Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Απαίτηση όλων των Στερεοελλαδιτών οφείλει να είναι η δημιουργία Περιφερειακής ΔΥΠΕ

Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλείου

 

Με πολύ άκομψο τρόπο οι γείτονες από τη Λάρισα ξεσήκωσαν το κόσμο για την δημιουργία του πρότυπου ογκολογικού κέντρου στο Νοσοκομείο Λαμίας. Αφορμή η έναρξη κατασκευής του έργου που χρηματοδοτείται από το ταμείο Ανάκαμψης και υπέγραψε σύμβαση στις 30-12-2023.

Όσο και να φωνάζουν το κτίριο και θα κατασκευασθεί και θα παραδοθεί προς χρήση και μάλιστα λόγω των σφιχτών χρονοδιαγραμμάτων πολύ γρήγορα. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά στη Λάρισα. Γνωρίζουν επίσης ότι μετά τις ευρωεκλογές έρχονται οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας με συγχωνεύσεις και ανακατατάξεις στον υγειονομικό χάρτη.

Βασικό επιχείρημα τους δεν αποτελεί το κατασκευαστικό σκέλος αλλά η στελέχωση και λειτουργία της πρότυπης ογκολογικής μονάδας με το αιτιολογικό ότι το ΓΝ Λαμίας στη παρούσα φάση διαθέτει ένα μόνο ογκολόγο. Οι παρεμβάσεις και ο τρόπος των αυτοδιοικητικών και βουλευτών της γειτονικής Περιφέρειας και άκομψος είναι και επιθετικός.

Το θετικό είναι ότι, με αυτή τους την αδικαιολόγητη αντίδραση αφύπνισαν αυτοδιοικητικούς και πολιτικούς της Περιφέρειας μας και έχουν λάβει ήδη τις δέουσες απαντήσεις.

Όπως σωστά τόνισε σήμερα σε συνέντευξη του ο περιφερειάρχης Φ. Σπανός “.....καθένας μπορεί και οφείλει να ασχοληθεί με τις διεκδικήσεις για τον τόπο του και μόνο, χωρίς συγκρίσεις και χωρίς ετεροπροσδιορισμό. Τα υπόλοιπα απλώς περισσεύουν”.

Για να σταματήσουν οριστικά oι επιθέσεις αλλά και για την εδραίωση της μονάδας, οφείλουν απο πλευράς Υπουργείου Υγείας να γίνουν οι δέουσες ενέργειες για τη λειτουργία της πρότυπης μονάδας, με την έγκαιρη στελέχωση της με γιατρούς. Μετά το γεγονός αυτό απαίτηση όλων των Στερεοελλαδιτών οφείλει να είναι η δημιουργία Περιφερειακής ΔΥΠΕ και η αποδέσμευση της υγειονομικής Περιφέρειας από τη Θεσσαλία.

Η θέση αυτή τεκμηριώνεται επαρκώς απο τη μελέτη του οργανισμού διαΝεοσις για το νέο ΕΣΥ απο το 2020, η οποία προτείνει : την αύξηση των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) από επτά που είναι σήμερα σε δεκατρείς, προκειμένου να αντιστοιχηθούν με τις υφιστάμενες δεκατρείς διοικητικές Περιφέρειες.

Η αντιστοίχιση θα επιτρέψει τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δευτέρου βαθμού στη λειτουργία των ΥΠΕ, καθώς και την ανάπτυξη των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας ανάλογα με τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού κάθε Περιφέρειας, προκειμένου αυτές να καταστούν υγειονομικά αυτάρκεις.

 

 

 

    

 

randomness