Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΩΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΩΝ ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΩΝ



Γράφει η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΟΡΜΟΒΑ,

ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ


Κάθε φορά που πλησιάζουμε στις Πασχαλιάτικες Γιορτές απολαμβάνουμε ένα διαχρονικής φύσεως γλύκισμα με το όνομα ΤΣΟΥΡΕΚΙ. Η κατασκευή του γευστικότατου αυτού γλυκίσματος είναι αρκετά πολύπλοκη και αποτελεί ειδική τελετουργία σε πολλές Ελληνικές κουζίνες και γενικά νοικοκυριά.

Παρόμοια αυτής της φύσεως ενισχυμένα γλυκίσματα βρίσκουμε και σε άλλες χώρες με διάφορα ονόματα, όπως τσουρέκι, babka, φογάτσα και μπριός. Όλες αυτές οι κατασκευές διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τη σύνθεση ορισμένων υλικών μεταξύ τους.

Έτσι για παράδειγμα το babka, που αποτελεί Εβραϊκό έδεσμα, έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας με διάφορες μορφές και συνθέσεις, όπως για παράδειγμα περιέχει βούτυρο και κανέλλα, μήλο, μαρμελάδα ή ακόμα και κολοκύθα. Άλλοτε πάλι αντί για γέμιση προστίθεται άλειμμα πραλίνας ή σοκολάτας.

Στον Ελλαδικό χώρο εξάλλου είναι αρκετά διαδεδομένο το λεγόμενο λαμπρόψωμο ή λαμπροκουλούρα, που διακοσμείται εξωτερικά με κόκκινα αυγά. Μια άλλη γευστική εκδοχή είναι το λεγόμενο Πασχαλόψωμο, που θυμίζει το γαλλικό μπριός και ζυμώνεται με αυγά, γιαούρτι και βούτυρο.

Στην Ιταλία εξάλλου το λαμπριάτικο τσουρέκι το φτιάχνουν σε φόρμα, που έχει το σχήμα του περιστεριού για να συμβολίζει το Άγιο Πνεύμα.

Ειδικά στην Κέρκυρα το παραπάνω αφράτο ψωμί ονομάζεται φογάτσα βενετσιάνικη και συναντιέται σε διάφορες παραλλαγές. Μία απ’ αυτές είναι το λεγόμενο μπριός με ροζ γλάσο. Μέσα δηλαδή στη ζύμη αυτή προστίθεται φιστίκι Αιγίνης και σταφίδες, ώστε να παίρνει μια πρωτότυπη μορφή.

Τέλος, υπάρχει και το λεγόμενο «τσουρέκι μαργαρίτα», που σχηματίζεται από ειδική ζύμη σε παχύ φύλλο, που κόβεται σε φέτες ρολού. Πάνω στο παχύ αυτό φύλλο προστίθεται η λεγόμενη κρέμα πατισερί και έτσι σχηματίζεται το σχήμα μαργαρίτας, που είναι διακοσμημένη με σταγόνες σοκολάτας.

Όλες οι παραπάνω μορφές Τσουρεκιού φανερώνουν πόσο επιβλητική είναι η γεύση του, αλλά και πόσο αξίζει η εμφάνισή του καθώς και ο συνδυασμός του με διάφορες άλλες γευστικές ποικιλίες απ’ τον κόσμο της ζαχαροπλαστικής.