Συνέδριο ECONOMIST - Μ. Αλ. Κεφάλα: Η αναχαίτιση του δημογραφικού απαιτεί τη συνεργασία όλων
Η αναχαίτιση του δημογραφικού, του Νο 1 εθνικού ζητήματος, απαιτεί τη συνεργασία όλων των κοινωνικών δυνάμεων, των επιστημονικών φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και την απαραίτητη διακομματική συναίνεση, σύμφωνα με την τοποθέτηση της υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρίας- Αλεξάνδρας Κεφάλα, στο συνέδριο του Economist για το δημογραφικό, που διεξάγεται στην Αθήνα.
Έχοντας δίπλα της, στο πάνελ του συνεδρίου, τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου, τη διευθύντρια ερευνών της ΔιαΝΕΟσις Φαίη Μακαντάση, τον καθηγητή περιφερειακής ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βύρωνα Κοτζαμάνη και την καθηγήτρια του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αλεξάνδρα Τραγάκη, η κ. Κεφάλα υπογράμμισε ότι το δημογραφικό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, αλλά η Ελλάδα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και έχει τη μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού.
Η υφυπουργός, αφού αναφέρθηκε στην αρνητική εξέλιξη του ζητήματος από το 1981, το οποίο μεγιστοποιήθηκε με την οικονομική κρίση, καθώς η Ελλάδα είναι η πιο γερασμένη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρέθεσε τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να τιθασεύσει τη μείωση των γεννήσεων και την αύξηση των θανάτων, αλλά και των κινήτρων που δόθηκαν για την επιστροφή των ανθρώπων, κυρίως νέων και μορφωμένων, που έφυγαν κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης.
Όπως είπε, η κυβέρνηση μεταξύ άλλων έχει δώσει κίνητρα, οικονομικά και φορολογικά, επίδομα παιδιού, ειδική πρόνοια για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, που καλύπτουν πλέον όλους τους δικαιούχους, αύξησε τις γονικές άδειες και για πρώτη φορά αυτές παρέχονται και στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους πατέρες. Επίσης, αύξησε τα επιδόματα, προχωρά το φιλόδοξο πρόγραμμα για τη στέγαση των νέων ζευγαριών, με το «Σπίτι μου», ενώ ήδη εφαρμόζεται πιλοτικά το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς», για τη φύλαξη των παιδιών, που βοηθά σημαντικά τους γονείς στην εργασία τους ή στην αναζήτηση απασχόλησης.
Η κ. Κεφάλα είπε χαρακτηριστικά ότι δεν «υπάρχουν μαγικές λύσεις, αλλά είναι εθνικό χρέος μας να δώσουμε τη μάχη για να αναχαιτιστεί η δυσμενής προοπτική», όπως συνομολόγησαν οι υπόλοιποι ομιλητές του πάνελ. Ταυτόχρονα, έδωσε έμφαση στο Εθνικό Σχέδιο για το δημογραφικό, που θα παραδοθεί στον πρωθυπουργό την άνοιξη και το οποίο θα έχει ως προτεραιότητες τη στήριξη της οικογένειας, την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, την φροντίδα των ηλικιωμένων, τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου χαρακτήρισε το δημογραφικό, με τη σειρά της, το σημαντικότερο εθνικό ζήτημα για την Ελλάδα, που επιδεινώνεται συνεχώς, δίνοντας ως τίτλο «μία βόμβα που πρέπει να απενεργοποιήσουμε άμεσα». Επισήμανε την δραματική μείωση των γεννήσεων, που σε συνδυασμό με την αύξηση των θανάτων συρρικνώνει τον πληθυσμό της χώρας και ανέφερε ότι το 2050 αυτός θα μειωθεί στα 9 εκατομμύρια και αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά, το 2080 θα πλησιάσει στα 7 εκατομμύρια.
Η κ. Γιαννακοπούλου είπε για τα μέτρα της κυβέρνησης ότι είναι ανεπαρκή και αποσπασματικά, παρότι, όπως είπε, «δεν πρέπει να τα μηδενίζουμε», ενώ υπενθύμισε τις προτάσεις της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, που υιοθετήθηκαν από όλα τα κόμματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Επίσης, τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί η κατάσταση όσο η Ελλάδα παραμένει η χώρα με τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη, έχει αναδειχθεί η ακρίβεια σε μείζον πρόβλημα, ειδικά για τους νέους, ενώ ήδη παρατηρείται και το φαινόμενο της στεγαστικής κρίσης.
