Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ένα χρόνο μετά: Εις μνήμην Αποστόλου Ν. Κουλαμά

 

 

Αν και οι γονικές του καταβολές δεν προέρχονταν από τη Φθιώτιδα, η προσωπική και η επαγγελματική του ζωή αναλώθηκε στη Λαμία. Ο πατέρας του Νικόλαος, με καταγωγή από την Κορινθία, ήταν δασάρχης. Η ιδιότητα αυτή τον υποχρέωνε σε αρκετές μεταθέσεις ανά την Ελλάδα. Στην πρώτη του τοποθέτηση ως δασάρχη στο Καρπενήσι, ο Νικόλαος Κουλαμάς γνώρισε την 15χρονη τότε Ευγενία και τη νυμφεύτηκε. Απέκτησαν πέντε παιδιά (Παναγιώτης, Βασιλική, Γιώργος, Μαρία, Απόστολος). 

Ο Απόστολος Κουλαμάς γεννήθηκε στις 30 Ιουνίου 1927, στη Σάμο, όπου είχε τότε εκεί μετατεθεί ο πατέρας του. Το 1937, σε ηλικία 57 ετών, ο Νικόλαος Κουλαμάς απεβίωσε στη Λαμία.

Ο μεγάλος γιος Παναγιώτης (Τάκης) Κουλαμάς έγινε ταχυδρομικός και υπηρέτησε στη Μακεδονία. Την περίοδο της Κατοχής επέστρεψε στη Λαμία. Συμμετείχε σε αντιστασιακή οργάνωση, φυλακίστηκε στην Αθήνα και βασανίστηκε από τους Ιταλούς. Το 1943 απελευθερώθηκε, αλλά στα μετεμφυλιακά χρόνια τον απέλυσαν από τα ταχυδρομεία και τελικά γύρισε πίσω στη Λαμία.

Ο άλλος γιος Γεώργιος Κουλαμάς έγινε γεωπόνος, αλλά την περίοδο του Εμφυλίου ως στρατιώτης, σκοτώθηκε το 1949 στο Γράμμο.

Ο Απόστολος, στην Κατοχή οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ. Σαν Αετόπουλο, μαζί με άλλους βοηθούσε άτομα που ήθελαν να διαφύγουν από τη Λαμία, περνώντας τη σιδηρ. γραμμή (που φυλασσόταν) προς το Παγκράτι, μετά τις Κομποτάδες και προς το βουνό (αντάρτικο). Το 1947 ο Απόστολος πέρασε στη Σχολή Υπομηχανικών (Μικρό Πολυτεχνείο), στο τμήμα Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων.

Μετά το πρώτο έτος στη Σχολή, πήγε στο στρατό (για 4ετή θητεία). Εκτός από τις σπουδές (τα γράμματα) που αγαπούσε, ήθελε πάντα και την εφαρμογή. Γι’ αυτό κάθε καλοκαίρι πήγαινε σε κάποια δουλειά, έστω και δωρεάν, για να μάθει.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’50, ο Απόστολος διορίστηκε στην Ηλεκτρική Εταιρεία Λαμίας. Εργάστηκε 4 μήνες στον προγραμματισμό για το νέο ηλεκτρικό δίκτυο της ΔΕΗ και για τη θέση του Υποσταθμού της Λαμίας. Πήρε τα πρώτα του χρήματα, αλλά εξίσου μεγάλη ήταν και η εμπειρία που απέκτησε. Χάρη σ’ αυτήν, ήταν ο μόνος σπουδαστής που πήρε άριστα 10, στο μάθημα “Δίκτυα” του Ε.Μ.Π. Το 1958 πήρε το Δίπλωμά του, από το Μικρό Πολυτεχνείο.

Από τη νέα δεκαετία 1950-60, συνεργάστηκε επαγγελματικά για κάποιο χρονικό διάστημα στην Αθήνα, τη “χρυσή εποχή” της αντιπαροχής, με γνωστούς Λαμιώτες μηχανολόγους (Κράββαρης, Μαρούγκας). Είχαν μελετητικό γραφείο στην Αθήνα, και εκπονούσαν μελέτες θέρμανσης. Την εφαρμογή τους (κατασκευή) αναλάμβανε ο Απόστολος Κουλαμάς.

