Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ, 8η ΜΑΡΤΙΟΥ

Γράφει ο Χρήστος Δελημπούρας

Πρ. Σχολικός Σύμβουλος - Προϊστάμενος Π.Ε.

 

«Γυναίκα σαν εσένανε δεν έχω άλλη γνωρίσει

να τη ζηλεύει σ’ ομορφιά ολόκληρη η φύση»

 

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας προς τιμή δυο αποκλειστικά γυναικείων απεργιακών κινητοποιήσεων που έγιναν στις Η.Π.Α.

Η πρώτη έγινε στις 8 Μαρτίου 1857, όταν οι εργάτριες στις βιοτεχνίες ενδυμάτων της Νέας Υόρκης διοργάνωσαν μεγάλη πορεία, απαιτώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και λιγότερες ώρες εργασίας. Η απεργία διαλύθηκε με βίαια μέσα από την αστυνομία. Η δεύτερη πιο μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 1909, κράτησε 13 εβδομάδες και συμμετείχαν σ’ αυτήν πάνω από 20.000 εργάτριες με κύριο σύνθημα: «Ψωμί και τριαντάφυλλα». Κι αυτή η απεργία διαλύθηκε με βίαια μέσα, πολλές γυναίκες οδηγήθηκαν στα δικαστήρια και στη συνέχεια στις φυλακές.

Το 1910 στη 2η Συνδιάσκεψη των Εργαζομένων Γυναικών στο Σοσιαλιστικό Συνέδριο στην Κοπεγχάγη, μετά από πρόταση της γερμανίδας σοσιαλίστριας Κλάρας Τσέτκιν, ως φόρος τιμής στις δυο ιστορικές κινητοποιήσεις, αποφασίστηκε και ορίστηκε η 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Η Γυναίκα, βάσει του νόμου, έγινε ίση με τον Άντρα το 1977 από τον ΟΗΕ.

Η πρώτη απεργία εργατριών στην Ελλάδα έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 1892 από τις υφάντριες εργοστασίου στον Πειραιά. Στις ελληνίδες το δικαίωμα ψήφου δόθηκε το 1952 με το νόμο 2159 και την επόμενη χρονιά, το 1953 εκλέχτηκε η πρώτη ελληνίδα βουλευτής, η Ελένη Σκούρα. Το 1956 το Φεβρουάριο γίνεται η πρώτη ελληνίδα υπουργός, η Λίνα Τσαλδάρη.

Ο νομοθέτης χρειάστηκε κάποια χρόνια για να ορίσει το 1984, ότι για το βιασμό ασκείται αυτεπάγγελτη δίωξη και λίγο αργότερα για να νομιμοποιήσει τις αμβλώσεις το 1986.

Την ισότητα, όμως, μεταξύ των δυο φύλων δε θα τη φέρουν οι νόμοι. Θα τη φέρουν οι άνθρωποι. Θα τη φέρω εγώ ή κάθε άνδρας, όταν σέβομαι τη συνάδελφό μου στην εργασία της, αναγνωρίζω τους κόπους και τις επιτυχίες της. Θα τη φέρεις εσύ, όταν δε θεωρείς ότι μοναδική σου εργασία είναι η πρωινή και ότι οι δουλειές του σπιτιού είναι ευθύνη της γυναίκας σου. Θα τη φέρει ο κάθε υιός, όταν βοηθάει και λέει ένα «ευχαριστώ» στη μητέρα του. Θα τη φέρει ο κάθε πατέρας, όταν σέβεται τις ανάγκες και τις επιθυμίες της κόρης του. Θα τη φέρουμε όλοι εμείς οι άντρες που θα καταλάβουμε και θα αποδείξουμε με πράξεις ότι είμαστε ίσοι με τις γυναίκες αλλά όχι ίδιοι. Θα τη φέρουμε εμείς που θα σεβαστούμε και θα τις αγαπήσουμε, όπως εκτιμάμε και αγαπάμε την αδερφή μας και τη μάνα μας. Γυναίκες άλλωστε είναι και αυτές!

Δυστυχώς, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, κατήγγειλε στις 6 Μαρτίου 2023, ότι «η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών παγκοσμίως είναι ένα ολοένα και πιο μακρινός στόχος, ο οποίος θα επιτευχθεί στην καλύτερη περίπτωση σε 300 χρόνια». Η ισότητα μεταξύ των δυο φύλων απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο. Με τους τρέχοντες ρυθμούς η οργάνωση του ΟΗΕ για τις γυναίκες (Ταμείο Ανάπτυξης για τις Γυναίκες UNIFEM) προβλέπει ότι θα επιτευχθεί σε 300 χρόνια, τόνισε ο Αν. Γκουτέρες σε ομιλία του κατά την έναρξη των συζητήσεων στη Νέα Υόρκη της επιτροπής του ΟΗΕ για το καθεστώς των γυναικών.

Σήμερα, σχεδόν σε όλο το Δυτικό κόσμο, οι γυναίκες έχουν δικαιώματα που οι παλιότερες γενεές θα μπορούσαν μόνο να ονειρευτούν, αλλά ακόμη δεν υπάρχει πλήρης ισότητα. Στην πραγματικότητα η πλειονότητα των γυναικών ανά τον κόσμο δεν είναι τόσο κοντά σ' αυτόν το στόχο.