Αναφερόμενη στην ένταξη των νόμιμων μεταναστών στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, είπε ότι έχουμε ανάγκη από χέρια εργασίας, ειδικά στον πρωτογενή τομέα και πως πρέπει να αξιοποιήσουμε την εμπειρία με τους Αλβανούς μετανάστες, οι οποίοι ενσωματώθηκαν πλήρως στη χώρα μας και σήμερα βλέπουμε τη δεύτερη γενιά να διακρίνεται στα σχολεία, να προσφέρει στην οικονομία.
Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι με τη διακομματική συναίνεση και τη συνεργασία όλων μπορεί να κερδηθεί το «εθνικό στοίχημα» του δημογραφικού ζητήματος.
Την ανάγκη χαρτογράφησης του προβλήματος, έθεσε η διευθύντρια ερευνών της ΔιαΝΕΟσις Φαίη Μακαντάση, που πρόβαλε ορισμένα στοιχεία που αναδεικνύουν το μέγεθος του ζητήματος, με τη μείωση του πληθυσμού και την ανισομερή κατανομή του στις περιφέρειες της χώρας. Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας, οι πολίτες χαρακτηρίζουν ως «απειλή» το δημογραφικό για τη χώρα, ενώ ταυτόχρονα απαντούν ότι θα ήθελαν να κάνουν περισσότερα παιδιά, αλλά οι οικονομικές δυσκολίες και η γενικευμένη ανασφάλεια τους εμποδίζουν.
Πρόσθεσε δε, ότι μπορεί να δίνονται κίνητρα για όσους θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, αλλά την ίδια ώρα έξι στους δέκα Έλληνες απαντούν ότι θα έφευγαν στο εξωτερικό για μια καλύτερη εργασία. Επιπλέον, είπε ότι τέσσερις περιφέρειες της χώρας μας είναι ανάμεσα στις 20 ευρωπαϊκές με τη μικρότερη γονιμότητα, ενώ δήλωσε -εκ των πραγμάτων- απαισιόδοξη για τη συνέχεια.
Στις δημογραφικές ανισότητες, όπως αυτές διαμορφώνονται από την υπογεννητικότητα, την αύξηση των θανάτων και την γήρανση του πληθυσμού, αναφέρθηκε ο καθηγητής περιφερειακής ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βύρωνας Κοτζαμάνης, ο οποίος εξέφρασε και την πλέον απαισιόδοξη προοπτική της χώρας στο δημογραφικό.
Ο κ. Κοτζαμάνης, εν ολίγοις, είπε ότι και όλα να λειτουργήσουν εξαιρετικά στο εξής, είναι σίγουρη η μείωση του πληθυσμού, χωρίς την ένταξη μεταναστών, ενώ πρόσθεσε ότι το 2050 αναμένεται τεράστια αύξηση των άνω των 65 ετών και δραστική μείωση του ενεργού πληθυσμού. Επίσης, σημείωσε το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί με την περαιτέρω ενίσχυση των πληθυσμών στα αστικά κέντρα και ενόψει της κλιματικής αλλαγής, ενώ παρατήρησε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν εφαρμοστεί πολιτικές για το δημογραφικό πρόβλημα.
Τα μέτρα θεραπεύουν τα συμπτώματα και όχι τις αιτίες, τόνισε η καθηγήτρια του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αλεξάνδρα Τραγάκη, η οποία αναφέρθηκε και στις στρεβλώσεις της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Στρεβλώσεις που έχουν να κάνουν, για παράδειγμα, με νέους και νέες που μέχρι 35 ετών μένουν σπίτι τους και παραμένουν υπό τη φροντίδα των γονιών τους, αλλά και στις ιδιαιτέρως χαμηλόμισθες εργασίες και χωρίς προοπτική.
Η κ. Τραγάκη υπενθύμισε ότι η συζήτηση για το δημογραφικό έχει ξεκινήσει στη χώρα μας εδώ και 30-40 χρόνια, πάντα με τα ίδια λόγια, τις ίδιες διαπιστώσεις και στόχους, με την ευχή της διακομματικής συναίνεσης και χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Τόνισε ότι η γήρανση του πληθυσμού είναι εντυπωσιακή και ότι αναμένεται η μέχρι τώρα οικογενειακή φροντίδα να μειωθεί δραστικά, δημιουργώντας περαιτέρω προβλήματα στην τρίτη ηλικία. Τέλος, εκτίμησε με βεβαιότητα ότι η μείωση του πληθυσμού στην Ελλάδα είναι αναπόφευκτη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