Εγκαταστάθηκε στη Λαμία. Με την κατασκευή του Χειμερινού Δημοτικού Θεάτρου Λαμίας (1959-1963) συνεργάστηκε με το Χρ. Κράββαρη, ως υπεύθυνος εργασιών του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Έλαβε πρόταση να αναλάβει ανάλογες εργασίες στον εξοπλισμό, κατά την κατασκευή των Δημοτικών Θεάτρων Μυτιλήνης και Κέρκυρας, την οποία αρνήθηκε.

Μαζί με τον αδελφό του Παναγιώτη (Τάκη) άνοιξαν και λειτούργησαν για πολλά χρόνια Κατάστημα ηλεκτρικών ειδών στη Λαμία (αρχικά στην οδό Διάκου 8 και μετά για πολλά χρόνια στην οδό Καραγιαννοπούλου). Από την Αμερική έφεραν τα  ψυγεία Kelvinator στην αγορά της Φθιώτιδας. Είχαν σημαντικές αντιπροσωπείες από ηλεκτρικές συσκευές. Παράλληλα ο Απόστολος αναλάμβανε και κατασκευές εγκαταστάσεων. Με τεχνική μελέτη των  Κράββαρη και Κουλαμά, έγινε το έργο της αποστράγγισης της ζώνης του Σπερχειού ποταμού και προστασίας του κάμπου από πλημμύρες, με ευθυγράμμιση του ποταμού και με συστήματα άντλησης (αντλιοστάσια) στην Ανθήλη, τα οποία με κάποιες επισκευές, λειτουργούν ακόμη.

Το 1966 νυμφεύτηκε τη Φώνη Λάππα, καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας, που διατηρούσε για πολλά χρόνια ένα πολύ γνωστό Φροντιστήριο Ξένων Γλωσσών (αγγλικής) στη Λαμία. Από το γάμο τους απέκτησαν τρεις κόρες (Ευγενία, Κωνσταντίνα, Γεωργία). Τα επόμενα χρόνια, οι κόρες  σπούδασαν και το ζεύγος Κουλαμά ευτύχησε να τις δει αποκατεστημένες.

Τον γνώρισα σε μεγάλη ηλικία, μέσω της εξαιρετικής κας Αγγελικής Τριανταφύλλου, η οποία είχε μακρόχρονη οικογενειακή σχέση με το ζεύγος Απ. Κουλαμά. Μου αρέσει να ακούω βιώματα των μεγαλύτερων και κατέγραψα ένα μέρος της αφήγησής του για την πατρική του οικογένεια και τα πρώτα δικά του χρόνια. Στα χρόνια του κορωνοϊού δεν ήταν δυνατή μια επόμενη συνάντηση. Κρίμα.

Το ζεύγος Κουλαμά είχε τη σπάνια, ζηλευτή και μακάρια τύχη να ζήσει μαζί 55 χρόνια έγγαμου βίου. Στις 6 Μαΐου 2021, ο Απόστολος Κουλαμάς, ανώδυνα και ήσυχα, πέρασε στο αιώνιο διηνεκές.

Επιβεβαιώνοντας τον ορισμό του σοφού Σόλωνα για τον ευτυχισμένο άνθρωπο που ζει και τελευτά ανάμεσα στους αγαπημένους του (παιδιά κι εγγόνια), ο αείμνηστος Απόστολος Ν. Κουλαμάς – πλήρης ημερών, στα 94 χρόνια του – αποτέλεσε ένα καλό δείγμα ευπατρίδη και όλβιου ανθρώπου. Ευχές στα μέλη της οικογένειάς του να είναι υγιή, πολυχρονεμένα, καλότυχα κι αγαπημένα.

 

 

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Ζαχαρίας Πράπας Συντ/χος Εκπαιδευτικός   Με πρωτοβουλία του καθηγητή του 4ου Γυμνασίου Λαμίας κου Κοτρογιάννη Δημητρίου – υπεύθυνου σχετικού μαθήματος...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness