Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Πολιτικό σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες

Γράφει ο Χρήστος Αλεξανδρής

 

Αν δεν κάνουμε μεγάλο λάθος ο Λένιν ήταν αυτός που είχε πει ότι στην πολιτική υπάρχουν δεκαετίες που δεν συμβαίνει τίποτα και υπάρχουν εβδομάδες που συμβαίνουν δεκαετίες. Αυτό φαίνεται να ζούμε σήμερα τηρουμένων των αναλογιών στην πολιτική σκηνή της χώρας. 
Το αξίωμα αυτό επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά απ όλες τις έρευνες που είδαν την τελευταία εβδομάδα το φως της δημοσιότητας. Η εμφάνιση των νέων κομμάτων του Αλέξη Τσίπρα και της Μαρίας Καρυστιανού (ενώ αναμένεται και η εμφάνιση του κόμματος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά), ανατρέπουν τους πολιτικούς συσχετισμούς της επταετίας (2019-2026). Μεγάλες αλλαγές που αφορούν κυρίως το χώρο της αντιπολίτευσης 
Σε όλες τις έρευνες  αποτυπώνεται η φθορά της κυβέρνησης, η δημοσκοπική υποχώρηση του ΠΑΣΟΚ, η ''κατάρρευση'' του ΣΥΡΙΖΑ και η συρρίκνωση των ποσοστών των μικρότερων κομμάτων όπως η Ελληνική Λύση, η Πλεύση Ελευθερίας, το ΚΚΕ και η Νίκη. Μοναδικοί κερδισμένοι τα νέα κόμματα η ΕΛΑΣ του Αλέξη Τσίπρα και η ''Ελπίδα για τη Δημοκρατία'' της Μαρίας Καρυστιανού. 
Τα κόμματα αυτά με την εμφάνιση τους έπιασαν διπλάσια ποσοστά αποδοχής. Σε αυτό το πρώτο κύμα δημοσκοπήσεων φαίνεται να εδραιώνεται στη δεύτερη θέση το νέο κόμμα Τσίπρα, κερδίζοντας σε αυτή τη φάση στον ανταγωνισμό το ΠΑΣΟΚ που βλέπει τις δυνάμεις του να υποχωρούν σημαντικά. 
Μια άλλη ανάγνωση των τελευταίων δημοσκοπήσεων είναι ότι η επανεμφάνιση Τσίπρα στην κεντρική πολιτική σκηνή, αυτό που πραγματικά επιτυγχάνει είναι να συγκεντρώσει την εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ στο νέο κόμμα που δημιούργησε την Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη, αποκαθιστώντας την πολιτική γεωγραφία που είχε διαμορφωθεί απο το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών του 2023. 
Με άλλα λόγια οι πολιτικοί και κοινωνικοί συσχετισμοί δεν άλλαξαν, απλά το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Και σε αυτό το δημοσκοπικό εύρημα εντοπίζεται και η βασική αδυναμία του ΠΑΣΟΚ. Στο γεγονός δηλαδή ότι το προηγούμενο διάστημα, όταν λόγω μιας ευνοϊκής πολιτικής συγκυρίας για το ίδιο που προέκυψε από τα διαλυτικά φαινόμενα στο ΣΥΡΙΖΑ, δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί και να αξιοποιήσει το κενό πολιτικής και κοινωνικής εκπροσώπησης που δημιουργήθηκε και να εδραιωθεί στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθιστώντας ακλόνητο το ρόλο του ως εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. 
Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στα στελέχη του και ας μην ψάχνουν να βρουν φαντάσματα στη σοφίτα, αμφισβητώντας τις δημοσκοπήσεις και τους δημοσκόπους. Με τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπικές εταιρείες, θύμισαν το κίνημα των Λουδιτών που στα πρώτα χρόνια της Βιομηχανικής επανάστασης κατέστρεφαν τις μηχανές από τα εργοστάσια πιστεύοντας ότι αυτές ευθύνονταν για την απώλεια των θέσεων εργασίας. 
Σήμερα η κλεψύδρα του πολιτικού χρόνου που έχει στη διάθεση του το ΠΑΣΟΚ για να ανακάμψει και να επανέλθει σε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή μειώνεται δραματικά. Αν και μια εβδομάδα στην πολιτική είναι πολύς χρόνος για να συμβούν τα πάντα, εν τούτοις τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν να διανύσουν  έναν δρόμο γεμάτο εμπόδια που στήνουν μπροστά τους τα νέα κόμματα του Αλέξη Τσίπρα και της Μαρίας Καρυστιανού. Ακόμη και το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποιούν τα στελέχη ως όπλο επιρροής των ψηφοφόρων  ότι δηλαδή ''είμαστε ένα κόμμα που έχει πρόγραμμα, στελέχη, οργάνωση και κοινωνικές και ιστορικές αναφορές στους Δήμους και στα μαζικά κινήματα'', φαίνεται να μην πείθει για την ώρα την κοινωνία.  
Από τις έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας υπάρχει επίσης η αίσθηση ότι η κάθοδος των νέων κομμάτων θα συμπιέσουν τα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων  όπως η Πλεύση Ελευθερίας, η Ελληνική Λύση, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Φωνή Λογικής, η Νίκη, το ΜεΡΑ 25, η Νέα Αριστερά, οι ''Δημοκράτες'' και αυτή η τάση θα αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική με την έλευση του νέου κόμματος Σαμαρά, με ορατό τον κίνδυνο πολλά από τα σημερινά μικρά κόμματα να μείνουν εκτός Βουλής. Πολιτικό σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αποτυπώνουν όλες οι έρευνες της κοινής γνώμης.
Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι στις εθνικές εκλογές που είναι μπροστά μας μέσα από τις κάλπες θα αναδυθεί ένα εντελώς νέο πολιτικό σκηνικό. Άγνωστο παραμένει αν αυτό το νέο πολιτικό σκηνικό θα είναι η έκφραση της πολιτικής σταθερότητας ή θα σηματοδοτεί μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι την ημέρα των εκλογών οι κάλπες θα είναι άδειες.

 

randomness