Η πρόοδος μπορεί να είναι γραμμική, αλλά πολύ συχνά συνοδεύεται από ένα βήμα πίσω. Μερικές φορές, ακόμη και όταν θεσπιστούν νόμοι και δικαιώματα, αγνοούνται ούτως ή άλλως. Παρά τους νόμους για την ενδοοικογενειακή βία, την ευαισθητοποίηση του κοινού και την πρόσβαση σε νομική προστασία, η βία κατά των γυναικών βρίσκεται σε έξαρση. Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών, σύμφωνα με μια σημαντική έκθεση του 2020 συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων ενδοοικογενειακής κακοποίησης, εμπορίας ανθρώπων, σεξουαλικής επίθεσης και βίας κατά των γυναικών υπερασπιστών των περιβαλλοντικών δικαιωμάτων.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μια ευκαιρία να αναγνωρίσουμε τις σύνθετες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν γυναικείοι πληθυσμοί, όπως οι έγχρωμες γυναίκες και οι γυναίκες με αναπηρίες και να σταθούμε κοντά τους. Είναι μια ένδειξη αλληλεγγύης προς τις γυναίκες που ζουν σε χώρες, στις οποίες είναι αδύνατο να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Σήμερα, λοιπόν, όλοι δέχονται την ισότητα των δύο φύλων.

Το φεμινιστικό κίνημα, παρά τις κατακτήσεις, έκανε και σοβαρά λάθη. Δεν είναι κατάκτηση της γυναίκας η μίμηση αντρικών ρόλων και προτύπων. Η αξία της γυναίκας έγκειται στη μοναδικότητα της φύσης της και όχι να κάνει ό,τι και ο άντρας. Ο χωρισμός της ανθρώπινης φύσης σε αρσενικό και θηλυκό είναι σύμφωνα με τη Θεία Πρόνοια και Σοφία.

Ο Χριστιανισμός και κυρίως η Ορθόδοξη Εκκλησία έκανε πράξη την επαναστατική διακήρυξη του απόστολου Παύλου: «ουκ ένι Ιουδαίος ουδέ Έλλην, ουκ ένι δούλος ουδέ ελεύθερος, ουκ ένι άρσεν και θήλυ, πάντες γαρ υμείς εις εστέ εν Χριστώ Ιησού» (Γαλ, 3,28).

Οι Πατέρες της Εκκλησίας καταδικάζουν την ιστορική ριζωμένη ανισότητα. Το πρόσωπο της Παναγίας καταξιώνει κάθε γυναίκα! Ο Ιησούς Χριστός υπολογίζει τη γυναίκα, συνομιλεί με γυναίκες, έχει μαθήτριες που αυτές πρώτες μεταφέρουν το μήνυμα της Ανάστασης και τέλος  θεραπευτική του δύναμη προσφέρεται και σ’ αυτές.

Η κοινωνία οφείλει να σέβεται, να προστατεύει και να τιμά τη γυναίκα στην καθημερινή της ζωή και πράξη ως γιαγιά, μητέρα, σύζυγο, αδελφή, φίλη, σύντροφο, νέα, εργαζόμενη και συνταξιούχο! Είναι χρέος όλων μας να εργαστούμε σκληρά, για να αναδείξουμε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σήμερα. Να στηρίξουμε τον καθημερινό τους αγώνα, να εξαλείψουμε την ανισότητα, τις διακρίσεις, καθώς και κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών. Οι απαιτήσεις της σημερινής μας εποχής θέλουν την κοινωνική, πολιτική και οικονομική ισοτιμία της γυναίκας με τον άντρα.

Έχουμε λόγους να είμαστε ικανοποιημένοι και να έχουμε ελπίδα! Η ισότητα των φύλων, δύναμη αλλαγής, που θα αποβεί προς όφελος όλων μας. Χρειάζεται να μείνουν οριστικά στο παρελθόν παλαιές νοοτροπίες!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ! Στις γυναίκες που αγωνίστηκαν, αγωνίζονται και θα αγωνίζονται για την οικογένεια, την πατρίδα, την ελευθερία, την ισότητα, την αδελφότητα και τη δικαιοσύνη! Ο μύθος του «ασθενούς φύλου» καταρρέει συνεχώς!

ΓΥΝΑΙΚΑ! Μια μέρα του χρόνου, η 8η Μαρτίου δε φτάνει για τη δική σου γιορτή! Όλες οι μέρες του χρόνου είναι για σένα. Γύρω από σένα κινείται, υπάρχει και εξελίσσεται η ζωή ολόκληρη. Απορρίπτουμε το «εκ γυναικός τα φαύλα» και αγωνιζόμαστε για το «εκ γυναικός τα κρείττω».

Σου προσφέρουμε αγκαλιές από ευωδιαστά και μυρωδάτα λουλούδια με χιλιάδες εγκάρδιες ευχές!

«Πριν απ’ τα μάτια μου ήσουν φως.

Πριν απ’ τον έρωτα έρωτας.

Κι όταν σε πήρε το φιλί, γυναίκα»

(Οδ. Ελύτης, 1911-1996)

 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!