητισμό. Αθλητής του Πειραϊκού Συνδέσμου, αναδείχτηκε πρώτος πανελληνιονίκης στο τριπλούν με 13,62μ.
Στις 31 Αυγούστου του 1935 βελτίωσε το πανελλήνιο ρεκόρ στο μήκος με 7,15 μ. και κέρδισε δυο χρυσά μετάλλια στους Βαλκανικούς Αγώνες στο μήκος (7,10 μ.) και στο τριπλούν (14,13 μ.).
Ο αθλητισμός δεν στάθηκε εμπόδιο στις σπουδές του. Πήρε κανονικά το πτυχίο του, ειδικεύτηκε στην Μαιευτική και τη Γυναικολογία. Έλαμψε και ως επιστήμονας γράφοντας ιατρικά συγγράμματα, ενώ εξελέγη το 1959 υφηγητής, της Μαιευτικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1961 εκλέχθηκε βουλευτής της ΕΔΑ στον Πειραιά.
Σπουδαίος ειρηνιστής συμμετείχε στην ίδρυση της Ελληνικής Επιτροπής για την Ειρήνη και εκπροσώπησε την Ελλάδα σε πολλά διεθνή συνέδρια για τη διεθνή ύφεση και την ειρήνη.
Στις 21 Απριλίου 1963, αφήνει όλο τον κόσμο άφωνο, πραγματοποιώντας μόνος του την πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης στη διάρκεια της οποίας συνελήφθη και κακοποιήθηκε. Στις 22 Μαΐου 1963 σε συγκέντρωση ειρηνιστών στη Θεσσαλονίκη δέχτηκε δολοφονική επίθεση και βαριά τραυματισμένος υπέκυψε πέντε ημέρες αργότερα, στις 27 Μαΐου 1963.
πληροφορίες: ΣΕΓΑΣ