Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Νέες πλατείες στην καρδιά της Λαμίας! (Άρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

Θα συμφωνήσω με το Δήμαρχο Λαμιέων Θύμιο Καραΐσκο ότι η προχθεσινή ημέρα δεν ηταν μόνο Μεγάλη Τρίτη, αλλά και μια ιστορική μέρα για την πόλη της Λαμίας. 

Στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση των πλατειών Διάκου, Ελευθερίας και Λαού, που πραγματικά σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την πόλη μας.

Βέβαια δεν έλειψαν τα σχόλια από το διαδίκτυο και μάλιστα ορισμένα από αυτά ήταν και πικρόχολα αφού από αυτή την πόλη δεν λείπει ποτέ η μιζέρια και η κακομοιριά. Κάνει πάντα την εμφάνισή της κάθε φορά που γίνεται μια προσπάθεια καλυτέρευσης των συνθηκών ζωής των δημοτών μέσα από τον εξωραισμό του δημόσιου χώρου.

Θα διαφωνήσουμε με εκείνους που στα σχέδια αυτά δεν βλέπουν κάτι καινούριο για την πόλη της Λαμίας. Δεν έχουν δίκιο.

Φαντάζομαι ότι στα σχέδια του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής δεν είναι “να γκρεμίσει την πόλη και να την ξαναφτιάξει από την αρχή”, όπως συμβούλευε κάποτε τις αρχές ένας Γερμανός φιλόσοφος, για να δικαιλογούνται οι ανησυχίες των ανησυχούντων δημοτών !

Η Λαμία πολεοδομικά και αισθητικά είναι μια... κουρασμένη πόλη. Έχει ανάγκη ανανέωσης. Και η ανανέωση έρχεται πολλές φορές και με απλά πράγματα. Καθημερινά. Για παράδειγμα φορώντας καινούρια ρούχα και κάνοντας μια βόλτα σε μια καινούρια ανανεωμένη πλατεία.

Η πόλη εχει ανάγκη απο περισσότερο πράσινο, περισσότερους ελεύθερους χώρους, περισσότερη ανοιχτότητα. Περισσότερο οξυγόνο. Από αυτή την άποψη ανυπομονούμε να δούμε, να χαρούμε και να απολαύσουμε τις νέες πλατείες που σχεδίασαν οι Λαμιώτες αρχιτέκτονες.

Δημότες, κάτοικοι, καταστηματάρχες και επισκέπτες να έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν έναν νέο δημόσιο χώρο.

Η αρχή έγινε με την ανάπλαση της Πλατείας Πάρκου. Ήταν μια αλλαγή που χρειαζόταν η πόλη. Και γι’ αυτή την ανάπλαση όμως η προηγούμενη Δημοτική Αρχή του Νίκου Σταυρογιάννη εισέπραξε πολλές αρνητικές κριτικές. Αναμετρήθηκε με τις δυνάμεις της άρνησης σε κάθε καινούρια προσπάθεια.

Είναι προς τιμήν του νυν Δημάρχου Θύμιου Καραΐσκου που συνέχισε το έργο του προκατόχου του.

Ίσως είναι τώρα η ευκαιρία το ιστορικό κέντρο να αναμορφωθεί και η πόλη να αποκτήσει ταυτότητα. Να εξελιχθεί σε μια σύγχρονη, φιλόξενη για τους ανθρώπους της, ευρωπαϊκή πόλη. Τώρα που η αρχή έγινε θα προτείναμε να υπάρξει ένας συνολικότερος σχεδιασμός με κατάληξη την ενοποίηση των τεσσάρων πλατειών μέσα από ένα δίκτυο πεζοδρομήσεων και πρασίνου.

Ας το τολμήσει η Δημοτική Αρχή.


Χρήστος Αλεξανδρής

 

 

    

 

randomness