Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Μουσειο…λόγος Η ιστορία της περιοχής σε ένα «Αpp»

Γράφει η Ηλιάνα Ζιώγα,

Μουσειολόγος - Σύμβουλος Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

 

Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα να έχετε στην έξυπνη συσκευή σας την ιστορία της περιοχής της Φθιώτιδας και σε όποιο σημείο βρεθείτε, να σας ενημερώνει για τα ιστορικά γεγονότα, μνημεία μουσεία κ.ά που βρίσκονται κοντά σας;

Ο Νομός Φθιώτιδας με τα όμορφα μέρη και την πλούσια ιστορία σίγουρα έχει να μας αφηγηθεί πολλά! Η περιοχή μας, αποτέλεσε κομμάτι σημαντικών ιστορικών γεγονότων που επηρέασαν τόσο την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή ιστορία. Η Φθιώτιδα, ένας τόπος με σπουδαία ιστορία από άκρο σε άκρο και απαράμιλλη ομορφιά κεντρίζει το ενδιαφέρον των επισκεπτών που την επισκέπτονται και επιθυμούν να την εξερευνήσουν. Ας δούμε πώς η γειτονική μας περιφέρεια «γνωρίζει» στους επισκέπτες της την περιοχή.

Στην Ευρυτανία, η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας υλοποίησε μια πρωτοποριακή διαδραστική εφαρμογή, η οποία παρουσιάζει την ιστορία της Ευρυτανίας με εύκολο και γρήγορο τρόπο. Πιο συγκεκριμένα, το e-evrytania: Ψηφιακές Μνήμες, όπως είναι ο τίτλος της πρωτότυπης, δυναμικής εφαρμογής, δημιουργήθηκε τόσο για τους ενήλικες όσο και για τη νέα γενιά.

Η χρήση της τεχνολογίας από άτομα νεαρής ηλικίας κάνει ευκολότερη τη διάδοση της πληροφορίας και τη συμμετοχή τους σε ψηφιακές εφαρμογές. Με τη γενική εποπτεία και τον συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη κ. Αριστείδης Τασιού και τη γενική επιμέλεια εφαρμογής- ιδέα, σχεδιασμός αφήγησης, περιεχομένου, γραφιστικών που ανέλαβαν η κα Ζιώγα Ηλιάνα και ο κ. Αθανασιάς Αθανάσιος παρουσιάστηκε την 18 Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων στο Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού- Ψηφιακό Διαδραστικό Μουσείο Ευρυτανίας με πλήθος κόσμου που παρευρέθηκε στο χώρο, αλλά και διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας.

 

 

Οι βασικοί λόγοι που συντέλεσαν στην ανάγκη για τη σχεδίαση και ανάπτυξη της διαδραστικής εφαρμογής είναι η παρουσίαση των ιστορικών πληροφοριών διαχρονικά τις οποίες συναντούμε στη μόνιμη, περιοδική, ψηφιακή έκθεση του κεντρικού μουσείου της Ευρυτανίας στο Κέντρου Ιστορίας Πολιτισμού –Ψηφιακό Διαδραστικό Μουσείο Ευρυτανίας.

Η ανάγκη συνεργασίας των φορέων πολιτισμού για την καλύτερη διαχείριση/ενημέρωση της πληροφορίας αποτελεί έναν από τους κυριότερους λόγους ανάπτυξης της εφαρμογής. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια σχεδιασμού εντοπίσθηκαν αποσπασματικές δημοσιεύσεις τεκμηρίων σε ιστοσελίδες και μέσα ενημέρωσης που χάνονται με το πέρασμα του χρόνου (παλαιότερες δημοσιεύσεις) και παρατηρείται δυσκολία στην αναζήτηση δημοσιεύσεων που συνήθως δεν συνοδεύονται από τεκμηρίωση και παραπομπές. Επίσης, παρατηρήθηκαν δημοσιεύσεις σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα με λανθασμένη τεκμηρίωση ή όχι ενημερωμένη τεκμηρίωση σύμφωνα με νέα δεδομένα.

