Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Εθνική παρέμβαση στην εκδήλωση υψηλού επιπέδου της ελληνικής Προεδρίας του ΣΑ του ΟΗΕ - Κυρ. Μητσοτάκης στο ΣΑ: Η Ελλάδα θα παραμείνει θεματοφύλακας της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας

Κατά την ανοικτή συζήτηση υψηλού επιπέδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη θαλάσσια ασφάλεια, o Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε τη στρατηγική σημασία της θαλάσσιας ασφάλειας και επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Ελλάδας στη διεθνή συνεργασία για την προώθηση της παγκόσμιας σταθερότητας.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και επαίνεσε τα Ηνωμένα Έθνη ως «το κατάλληλο φόρουμ για να διεξαχθεί η συζήτηση αυτή», αναγνωρίζοντας τον ρόλο τους ως «θεματοφύλακα της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και επίκεντρο της διεθνούς συνεργασίας».

«Αντιμετωπίζουμε ολοένα και περισσότερο ασύμμετρες θαλάσσιες απειλές, όπως το λαθρεμπόριο, η τρομοκρατία, η πειρατεία, αλλά και υβριδικές επιθέσεις που επηρεάζουν τόσο τα πλοία όσο και τα λιμάνια. Την ίδια στιγμή, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και οι ακραίες καιρικές συνθήκες μπορούν να διαταράξουν τις λιμενικές διαδικασίες και τις θαλάσσιες οδούς» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Υπογραμμίζοντας τον παγκόσμιο χαρακτήρα των απειλών, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «περισσότερο από το 80% του όγκου του παγκοσμίου εμπορίου μεταφέρεται δια θαλάσσης», τονίζοντας πως η θαλάσσια ασφάλεια στηρίζει «την πολιτική σταθερότητα, την οικονομική σταθερότητα -συμπεριλαμβανομένης της σταθερότητας των τιμών- τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ευημερία όλων των ανθρώπων». Οι απειλές, ανέφερε, περιλαμβάνουν «λαθρεμπόριο, τρομοκρατία, πειρατεία και υβριδικές επιθέσεις», καθώς και περιβαλλοντικές προκλήσεις.

«Τα παγκόσμια προβλήματα απαιτούν παγκόσμιες λύσεις και οι απειλές κατά της θαλάσσιας ασφάλειας δεν αποτελούν εξαίρεση. Μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε μόνο μέσω αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας - σε διακρατικό επίπεδο, μέσω διεθνών οργανισμών, αλλά και του ιδιωτικού τομέα» τόνισε ο πρωθυπουργός ενώ παρουσίασε έξι βασικές προτεραιότητες:

1. Επίγνωση και Τεχνολογία: Τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της κατανόησης του θαλάσσιου τομέα και υιοθέτησης νέων τεχνολογιών όπως «η τεχνητή νοημοσύνη, υπό την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν υπόψη και οι κίνδυνοι που αυτή ενέχει».

2. Καταπολέμηση Παράνομων Πρακτικών: Προειδοποίησε για «δόλιες δραστηριότητες σχετικά με τη νηολόγηση πλοίων, μη αξιόπλοα πλοία, παραβιάσεις κυρώσεων, αλλά και φαινόμενα όπως οι ”σκιώδεις στόλοι”» τονίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν επιδεικνύει καμία ανοχή».

3. Ανάπτυξη Ικανοτήτων: Αναφερόμενος στην κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, σημείωσε τη «χαρακτηριστική περίπτωση σοβαρής απειλής που μπορεί εύλογα να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών βασικών αγαθών», καλώντας σε «συλλογική δράση». Υπενθύμισε τη συμμετοχή της Ελλάδας στις επιχειρήσεις «Ασπίδες», «Αταλάντα» και «Ειρήνη» της ΕΕ. Έμφαση έδωσε στην «κυβερνοασφάλεια, την ανθεκτικότητα των λιμένων και την ηλεκτρική διασυνδεσιμότητα μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων» σημειώνοντας ότι αυτό «πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτο».

4. Ενίσχυση Νομικού Πλαισίου: Η Σύμβαση UNCLOS, ανέφερε αποτελεί «τη βάση της παγκόσμιας διακυβέρνησης στη θάλασσα» και πρέπει να «γίνεται καθολικά σεβαστή». Υποστήριξε την ενίσχυση του ρόλου του ΙΜΟ και καλύτερο συντονισμό των οργάνων του ΟΗΕ.

