Αφιέρωμα στο Προολυμπιακό Τουρνουά του Πειραιά 2024: Αρχίζει το «ταξίδι» της εθνικής για την «Πόλη του Φωτός»
Την αγωνιστική προσπάθειά τους για το πιο σημαντικό ταξίδι... της τετραετίας, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, ξεκινούν οι παίκτες του Βασίλη Σπανούλη. Η εθνική ρίχνεται στη «μάχη» της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες (26/7-11/8), μέσω του Προολυμπιακού Τουρνουά του Πειραιά (2-7/7), με πρώτη αντίπαλο τη Δομινικανή Δημοκρατία, την ερχόμενη Τετάρτη (3/7, 21:00), στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) κατάφερε να εξασφαλίσει τη διοργάνωση ενός εκ των τεσσάρων Προολυμπιακών Τουρνουά μπάσκετ, με αποτέλεσμα οι παίκτες του Βασίλη Σπανούλη να έχουν μαζί τους τον... έκτο παίκτη, το ελληνικό φίλαθλο κοινό στην προσπάθεια να κατακτήσουν την πρώτη θέση, τη μόνη που επιβιβάσει τους Έλληνες διεθνείς σε αεροπλάνο με προορισμό την «Πόλη του Φωτός».
Η «επίσημη αγαπημένη» συμμετείχε σε Ολυμπιακούς Αγώνες για τελευταία φορά στο Πεκίνο το 2008, όπου κατέλαβε την 5η θέση. Τότε, ηγέτης της στο παρκέ ήταν ο νυν Ομοσπονδιακός τεχνικός, Βασίλης Σπανούλης. Έκτοτε, η εθνική Ελλάδας απουσίασε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (2012), του Ρίο ντε Τζανέιρο (2016) και του Τόκιο (2020). Μετά από 16 χρόνια... απουσίας, δηλαδή από το μεγαλύτερο αθλητικό «ραντεβού» του... πλανήτη, έχει μία μοναδική ευκαιρία να επιστρέψει μετατρέποντας... το χειροκρότημα στις κερκίδες του ΣΕΦ από τους Έλληνες φιλάθλους... σε ενέργεια μέσα στο παρκέ, σε αυτοπεποίθηση και υπεροχή.
Σε αυτό το... ταξίδι, η εθνική έχει στις τάξεις της έναν εκ των κορυφαίων παικτών του κόσμου, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο σούπερ σταρ των Μιλγουόκι Μπακς είχε σφοδρή επιθυμία να βοηθήσει την εθνική με στόχο να ζήσει και ο ίδιος και οι συμπαίκτες του τη μαγική εμπειρία της συμμετοχής σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Μαζί με τον αδελφό του, Κώστα, τον αρχηγό της εθνικής Κώστα Παπανικολάου, τον Τόμας Ουόκαπ, τον Νικ Καλάθη, τον Ντίνο Μήτογλου, τον Γιώργο Παπαγιάννη, τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη και τους Βασίλη Τολιόπουλο, Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, Παναγιώτη Καλαϊτζάκη και Δημήτρη Μωραΐτη θα τα δώσουν όλα στο παρκέ με στόχο να κάνουν τους Έλληνες υπερήφανους με μία πρόκριση σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η παρουσία του Βασίλη Σπανούλη, ενός παίκτη που μέχρι πριν από λίγα χρόνια, έως και το 2021, ήταν κι εκείνος παίκτης και μάλιστα του υψηλότατου επιπέδου, έχει δημιουργήσει εξαιρετικό κλίμα στα αποδυτήρια και στις προπονήσεις, βασικό... συστατικό των επιτυχιών διαχρονικά στον αθλητισμό.
Η εθνική μετρά βέβαια και σημαντικές απουσίες, με πιο χαρακτηριστική αυτή του Κώστα Σλούκα, του MVP του φάιναλ φορ της Euroleague φέτος, πρωταθλητή Ευρώπης και Ελλάδας. Ο γκαρντ του Παναθηναϊκού, αν και ήταν, έστω και με πολιτικά στις πρώτες προπονήσεις της εθνικής μετά το τέλος των τελικών της Basket League, έλαβε αρνητικά αποτελέσματα από τη μαγνητική τομογραφία μετά τη θλάση στο γαστροκνήμιο και δεν ήταν σε θέση ν΄ αγωνιστεί για διάστημα ενός μήνα. Εκτός έμεινε και ο Ιωάννης Παπαπέτρου και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, καθώς και ο Νίκος Ρογκαβόπουλος.
Η Ελλάδα κληρώθηκε στον Β΄ όμιλο μαζί με τις θεωρητικά κατώτερες αγωνιστικά Δομινικανή Δημοκρατία και Αίγυπτο. Στον Α΄ όμιλο, βρίσκονται η ισχυρή Σλοβενία, η Κροατία και η Νέα Ζηλανδία. Κάθε ομάδα δίνει δύο αγώνες, έναν με κάθε αντίπαλο του ομίλου της. Στα ημιτελικά προκρίνονται οι πρώτες δύο κάθε ομίλου. Η πρώτη του Α΄ ομίλου αντιμετωπίζει τη 2η του Β΄ ομίλου και η 2η του Ά ομίλου αντιμετωπίζει την πρώτη του Βλ ομίλου, σε νοκ άουτ παιχνίδι στην ημιτελική φάση (Σάββατο, 6/7). Οι δύο νικητές των ημιτελικών θα διεκδικήσουν στον... τελικό της Κυριακής (7/7, 21:00) το μοναδικό εισιτήριο για το Ολυμπιακό Τουρνουά του Παρισιού από το Προολυμπιακό του ΣΕΦ.
Αν η εθνική πετύχει τον στόχο της, δηλαδή την κατάληψη της 1ης θέσης στο Προολυμπιακό Τουρνουά του ΣΕΦ τη νύχτα της 7ης Ιουλίου, τότε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στη γαλλική πρωτεύουσα θα βρει πρώτο αντίπαλο τον Καναδά, στις 27 Ιουλίου, για τον Α΄ όμιλο! Στη συνέχεια θα αντιμετωπίσει την ομάδα που θα προκύψει από το Προολυμπιακό τουρνουά της Ισπανίας για τη 2η αγωνιστική στις 30 Ιουλίου, ενώ για την τελευταία αγωνιστική, στις 2 Αυγούστου, θα αντιμετωπίσει την Αυστραλία.
ΟΙ ΑΣΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
O Γιάννης Αντετοκούνμπο της εθνικής Ελλάδας, μαζί με τον Λούκα Ντόντσιτς της εθνικής Σλοβενίας είναι αδιαμφισβήτητα τα πιο λαμπρά «αστέρια» του Προολυμπιακού Τουρνουά του ΣΕΦ. Ο τελευταίος, μετά τους τελικούς της ομάδας του Ντάλας Μάβερικς με τους εν τέλει πρωταθλητές ΝΒΑ Μπόστον Σέλτικς δήλωσε «παρών» στη σλοβενική Ομοσπονδία μπάσκετ, αν και ταλαιπωρείται από αρκετούς τραυματισμούς. Δίπλα στον Ντόντσιτς θα βρίσκεται ένας ακόμη ΝΒΑερ, ο 27χρονος φόργουορντ Βλάτκο Τσάντσαρ και πρωταθλητής ΝΒΑ 2023 με τους Ντένβερ Νάγκετς. Τη φετινή σεζόν ωστόσο, εξαιτίας ενός σοβαρού τραυματισμού στο γόνατο δεν κατάφερε να παίξει. Ο 27χρονος σέντερ (2,13 μ.) μπορεί να γεννήθηκε στη Βοσνία ωστόσο είναι και αυτός ένας από τους παίκτες της εθνικής Σλοβενίας οι οποίοι αγωνίζονται στο NBA. Στην εθνική Σλοβενίας αγωνίζεται και ο γεννημένος στη Βοσνία/Ερζεγοβίνη ΝΒΑερ Ίβιτσα Ζούμπατς, ο οποίος εδώ και πέντε χρόνια φοράει τη φανέλα των Λος Άντζελες Κλίπερς. ΝΒΑερ, τον Κρις Ντουάρτε, διαθέτει και η Δομινικανή Δημοκρατία. Ο Ντουάρτε ήταν συμπαίκτης με τον Σάσα Βεζένκοφ στους Σακραμέντο Κινγκς τη σεζόν που ολοκληρώθηκε. Από τη Euroleague, ξεχωρίζει ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού, Μάριο Χεζόνια της εθνικής Κροατίας, που αγωνίστηκε στον τελικό της Euroleague φέτος με τη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά... πικράθηκε στο τέλος. Ο Τζος Νίμπο, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες αποχώρησε από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και υπέγραψε στην Αρμάνι Μιλάνο, θα φορά τη φανέλα της εθνικής Σλοβενίας, ομάδα φαβορί για την πρόκριση στον τελικό από τον Α΄ όμιλ του Προολυμπιακού Τουρνουά στο ΣΕΦ.