Ο σχεδιασμός της εφαρμογής έγινε σύμφωνα με τις αρχές της διαδραστικότητας, τις ανάγκες του χρήστη και τις σύγχρονες μουσειολογικές μεθόδους για τη τεχνολογία του πολιτισμού. Ο βασικός στόχος της εφαρμογής είναι η προστασία, τεκμηρίωση, ψηφιοποίηση, ανάδειξη και η μετάδοση της πληροφορίας μέσω ψηφιακών εφαρμογών. Η μετάδοση της ψηφιακής πληροφορίας για την Ευρυτανία θα επιτρέπει σε όλους τους φορείς που ασχολούνται με τον πολιτισμό να έχουν πρόσβαση σε νέα δεδομένα που αφορούν στο σύνολο την πλούσια σε ιστορία Ευρυτανία. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του παρόντος έργου εστιάζει στην αναβάθμιση και στην χρήση ψηφιακών εφαρμογών, στη διαχείριση συλλογών και στη δυνατότητα πρόσβασης, μελέτης, εκπαίδευσης και επιστημονικής έρευνας της ιστορίας της Ευρυτανίας από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή.

Τα κυριότερα οφέλη της υλοποίησης της εφαρμογής είναι η δυνατότητα της υποστήριξης της ευρείας προσβασιμότητας του κοινού, η διαδραστικότητα, η μελέτη, η εκπαίδευση και επιστημονική έρευνα της ιστορίας της Ευρυτανίας από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή με τεκμηριωμένη πληροφορία. Επίσης, με τη σωστή καταγραφή του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής μπορεί να επιτευχθεί η σωστή διαχείριση των συλλογών/μνημείων/ ιστορικών πηγών με μελλοντικές δράσεις. Η ψηφιακή εφαρμογή έχει τη δυνατότητα για μελλοντικές βελτιώσεις, διορθώσεις σφαλμάτων, αναβαθμίσεις, συχνές ενημερώσεις, σύμφωνα με τις ανάγκες των χρηστών και τα νέα δεδομένα που παρουσιάζονται.

Η εφαρμογή e-evrytania: Ψηφιακές Μνήμες Ευρυτανίας είναι «φιλική» στον χρήστη, απλή στη χρήση (κατηγορίες, επιλογή δήμου, χρήση χάρτη κλπ) περιλαμβάνει δέκα κύριες ενότητες την αρχαία Ευρυτανία, τη βυζαντινή περίοδο, την οθωμανική περίοδο, την Επανάσταση 1821, τη νεότερη ιστορία, τη λαογραφία, το περιβάλλον, τα θρησκευτικά μνημεία- μουσεία- αρχαιολογικοί χώροι, τις ονομασίες και τα τοπωνύμια και οι Σχολές του Γένους με δυνατότητα εμπλουτισμού, οι οποίες περιλαμβάνουν την ιστορία της Ευρυτανίας διαχρονικά από τα αρχαία χρόνια μέχρι και τη σύγχρονη ιστορία.

Στη συνέχεια ο χρήστης μπορεί να επιλέξει τις υποενότητες και να τις αναζητήσει στον χάρτη. Επίσης, η εφαρμογή παρέχει τη δυνατότητα εμπλουτισμού, δηλαδή δυναμική σύνδεση με συμπληρωματικό υλικό, σύμφωνα με νέες έρευνες. Ο χρήστης συμμετέχει ενεργά, κάνοντας «εγγραφή χρήστη» για την άμεση καταγραφή του ιστορικού υλικού και τη διάδοση του. Επίσης, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει «αγαπημένα» σημεία για μελλοντική μελέτη. Η παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων γίνεται πάνω σε χάρτη, όπου κάθε ιστορικό γεγονός αναπαρίσταται με ένα σημείο τοποθετημένο στις αντίστοιχες συντεταγμένες του χάρτη. Κάποιες από τις λειτουργίες της εφαρμογής είναι η αναζήτηση, η προβολή, τα αγαπημένα, το βίντεο, οι πληροφορίες, η εισαγωγή σημείου.

Η ψηφιακή εφαρμογή αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια ψηφιακής παρουσίασης του συνόλου της ιστορίας της Ευρυτανίας και κατά τη διάρκεια της χρήσης καταγράφηκαν κάποιες μελλοντικές προσθήκες, όπως η δυνατότητα χρήσης από το κοινό χωρίς διαδίκτυο για την παροχή πληροφοριών, η δυνατότητα ειδοποίησης για την ύπαρξη ιστορικού γεγονότος όταν βρίσκεται ο χρήστης στην περιοχή, η αναζήτηση με περισσότερα κριτήρια (εξατομικευμένη αναζήτηση), οι χρήστες θα προτείνουν τη δημιουργία «Αγαπημένων σημείων –διαδρομών» που θα προβάλλονται στην εφαρμογή και θα έχουν πρόσβαση άλλοι χρήστες.

 

 

 

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.