5. Περιβαλλοντική Διάσταση: Ο πρωθυπουργός συνέδεσε την «κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική υποβάθμιση» με την ενίσχυση των θαλάσσιων απειλών. Η διάσωση του δεξαμενόπλοιου Sounion στην Ερυθρά Θάλασσα «απέτρεψε μια μεγάλη περιβαλλοντική και ανθρωπιστική καταστροφή».

6. Προστασία Ναυτικών: Με 2 εκατομμύρια ναυτικούς να διασφαλίζουν την εμπορική ροή, υπενθύμισε τη ναυτική ρήση «χωρίς αυτούς, ο μισός κόσμος θα πάγωνε και ο άλλος μισός θα λιμοκτονούσε», ζητώντας καλύτερη εκπαίδευση και προστασία τους.

Κλείνοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η θαλάσσια ασφάλεια «συνδέεται άρρηκτα με τις θεμελιώδεις αξίες του ελεύθερου κόσμου» και πως «κανείς δεν μπορεί να απολαύσει την ελευθερία των θαλασσών […] χωρίς το προαπαιτούμενο της ασφάλειας».

Ως «ναυτικό έθνος με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο» η Ελλάδα, ανέφερε, δεσμεύεται να παραμείνει «θεματοφύλακας της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας» σε συνεργασία με όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ.

«Η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο. Είναι ναυτικό έθνος με βαθιά ιστορία, χιλιάδες νησιά, μία από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές του πλανήτη και αποτελεί σταυροδρόμι εμπορίου, συνδέοντας και υποστηρίζοντας την εφοδιαστική αλυσίδα πολλών τρίτων χωρών. H Ελλάδα, την οποία έχω την τιμή να εκπροσωπώ, θα παραμείνει θεματοφύλακας της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, από κοινού με όλα τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών που θα συνεργαστούν για αυτό τον κρίσιμο σκοπό κατά τη διάρκεια της θητείας μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και πέραν αυτής». τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης καθώς και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη και ο γιος του Κωνσταντίνος .

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

 

Ολόκληρη η παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη εκδήλωση υψηλού επιπέδου της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με τίτλο ”Strengthening Maritime Security through International Cooperation for Global Stability”

 

Κύριε Γενικέ Γραμματέα, εξοχότατοι, αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας ευχαριστούμε για τη σημερινή σας παρουσία, σε αυτή την ανοιχτή συζήτηση για τη θαλάσσια ασφάλεια.

Επιτρέψτε μου να αρχίσω εκφράζοντας την εκτίμησή μου για τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών σε αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα. Αυτό είναι το κατάλληλο μέρος για να συζητήσουμε για τη θαλάσσια ασφάλεια. Τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται στο επίκεντρο των διεθνών προσπαθειών για την προστασία και τη διατήρηση των ωκεανών μας.

Είναι, όπως επισήμανε ο κ. Γενικός Γραμματέας, ο «θεματοφύλακας» της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Και είναι το επίκεντρο της διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων που μας αφορούν όλους. Προσωπικά συγχαίρω τον Γενικό Γραμματέα Guterres για τις άοκνες προσπάθειές του σε αυτό το ζήτημα και τον ευχαριστώ και πάλι για την παρουσία του εδώ σήμερα, μαζί μας.

Οι απειλές για τη θαλάσσια ασφάλεια έχουν, πράγματι, παγκόσμια διάσταση, επηρεάζοντας όλα τα έθνη, είτε είναι παράκτια είτε είναι περίκλειστα.

Όπως επισήμανε η κα Τραυλού, η θαλάσσια ασφάλεια είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων: άνω του 80% του όγκου του διεθνούς εμπορίου μεταφέρεται μέσω θαλάσσης. Ο ασφαλής θαλάσσιος χώρος προάγει την παγκόσμια πολιτική σταθερότητα, την οικονομική σταθερότητα, συμπεριλαμβανομένης της σταθερότητας των τιμών, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ευημερία όλων των λαών.

Αντιμετωπίζουμε ολοένα και περισσότερο ασύμμετρες απειλές για τη θαλάσσια ασφάλεια, όπως το λαθρεμπόριο, η τρομοκρατία και η πειρατεία, αλλά και υβριδικές επιθέσεις που επηρεάζουν εξίσου τα πλοία, τις συνδέσεις και τα λιμάνια.

Ταυτόχρονα, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και οι ακραίες καιρικές συνθήκες ενδέχεται να διαταράξουν τόσο τις λιμενικές υπηρεσίες όσο και τις οδούς θαλάσσιων μεταφορών.

Τα παγκόσμια προβλήματα χρειάζονται παγκόσμιες λύσεις. Οι απειλές για τη θαλάσσια ασφάλεια δεν διαφέρουν: ο μόνος τρόπος να τις αντιμετωπίσουμε είναι μέσω της αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας, είτε σε επίπεδο κρατών είτε σε επίπεδο διεθνών οργανισμών είτε σε επίπεδο ιδιωτικού τομέα. Είναι σαφές ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα.

Η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να επικεντρωθεί σε έξι βασικούς τομείς:

Πρώτον, χρειαζόμαστε αυξημένη επίγνωση του θαλάσσιου χώρου: πραγματική κατανόηση του οτιδήποτε σχετίζεται με τον θαλάσσιο τομέα και το οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει την ασφάλεια, την οικονομία ή το θαλάσσιο περιβάλλον.

Αυτό απαιτεί τη βελτίωση της παγκόσμιας εκπαίδευσης και των μηχανισμών ανταλλαγής πληροφοριών, την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών για να βελτιώσουμε τις δυνατότητες επιτήρησης, επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών. Η τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να αποτελέσει μέρος αυτού του σχεδίου, έχοντας κατά νου τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να συνεπάγεται.

Δεύτερον, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις μη ασφαλείς και παράνομες πρακτικές που συνιστούν σοβαρή απειλή για το παγκόσμιο εμπόριο αλλά και το θαλάσσιο περιβάλλον. Περιλαμβάνουν απάτες που σχετίζονται με τη νηολόγηση, τις θαλάσσιες μεταφορές χαμηλής ποιότητας, την παράκαμψη κυρώσεων, αλλά και φαινόμενα όπως οι «σκιώδεις στόλοι», στους οποίους η Ελλάδα επιδεικνύει μηδενική ανοχή.

Για ακόμη μια φορά, ο συντονισμός και η πρόληψη είναι τα βασικά ζητήματα, προκειμένου να βελτιωθεί η επιτήρηση και να ενισχυθεί η αποτελεσματική εφαρμογή των σχετικών διεθνών οργάνων. Από αυτή την άποψη, αυτή η μακροσκοπική οπτική είναι η μόνη αποτελεσματική που διαθέτουμε.

Τρίτον, η ενίσχυση της καλλιέργειας δυνατοτήτων, συμπεριλαμβανομένων δυνατοτήτων επιβολής του νόμου στους τομείς της ναυσιπλοΐας, των λιμένων και της συνδεσιμότητας, είναι ιδιαίτερης σημασίας για την καταπολέμηση των απειλών ασφάλειας.

Ο κ. Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε στην κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα. Τα τελευταία χρόνια αποτελεί παράδειγμα μιας σοβαρής απειλής που, με βάση τη λογική, ενδέχεται να οδηγήσει σε ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, κάτι που μας αφορά όλους. Η συλλογική δράση σε τέτοιες περιπτώσεις είναι αναπόφευκτη. Η ισχυρή εμπλοκή της χώρας μου στο ζήτημα αποδεικνύεται από τον ηγετικό ρόλο που έχει αναλάβει η Ελλάδα στη ναυτική επιχείρηση «ASPIDES» της ΕΕ, αλλά και στις επιχειρήσεις «ATALANTA» και «IRINI».

Η ανάπτυξη δυνατοτήτων θα πρέπει να επικεντρωθεί εξίσου στην προώθηση ασφαλών και ανθεκτικών λιμένων, καθώς και στην αντιμετώπιση ζητημάτων κυβερνοασφάλειας. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων στο ευρύτερο φάσμα του κλάδου ναυτιλιακών δραστηριοτήτων, περιλαμβανομένων των αλυσίδων εφοδιασμού.

Και βέβαια, πολύ σημαντικό: η ελευθερία της συνδεσιμότητας για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και δεδομένων, μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων, πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη, κ. Γενικέ Γραμματέα. Διότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση για μια διαφοροποιημένη, οικονομικά προσιτή και υψηλού επιπέδου ενέργεια και συνδεσιμότητα ως προς τα δεδομένα. Αυτό είναι ένα ζήτημα καίριας σημασίας, παγκοσμίως.

Τέταρτον, η ενίσχυση του νομικού πλαισίου είναι απαραίτητη. Από την άποψη αυτή, η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) θέτει τη βάση για την παγκόσμια διακυβέρνηση στη θάλασσα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σημερινές και οι αναδυόμενες απειλές ασφάλειας. Η UNCLOS αντικατοπτρίζει, ουσιαστικά, το διεθνές εθιμικό δίκαιο και πρέπει να γίνεται σεβαστή στο σύνολό της.

Επιπλέον, πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω τις εργασίες του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), ιδίως όσον αφορά στη θέσπιση διεθνών κανόνων και την προστασία των θαλασσών. Απαιτείται αποτελεσματικότερος συντονισμός για τα διάφορα γραφεία που λειτουργούν σήμερα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, όπως επισήμανε ο κ. Bueger.

Πέμπτον, η περιβαλλοντική διάσταση, η οποία αποτελεί επίσης πρόκληση για την ασφάλεια: οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης πολλαπλασιάζουν τις υπάρχουσες απειλές και έχουν ευρύτερες επιπτώσεις στην παγκόσμια σταθερότητα. Πρέπει να εργαστούμε για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης και των περιβαλλοντικών κινδύνων για την ασφάλειά μας, που προκαλούνται από παράνομη απόρριψη, εκφορτώσεις, ανθρωπογενείς εκπομπές, κατά παράβαση των διεθνών προτύπων.

Η διάσωση του δεξαμενόπλοιου M/V Sounion στην Ερυθρά Θάλασσα, πέρυσι, ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Μια περίπτωση όπου απετράπη μια τεράστια περιβαλλοντική αλλά και ανθρωπιστική καταστροφή, αναδεικνύοντας την παγκόσμια διάσταση της θαλάσσιας ασφάλειας και τις εκτεταμένες επιπτώσεις της.

Πέρυσι, φιλοξενήσαμε στην Αθήνα την 9η Διεθνή Διάσκεψη «Our Ocean Conference», όπου περισσότερες από 100 αντιπροσωπείες ανέλαβαν 400 και πλέον δεσμεύσεις, αξίας άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Και, έκτον, δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε την ανάγκη ενίσχυσης της προστασίας και της ασφάλειας των δύο εκατομμυρίων ναυτικών, οι οποίοι φροντίζουν για τις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές και την απρόσκοπτη λειτουργία του παγκόσμιου εμπορίου. Όπως τονίζει ένα παλιό ναυτικό ρητό, χωρίς αυτούς «ο μισός κόσμος θα πάγωνε και ο άλλος μισός θα λιμοκτονούσε».

Λαμβάνοντας υπόψη τους ακραίους κινδύνους στους οποίους έχουν εκτεθεί πρόσφατα: από την πανδημία μέχρι εχθροπραξίες και τρομοκρατικές επιθέσεις, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η ευημερία τους και η συνεχής εκπαίδευσή τους σε νέες επιχειρησιακές συνθήκες είναι απαραίτητη για τη θαλάσσια ασφάλεια.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η θαλάσσια ασφάλεια συνδέεται άμεσα και στενά με τις θεμελιώδεις αξίες του ελεύθερου κόσμου. Κανείς δεν θα μπορούσε πραγματικά να απολαύσει τις καθιερωμένες αρχές της ελευθερίας των θαλασσών, ούτε τη συναφή ελευθερία του εμπορίου που εξασφαλίζει οικονομικές και ειρηνικές διασυνδέσεις, χωρίς την προϋπόθεση της θαλάσσιας ασφάλειας. Σήμερα, είμαι στην ευχάριστη θέση να διαπιστώσω, από την ευρεία συμμετοχή των κρατών μελών σε αυτή τη συζήτηση, ότι μοιραζόμαστε την άποψη για την ύψιστη σημασία της.

Η Ελλάδα είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, ένα «ναυτικό» έθνος με πλούσια και βαθιά ναυτική ιστορία, χιλιάδες νησιά και μία από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές του κόσμου. Ένα έθνος που επιδίδεται πραγματικά στο διασυνοριακό εμπόριο, συνδέει και συμβάλλει στον εφοδιασμό τρίτων χωρών επί δεκαετίες.

Για εμάς τους Έλληνες, η θάλασσα ήταν πάντα μέρος της ταυτότητάς μας και είναι τιμή μου που μπορώ να συμμετάσχω σε αυτή τη συζήτηση.

Ενώπιόν σας, θέλω να δεσμευτώ ότι η χώρα που έχω την τιμή να εκπροσωπώ, η Ελλάδα, θα παραμείνει «θεματοφύλακας» της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας. Σε στενή συνεργασία με όλες τις χώρες μέλη του ΟΗΕ, θα εργαστούμε από κοινού γι’ αυτόν τον πολύ σημαντικό σκοπό, κατά τη διάρκεια της θητείας μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και πέραν αυτής.

Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας εδώ σήμερα».

 


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

Απόψεις

➥ Στη Λαμία και στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οδό Αινιάνων, πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της Ολομέλειας των Ενώσεων Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων της...
randomness