Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Μουσειο…λόγος Η ιστορία της περιοχής σε ένα «Αpp»

Γράφει η Ηλιάνα Ζιώγα,

Μουσειολόγος - Σύμβουλος Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

 

Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα να έχετε στην έξυπνη συσκευή σας την ιστορία της περιοχής της Φθιώτιδας και σε όποιο σημείο βρεθείτε, να σας ενημερώνει για τα ιστορικά γεγονότα, μνημεία μουσεία κ.ά που βρίσκονται κοντά σας;

Ο Νομός Φθιώτιδας με τα όμορφα μέρη και την πλούσια ιστορία σίγουρα έχει να μας αφηγηθεί πολλά! Η περιοχή μας, αποτέλεσε κομμάτι σημαντικών ιστορικών γεγονότων που επηρέασαν τόσο την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή ιστορία. Η Φθιώτιδα, ένας τόπος με σπουδαία ιστορία από άκρο σε άκρο και απαράμιλλη ομορφιά κεντρίζει το ενδιαφέρον των επισκεπτών που την επισκέπτονται και επιθυμούν να την εξερευνήσουν. Ας δούμε πώς η γειτονική μας περιφέρεια «γνωρίζει» στους επισκέπτες της την περιοχή.

Στην Ευρυτανία, η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας υλοποίησε μια πρωτοποριακή διαδραστική εφαρμογή, η οποία παρουσιάζει την ιστορία της Ευρυτανίας με εύκολο και γρήγορο τρόπο. Πιο συγκεκριμένα, το e-evrytania: Ψηφιακές Μνήμες, όπως είναι ο τίτλος της πρωτότυπης, δυναμικής εφαρμογής, δημιουργήθηκε τόσο για τους ενήλικες όσο και για τη νέα γενιά.

Η χρήση της τεχνολογίας από άτομα νεαρής ηλικίας κάνει ευκολότερη τη διάδοση της πληροφορίας και τη συμμετοχή τους σε ψηφιακές εφαρμογές. Με τη γενική εποπτεία και τον συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη κ. Αριστείδης Τασιού και τη γενική επιμέλεια εφαρμογής- ιδέα, σχεδιασμός αφήγησης, περιεχομένου, γραφιστικών που ανέλαβαν η κα Ζιώγα Ηλιάνα και ο κ. Αθανασιάς Αθανάσιος παρουσιάστηκε την 18 Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων στο Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού- Ψηφιακό Διαδραστικό Μουσείο Ευρυτανίας με πλήθος κόσμου που παρευρέθηκε στο χώρο, αλλά και διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας.