Nations League: Πρώτο βήμα με φαβορί την Ισπανία και σύγκρουση οκτώ παγκόσμιων τίτλων
Η πρωταθλήτρια Ευρώπης και κάτοχος του τίτλου στο Nations League, Ισπανία και η αντίπαλος της, Ολλανδία, είναι τα φαβορί στο Nations League του 2025.
Σήμερα είναι προγραμματισμένοι οι πρώτοι αγώνες των προημιτελικών -με τις ρεβάνς τρεις ημέρες αργότερα, 23/3- όπου θα αναμετρηθούν επίσης η Ιταλία και η Γερμανία, τέσσερις φορές παγκόσμιες πρωταθλήτριες.
Η Γαλλία, με αρχηγό τον Κιλιάν Μπαπέ, ο οποίος επέστρεψε στην εθνική έξι μήνες μετά την τελευταία του εμφάνιση κόντρα στην Κροατία, και η Πορτογαλία, με τον 40χρονο Κριστιάνο Ρονάλντο, που αναμετράται με τη Δανία, είναι δύο άλλοι διεκδικητές για την τελική νίκη που θα γίνει τον προσεχή Ιούνιο.
Ολλανδία-Ισπανία
Το ερώτημα είναι ένα μπορεί η Ολλανδία του Ρόναλντ Κούμαν να ξεπεράσει την ανανεωμένη αλλά ακόμα τρομερή Ισπανία.
Στα χαρτιά, ναι: από τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010, που κέρδισε η Ισπανία με 1-0, οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί μόνο τρεις φορές, με δύο νίκες Ολλανδίας και μία ισοπαλία.
Αλλά οι Ισπανοί, νικητές του τελευταίου Nations League και πρωταθλητές Ευρώπης, βασίζονται σε μια αναδυόμενη γενιά με επικεφαλής τον 17χρονο επιθετικό της Μπαρτσελόνα, Λαμίν Γιαμάλ.
Από την άλλη, η Ολλανδία, αν και έφτασε στα ημιτελικά του τελευταίου Euro στη Γερμανία - ήττα 2-1 από την Αγγλία - δεν έλαμψε στη φάση των ομίλων του Nations League, τερματίζοντας στη δεύτερη θέση του Group 3 πίσω από τη Γερμανία, με δύο ισχνές νίκες, τρεις ισοπαλίες και μία ήττα.
Ιταλία-Γερμανία
Οκτώ παγκόσμιοι τίτλοι θα αναμετρηθούν σήμερα (20/3) στο στάδιο «Σαν Σίρο» του Μιλάνου, σε ένα αρκετά παιχνίδι ανάμεσα σε δύο ομάδες σε καλή φόρμα, δεδομένης της απόδοσης τους στη φάση των ομίλων.
Η Ιταλία, η οποία βασίζεται σε έναν πυρήνα παικτών από την Ίντερ και τη Νάπολι, αντί των Μίλαν και Γιουβέντους, τερμάτισε δεύτερη στον όμιλό της πίσω από τη Γαλλία, αλλά έχει συνολικά τέσσερις νίκες, μία ισοπαλία και μόνο μία ήττα, εντός έδρας από τους Γάλλους (3-1).
Η Ιταλία, ωστόσο, θα αγωνιστεί χωρίς τον επιθετικό της Ματέο Ρετέγκι, τον πρώτο σκόρερ της Serie A με την Αταλάντα (22 γκολ), ο οποίος έχει τραυματισμό στον δεξιό μηρό.
Η Γερμανία του Γιούλιαν Νάγκελσμαν, η οποία αποκλείστηκε στα προημιτελικά του Euro «της» από την νικήτρια Ισπανία, ήταν αήττητη στη φάση των ομίλων, κερδίζοντας τέσσερις αγώνες και παρουσιάζοντας δύο ισοπαλίες, αλλά θα πρέπει να προσπαθήσει χωρίς πολλούς βασικούς παίκτες όπως οι, Φλόριαν Βιρτς, Κάι Χάβερτς, Νίκλας Φούλκουργκ και Αλεξάνταρ Πάβλοβιτς.
Ο νικητής αυτού του προημιτελικού θα φιλοξενήσει την τελική φάση των τεσσάρων ομάδων, που θα διεξαχθεί από τις 4 έως τις 8 Ιουνίου.
Δανία-Πορτογαλία
Σίγουρα η Δανία του Κριστιάν Έρικσεν εμφανίζεται μια...βαθμίδα κάτω από τις υπόλοιπες ομάδες σε αυτή την προημιτελική φάση.
Οι Δανοί θα πρέπει επίσης να κάνουν χωρίς τον αρχηγό τους, τον μέσο της Μαρσέιγ, Πιερ-Εμίλ Χοϊμπιέργκ, ο οποίος είναι τραυματίας και εκτός, αλλά θα μπορούν να υπολογίζουν σε έναν άλλο παίκτη της Ligue 1, τον Μίκα Μπίερεθ, ο οποίος έχει σκοράρει 11 γκολ σε εννέα αγώνες, συμπεριλαμβανομένων τριών χατ-τρικ από τότε που μπήκε στη Μονακό.
Απέναντι, η...αποικία της Παρί Σεν Ζερμέν, οι, Νούνο Μέντες, Βιτίνια, Ζοάο Νέβες, Γκονσάλο Ράμος, σε εξαιρετική φόρμα με τους Παριζιάνους, θα στηρίξει τον Κριστιάνο Ρονάλντο, 40 ετών και ακόμα παρών στην επιλογή του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ.
Κροατία-Γαλλία
Ο Λούκα Μόντριτς, ένας άλλος 40χρονος, και η Κροατία αμφισβητούν τους Γάλλους Κιλιάν Μπαπέ και Ουσμάν Ντεμπελέ, δύο σοβαρούς υποψήφιους για την επόμενη «Χρυσή Μπάλα».
Αυτός ο προημιτελικός θα είναι η ευκαιρία να δούμε ξανά τον Κιλιάν Μπαπέ στη Γαλλία, έξι μήνες μετά την τελευταία του επιλογή, απαλλαγμένο από τα μη αθλητικά του προβλήματα το φθινόπωρο και «συγγραφέας» του 30ου και του 31ου γκολ της σεζόν, το περασμένο Σαββατοκύριακο κόντρα στη Βιγιαρεάλ.
Το πρόγραμμα των προημιτελικών (όλοι οι αγώνες αρχίζουν στις 21:45):
20/3
Ολλανδία-Ισπανία
Κροατία-Γαλλία
Δανία-Πορτογαλία
Ιταλία-Γερμανία
23/3
Ισπανία-Ολλανδία
Γαλλία-Κροατία
Πορτογαλία-Δανία
Γερμανία-Ιταλία
ΠΗΓΗ ΑΠΕ