Οι αγώνες του Προολυμπιακού Τουρνουά του Πειραιά θα έχουν απευθείας τηλεοπτική κάλυψη μέσω της ΕΡΤ αλλά και μέσα από τα συνδρομητικά κανάλια της NOVA.
Oι δωδεκάδες των έξι ομάδων του Προολυμπιακού Τουρνουά του Πειραιά (ΣΕΦ):
Α΄ ΌΜΙΛΟΣ
ΚΡΟΑΤΙΑ (Γιόζιπ Σέζαρ): Γκόραν Φιλίποβιτς, Μπόρνα Καπούστα, Τζαλίν Σμιθ, Φιλίπ Κρούσλιν, Μάριο Χεζόνια, Ματέο Ντρέζνιακ, Τόνι Νάκιτς, Ντάριο Σάριτς, Ντάριο Ντρέζνιακ, Ίβιτσα Ζούμπατς, Ντάνκο Μπράνκοβιτς και Ιβάν Βράνιες.
ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ (Πέρο Κάμερον): Ρούμπεν Τε Ράνγκι, Ιζαία ΛεΆφα, Φιν Ντιλέινι, Γιάνι Γουέτζελ, Σαμ Μενένγκα, Κόρι Γουέμπστερ, Φλιν Κάμερον, Ίθαν Ρούσμπατς, Τόμας Βοντάνοβιτς, Τζόρνταν Ενγκατάι, Τάιρελ Χάρισον, Σέι Ίλι
ΣΛΟΒΕΝΙΑ (Αλεξάνταρ Σέκουλιτς): Λούκα Ντόντσιτς, Κλέμεν Πρέπελιτς, Αλεξέι Νίκολιτς, Λέον Στέργκαρ, Ζόραν Ντράγκιτς, Γρεγκόρ Χρόβατ, Μίχα Τσερκβένικ, Βλάτκο Τσάντσαρ, Έντο Μούριτς, Τζος Νίμπο, Ζίγκα Ντίμετς και Λούκα Στσούκα.
B΄ ΌΜΙΛΟΣ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ (Χένρικ Ροντλ): Αχμέντ Μετγουαλί, Γιουσέφ Σεχάτα, Αμρ Γκεντί, Χάιθαμ Καλίφα, Γιουσέφ Ρεφάτ, Ανάς Μαχμούντ, Καρίμ Ελτζιζαουί, Πάτρικ Γκάρντνερ, Ομάρ Ελ-Σέικ, Καλέντ Αμπντελγκαουάντ, Ομάρ Χουσεΐν, Ομάρ Οραμπί.
ΔΟΜΙΝΙΚΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (Νέστορ Γκαρσία): Κρις Ντουάρτε, Βίκτορ Λις, Ελόι Βάργκας, Ζαν Μοντέρο, Αντρές Φελίς, Αντόνιο Πένια, Αντρίς ντε Λεόν, Άντονις Ενρίκες, Άνχελ Νούνιες, Λουίς Σάντος, Μιγκέλ Σιμόν, Έντι Πολάνκο
ΕΛΛΑΔΑ (Βασίλης Σπανούλης): Γιάννης Αντετοκούνμπο, Κώστας Παπανικολάου, Γιώργος Παπαγιάννης, Ντίνος Μήτογλου, Τόμας Ουόκαπ, Γιαννούλης Λαρεντζάκης, Νικ Καλάθης, Βασίλης Τολιόπουλος, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Παναγιώτης Καλαϊτζάκης, Κώστας Αντετοκούνμπο και Δημήτρης Μωραΐτης.
ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
No ONOMA HM. ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΎΨΟΣ ΟΜΑΔΑ ΣΥΜΜΜΕΤΟΧΕΣ ΠΟΝΤΟΙ 0 Τόμας Oυόκαπ 30.12.1992 1.95 Ολυμπιακός 15 153 5 Γιαννούλης Λαρεντζάκης 22.09.1993 2.00 Ολυμπιακός 67 457 6 Δημήτρης Μωραϊτης 03.02.1999 1.94 Παναθηναϊκός 21 100 16 Κώστας Παπανικολάου 31.07.1990 2.04 Ολυμπιακός 146 940 14 Γιώργος Παπαγιάννης 03.07.1997 2.20 Φενέρμπαχτσε 61 449 44 Ντίνος Μήτογλου 11.06.1996 2.10 Παναθηναϊκός 32 312 11 Παναγιώτης Καλαϊτζάκης 02.01.1999 2.00 Παναθηναϊκός 19 86 15 Βασίλης Χαραλαμπόπουλος 06.01.1997 2.03 Ντινάμο Σάσαρι 12 52 7 Βασίλης Τολιόπουλος 15.06.1996 1.88 Άρης 9 72 37 Κώστας Αντετοκούνμπο 20.11.1997 2.08 Παναθηναϊκός 22 117 8 Νικ Καλάθης 07.02.1989 1.96 Φενέρμπαχτσε 141 1185 34 Γιάννης Αντετοκούνμπο 06.12.1994 2.11 Μιλγουόκι Μπακς 60 884
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Βασίλης Σπανούλης
Συνεργάτες: Ηλίας Καντζούρης, Διαμαντής Παναγιωτόπουλος, Κώστας Χαραλαμπίδης
Γυμναστής: Ανδρέας Γκατζούλης
Γιατρός: Ζακ Μελάγιες
Φυσικοθεραπευτές: Τόλης Καρατζάς, Παναγιώτης Μπουτοβίνος, Νίκος Γονατάς
Φροντιστές: Ανδρέας Φραντζέσκος, Ανδρέας Κουτσιάφτης
General Manager: Νίκος Ζήσης
Team Manager: Γιώργος Τσιάρας
Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ, ΔΟΜΙΝΙΚΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Έχουν περάσει 12 χρόνια από τότε, που η Δομινικανή Δημοκρατία έφτασε 40 λεπτά από την παρθενική της παρουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όμως στον αγώνα της τρίτης θέσης ηττήθηκε με 88-73 από την Νιγηρία στο Προολυμπιακό Τουρνουά του Καράκας, χάνοντας την ευκαιρία να βρεθεί το 2012 στο Λονδίνο.
Έκτοτε, όμως, οι Δομινικανοί σημειώνουν σταθερή παρουσία σε μεγάλα ραντεβού, είτε πρόκειται για Παγκόσμια Κύπελλα είτε για Προολυμπιακά Τουρνουά, συμμετέχοντας και στη διοργάνωση της Ελλάδας (2-7/7), στον όμιλο με την Εθνική Ανδρών και την Αίγυπτο, με την πρεμιέρα τους να είναι την Τρίτη (2/7, 17:00) κόντρα στους «Φαραώ» και το δεύτερο αγώνα τους να είναι την Τετάρτη (3/7, 21:00) με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, που με τη σειρά του τότε θα βρίσκεται στη δική του πρεμιέρα.
Πώς έφτασε στο Προολυμπιακό Τουρνουά
Η Δομινικανή Δημοκρατία πραγματοποίησε εκπληκτική παρουσία στο περσινό Παγκόσμιο Κύπελλο 2023, όπου με τρεις νίκες σε ισάριθμους αγώνες στον όμιλο με Ιταλία, Ανγκόλα και Φιλιππίνες, κατάφερε να πάρει την πρόκριση, τόσο για τη δεύτερη φάση όσο και για το Προολυμπιακό Τουρνουά. Στη δεύτερη φάση, ωστόσο, με τις 16 κορυφαίες ομάδες της διοργάνωσης, οι ήττες από το Πουέρτο Ρίκο και τη Σερβία στέρησαν τη δυνατότητα να ζήσει ακόμη και το όνειρο της πιθανότητας πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες, κάτι που κέρδισαν οι ΗΠΑ και ο Καναδάς για την αμερικανική ήπειρο. Η Δομινικανή Δημοκρατία κατετάγη, τελικά, 14η στο Παγκόσμιο Κύπελλο, παίρνοντας θέση στο Προολυμπιακό Τουρνουά μαζί με Πουέρτο Ρίκο, Βραζιλία και Μεξικό από τη δική της ήπειρο.
Ο προπονητής
Ο Νέστορ Γκαρσία είναι ένας προπονητής με τη δική του μεγάλη ιστορία τα τελευταία 34 χρόνια ως προπονητής στη Λατινική Αμερική, σημειώνοντας επιτυχίες σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο, έχοντας καταγράψει το 2018 και το 2019 παρουσία και στην Ευρώπη ως κόουτς της Φουενλαμπράδα. Σε επίπεδο εθνικών ομάδων, μάλιστα, έχει καταφέρει να οδηγήσει την Αργεντινή και τη Βενεζουέλα σε Ολυμπιακούς Αγώνες, φιλοδοξώντας να οδηγήσει στην τελική φάση και τη Δομινικανή Δημοκρατία. Μετά την εξαιρετική περσινή παρουσία στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ασίας, ο «Τσε», όπως αποκαλείται ο 59χρονος τεχνικός, ανανέωσε για μια τριετία με τη δομινικανή Ομοσπονδία, με βασικό στόχο να οδηγήσει την Εθνική της Δομινικανής Δημοκρατίας στα σημαντικά ραντεβού, επιδιώκοντας μια θετική παρουσία στο Προολυμπιακό Τουρνουά της Ελλάδας, αλλά και στο FIBA AmeriCup του 2025.
Η ομάδα
Οι απουσίες δεν είναι λίγες για τη Δομινικανή Δημοκρατία, που στερείται των υπηρεσιών αθλητών που ξεχωρίζουν στο NBA, όπως ο πρωταθλητής με τους Μπόστον Σέλτικς, Αλ Χόρφορντ, ή ο Καρλ Αντονι Τάουνς, χωρίς μάλιστα αυτοί να είναι οι μόνοι, που στερείται ο Νέστορ Γκαρσία, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε επισημάνει, ότι η πόρτα της Εθνικής είναι πάντοτε ανοικτή για όλους τους παίκτες, φυσικά και για τους NBAers. Ο «Τσε» Γκαρσία θα έχει, επομένως, να υπολογίζει αρκετά στον Κρις Ντουάρτε, ο οποίος αγωνίζεται επίσης στο ΝΒΑ και στους Σακραμέντο Κινγκς. Αρκετοί ακόμη μπορεί να αναδυθούν ως πρωταγωνιστές σε αυτό το Προολυμπιακό Τουρνουά για τη Δομινικανή Δημοκρατία, όπως ο Αντρές Φελίς και ο Ζαν Μοντέρο. Αμφότεροι πραγματοποίησαν πολύ καλή χρονιά στην Ισπανία με Μπανταλόνα και Ανδόρα αντίστοιχα, με τις απουσίες της Εθνικής ομάδας τους να τους προσφέρει τη δυνατότητα να ξεχωρίσουν και σε αυτή τη διοργάνωση.
ΔΟΜΙΝΙΚΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
0 Αντόνιο Πένια 20.07.1986 2.04 1 Άνχελ Νούνεζ 09.10.1991 2.03 3 Ζεάν Μοντέρο 03.07.2003 1.90 5 Βίκτορ Λουίθ 12.05.1986 1.88 7 Αντρις Ντε Λεόν 10.07.1984 1.80 10 Αντρες Φελίθ 15.07.1997 1.83 11 Ελόι Βάργκας 30.12.1988 2.11 14 Μίγκελ Ανχελ Σιμόν Γκαρσία 31.10.1994 2.04 23 Εντι Πολάνκο 05.08.1994 1.93 24 Αντονις Ενρίκεθ 13.11.1994 1.98 27 Κρίστοφερ Θέορετ Ντούαρτε 13.06.1997 1.96 40 Λουίς Σάντος 06.12.1994 2.08
Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ, ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ήταν το 1988 η τελευταία φορά, όπου η Αίγυπτος αγωνίστηκε σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Έκτοτε, οι «Φαραώ» δεν κατάφεραν να συμμετάσχουν σε κάποιο Ολυμπιακό ή Προολυμπιακό Τουρνουά, ωστόσο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023 έγραψαν ιστορία, με την πρόκρισή τους στο Προολυμπιακό Τουρνουά από την 20ή θέση, η οποία αποδείχθηκε επικερδής.
Με αυτό τον τρόπο, είναι η πρώτη φορά μετά από 36 χρόνια, όπου η Αίγυπτος θα ζήσει το Ολυμπιακό όνειρο, συμμετέχοντας στο δεύτερο όμιλο του Προολυμπιακού Τουρνουά που διεξάγεται στην χώρα μας, μαζί με την Ελλάδα και τη Δομινικανή Δημοκρατία. Η δική της πρεμιέρα είναι με τους Δομινικανούς την Τρίτη (2/7, 17:30) στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, για να ακολουθήσει την Πέμπτη (4/7, 21:00) η αναμέτρηση με την Εθνική Ανδρών.
Πώς έφτασε στο Προολυμπιακό Τουρνουά
Η Αίγυπτος αγωνίστηκε στο περσινό Παγκόσμιο Κύπελλο της Ασίας με αντιπάλους τη Λιθουανία, το Μαυροβούνιο και το Μεξικό. Η νίκη έναντι των Μεξικανών με 100-72 στην τελευταία αγωνιστική αποτέλεσε το πρώτο «βήμα» για την παρουσία στο Προολυμπιακό Τουρνουά, καθώς στη συνέχεια ακολουθούσε η δεύτερη φάση για την τελική κατάταξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η οποία έδινε εισιτήρια, τόσο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες για την ήπειρό τους, την Αφρική, όσο και για το Προολυμπιακό Τουρνουά. Η νίκη, που χάρισε την πρόκριση στο Προολυμπιακό Τουρνουά, ήταν στην πρεμιέρα των αγώνων κατάταξης με 85-69 έναντι της Ιορδανίας, ενώ η Αίγυπτος είχε και την ευκαιρία να διεκδικήσει απευθείας θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η ήττα, όμως, από την Νέα Ζηλανδία με 88-86 την τελευταία αγωνιστική και η ταυτόχρονη νίκη του Νοτίου Σουδάν με 101-78 επί της Ανγκόλας, έστειλε το Νότιο Σουδάν στο Παρίσι και στέρησε από την Αίγυπτο την προοπτική να βρίσκεται ήδη στην Ολυμπιάδα, συμμετέχοντας πάντως μετά από 36 χρόνια σε διοργάνωση με... Ολυμπιακό άρωμα.
Ο προπονητής
Μπορεί η Αίγυπτος να κατάφερε να πάρει θέση στο Προολυμπιακό Τουρνουά με προπονητή τον Ρόι Ράνα, όμως ο ίδιος δε συνέχισε μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο και τη θέση του πήρε ο άμεσος συνεργάτης του, Χένρικ Ροντλ. Ο 55χρονος τεχνικός έχει αποτελέσει ως παίκτης μια σημαντική προσωπικότητα του γερμανικού μπάσκετ, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο με την Εθνική της χώρας του στο Ευρωμπάσκετ του 1993 και το χάλκινο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, ενώ με την Αλμπα Βερολίνου, όπου είχε αγωνιστεί σε όλη του την καριέρα, έχει υπάρξει πρωταθλητής του Κυπέλλου Κόρατς το 1995, επτά φορές πρωταθλητής Γερμανίας και τέσσερις φορές Κυπελλούχος Γερμανίας, αναδεικνυόμενος και σε MVP του γερμανικού πρωταθλήματος το 1996, με τον αριθμό «4» να αποσύρεται μάλιστα από το σύλλογο.
Έχει υπάρξει, επίσης, πρωταθλητής NCAA το 1993 με τη Βόρεια Καρολάινα. Η καριέρα του ως προπονητής ξεκίνησε στην ίδια ομάδα την περίοδο 2005-2007, περνώντας στη συνέχεια από Τρίερ και Τουρκ Τέλεκομ, ενώ από το 2002 σε συλλογικό επίπεδο είναι ο τεχνικός της Αλ Ιτιχάντ Αλεξανδρείας. Ο Χένρικ Ροντλ ασχολείται ως προπονητής σε εθνικό επίπεδο από το 2014, όταν κι έγινε ομοσπονδιακός τεχνικός της δεύτερης ομάδας της Γερμανίας, με την οποία κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στην Πανεπιστημιάδα του 2015. Αργότερα βρέθηκε στο πλευρό του Κρις Φλέμινγκ στην ανδρική ομάδα, την οποία ο ίδιος καθοδήγησε από το 2017 έως το 2021, για να προσληφθεί εν συνεχεία από την αιγυπτιακή Ομοσπονδία, κατευθύνοντας για πρώτη φορά φέτος την ανδρική ομάδα ως πρώτος προπονητής.
Η ομάδα
Η Αίγυπτος μετρά τη σημαντική απουσία του Ασέμ Μάρεϊ, με τον 32χρονο σέντερ με εμπειρία στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα να μη βρίσκεται λόγω τραυματισμού στη διάθεση του Χένρικ Ροντλ. Ο Εχάμπ Αμίν είναι από τις σημαντικές μορφές του ρόστερ των «Φαραώ», οδηγώντας πέρυσι την ομάδα του στο Παγκόσμιο Κύπελλο με μέσο όρο 19.6 πόντων, 5.6 ασίστ και 4.6 ριμπάουντ ανά αγώνα, με τον γκαρντ της Αλ Αχλί να δείχνει τότε ένα πολύ καλό δείγμα των ικανοτήτων του. Ο συμπαίκτης του σε Εθνική και σύλλογο, Αμρ Ελ Γκεντί, είναι επίσης παρών και στο πλευρό του για αυτή την περιπέτεια, με παίκτες όπως ο Ανάς Μαχμούντ και ο Αμερικανοαιγύπτιος Πάτρικ Γκάρντνερ, παράλληλα, να αποτελούν βασικά «όπλα» για τον Χένρικ Ροντλ.
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
0 Αχμέντ Μετγουάιλι 15.02.1997 1.77 3 Γιουσέφ Σεχατά 16.01.1996 1.88 5 Αμρ Γκεντί 14.06.1991 1.98 6 Χαϊτάμ Καλίφα 17.11.1987 2.07 7 Γιουσέφ Μοχάμεντ Έλμι 20.07.2001 1.84 10 Ανας Μαχμούντ 09.05.1995 2.14 11 Καρίμα Ελιγκαζί 13.01.2005 1.91 15 Πάτρικ Γκάρντνερ 16.06.1999 2.11 22 Ομάρ Χαμζά Ελσείκ 14.05.1998 1.96 28 Καλέντ Αμπντελγκαβάντ 15.02.1999 2.04 44 Ομάρ Χουσείν 29.05.1995 1.91 55 Ομάρ Οραμπί 08.09.1991 2.18
Τα 4 Προολυμπιακά τουρνουά
Τα Προολυμπιακά τουρνουά μπάσκετ 2024 θα διεξαχθούν από τις 2 έως και τις 7 Ιουλίου σε Πειραιά (Ελλάδα), Βαλένθια (Ισπανία), Ρίγα (Λετονία) και Σαν Χουάν (Πουέρτο Ρίκο).
ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΕΙΡΑΙΑ (ΕΛΛΑΔΑ)
Α’ όμιλος
Σλοβενία
Νέα Ζηλανδία
Κροατία
Β’ όμιλος
Αίγυπτος
Ελλάδα
Δομινικανή Δημοκρατία
Το πρόγραμμα:
Τρίτη, 2 Ιουλίου
Αίγυπτος-Δομινικανή Δημοκρατία 17:30
Σλοβενία-Κροατία 21:00
Τετάρτη, 3 Ιουλίου
Κροατία-Νέα Ζηλανδία 17:30
Δομινικανή Δημοκρατία-Ελλάδα 21:00
Πέμπτη 4 Ιουλίου
Νέα Ζηλανδία-Σλοβενία 17:30
Ελλάδα - Αίγυπτος 21:00
Σάββατο 6 Ιουλίου
ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ
Α1 - Β2 17:30 ή 21:00
Β1 - Α2 17:30 ή 21:00
Κυριακή 7 Ιουλίου
ΤΕΛΙΚΟΣ
Νικήτρια 1 - Νικήτρια 2 21:00
ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΒΑΛΕΝΘΙΑ (ΙΣΠΑΝΙΑ)
Α’ όμιλος
Λίβανος
Ανγκόλα
Ισπανία
Β’ όμιλος
Φινλανδία
Πολωνία
Μπαχάμες
Το πρόγραμμα:
Τρίτη, 2 Ιουλίου
Φινλανδία-Μπαχάμες
Λίβανος-Ισπανία
Τετάρτη, 3 Ιουλίου
Μπαχάμες-Πολωνία
Ισπανία-Ανγκόλα
Πέμπτη 4 Ιουλίου
Ανγκόλα-Λίβανος
Πολωνία-Φινλανδία
Σάββατο 6 Ιουλίου
ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ
Α1 - Β2
Β1 - Α2
Κυριακή 7 Ιουλίου
ΤΕΛΙΚΟΣ
Νικήτρια 1 - Νικήτρια 2
ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΡΙΓΑ (ΛΕΤΟΝΙΑ)
Α’ όμιλος
Γεωργία
Φιλιππίνες
Λετονία
Β’ όμιλος
Βραζιλία
Καμερούν
Μαυροβούνιο
Το πρόγραμμα:
Τρίτη, 2 Ιουλίου
Βραζιλία-Μαυροβούνιο
Γεωργία-Λετονία
Τετάρτη, 3 Ιουλίου
Μαυροβούνιο-Καμερούν
Λετονία-Φιλιππίνες
Πέμπτη 4 Ιουλίου
Φιλιππίνες-Γεωργία
Καμερούν-Βραζιλία
Σάββατο 6 Ιουλίου
ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ
Α1 - Β2
Β1 - Α2
Κυριακή 7 Ιουλίου
ΤΕΛΙΚΟΣ
Νικήτρια 1 - Νικήτρια 2
ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΥΡΝOΥΑ ΣΑΝ ΧΟΥΑΝ (ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ)
Α’ όμιλος
Μεξικό
Ακτή Ελεφαντοστού
Λιθουανία
Β’ όμιλος
Ιταλία
Πουέρτο Ρίκο
Μπαχρέιν
Το πρόγραμμα:
Τρίτη, 2 Ιουλίου
Ιταλία-Μπαχρέιν
Μεξικό-Λιθουανία
Τετάρτη, 3 Ιουλίου
Λιθουανία-Ακτή Ελεφαντοστού
Μπαχρέιν-Πουέρτο Ρίκο
Πέμπτη 4 Ιουλίου
Ακτή Ελεφαντοστού-Μεξικό
Πουέρτο Ρίκο-Ιταλία
Σάββατο 6 Ιουλίου
ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ
Α1 - Β2
Β1 - Α2
Κυριακή 7 Ιουλίου
ΤΕΛΙΚΟΣ
Νικήτρια 1 - Νικήτρια 2
ΠΗΓΗ ΑΠΕ