ΑΣΕΠ: Τι αλλάζει στη μοριοδότηση
Ενίσχυση εντοπιότητας στελεχών σε νησιωτικούς, ορεινούς και ηπειρωτικούς προορισμούς και υποχρέωση παραμονής στη θέση για μία 15ετία προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών
Ενίσχυση της μοριοδότησης της εντοπιότητας των υποψηφίων σε νησιωτικούς, ορεινούς και ηπειρωτικούς δήμους και υποχρέωση παραμονής στη θέση για μια 15ετία προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά την επιτάχυνση των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ και θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου.
Προβλέπονται, μεταξύ άλλων, 40 μόρια για τους κατοίκους ορεινών και νησιωτικών δήμων ανεξαρτήτως πληθυσμού
Οπως αναφέρουν στελέχη του αρμόδιου υπουργείου, η μείωση του πληθυσμού των ορεινών και νησιωτικών δήμων, σε συνδυασμό με την έλλειψη στέγης και το υψηλό κόστος αυτής, έχουν οδηγήσει στην υποστελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών στις περιοχές αυτές. Το πρόβλημα καθίσταται ακόμη εντονότερο, καθώς πολλοί από τους υποψηφίους που διορίζονται στις προσφερόμενες θέσεις, τελικά δεν αποδέχονται τον διορισμό τους ή παραιτούνται.
Με στόχο να λυθεί το πρόβλημα αυτό, λοιπόν, οι επιτελείς του υπουργείου Εσωτερικών εισήγαγαν την αύξηση της μοριοδότησης για τους μόνιμους κατοίκους των περιοχών αυτών. Προβλέπονται, συγκεκριμένα, 40 μόρια για τους κατοίκους ορεινών και νησιωτικών δήμων ανεξαρτήτως πληθυσμού και επιπλέον 20 μόρια για τους κατοίκους παραμεθόριων περιοχών ή δήμων με πληθυσμό έως 25.000 κατοίκους, με την υποχρέωση, όμως, να παραμείνουν στον φορέα και στον τόπο όπου διορίστηκαν για 15 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί πως σε σχέση με την υφιστάμενη μοριοδότηση της εντοπιότητας, οι αυξήσεις φτάνουν κατά περίπτωση έως και τον τριπλασιασμό των μορίων.
Την ίδια στιγμή, προχωρά η κάλυψη των θέσεων του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων των ετών 2024 και 2025 από τους επιτυχόντες του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του 2023, με βάση τη βαθμολογία τους στη γραπτή εξέταση και το κριτήριο της εντοπιότητας, όπου αυτό προβλέπεται. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση ικανοποιείται το βασικό αίτημα των επιτυχόντων του διαγωνισμού που διενεργήθηκε τον Μάρτιο του 2023, προκειμένου να εκκινήσει η επαγγελματική τους σταδιοδρομία στο Δημόσιο, μια διαδικασία που έχει αργήσει τουλάχιστον ενάμιση χρόνο.
Ταυτόχρονα, δε, αναμένεται να στελεχωθούν σύντομα (εντός της επόμενης χρονιάς) οι υπηρεσίες του Δημοσίου, καλύπτοντας, όπως τονίζουν από το υπουργείο Εσωτερικών, χιλιάδες θέσεις σε κομβικούς φορείς για τη λειτουργία του κράτους που σήμερα παραμένουν κενές.
Μείωση των προθεσμιών
Για την επιτάχυνση των διαδικασιών, δίνεται λύση σε ένα από τα μεγάλα αγκάθια της διαδικασίας προσλήψεων, που δεν είναι άλλο από τις χρονικές καθυστερήσεις. Ετσι, προωθείται η μείωση των προθεσμιών για τη δήλωση αποδοχής του διορισμού (εντός 15 ημερών), για την υποβολή των δικαιολογητικών διορισμού (εντός 15 ημερών) και του ίδιου του διορισμού (εντός 20 ημερών), ενώ προβλέπεται ότι η προθεσμία ελέγχου των δικαιολογητικών δεν κωλύει την ανάληψη της υπηρεσίας.
Διευκρινίζεται, μάλιστα, πως οι διοριστέοι, οι οποίοι τελικά δεν αποδέχονται τον διορισμό ή παραιτούνται εντός του πρώτου έτους, δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε νέα διαδικασία πρόσληψης για τρία χρόνια. Στο μεταξύ, στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η θέσπιση του ενιαίου μπόνους παραγωγικότητας, του συστήματος, δηλαδή, κινήτρων και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων, που είναι συνδεδεμένο με το σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης.
Εξάλλου, από την αρχή του νέου έτους θα γνωστοποιούνται οι ετήσιοι στόχοι κάθε φορέα και άρα οι δημόσιοι υπάλληλοι αυτών θα καλούνται να τους πετύχουν. Με την επίτευξη των στόχων, το 40% του τελικού ποσού ανταμοιβής θα κατανέμεται υποχρεωτικά ισομερώς μεταξύ των υπαλλήλων του φορέα και το υπόλοιπο 60% θα κατανέμεται σε συνάρτηση με τη συνεισφορά κάθε εργαζόμενου στην επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων που έχουν τεθεί.
Πάντως, το ανώτατο ύψος της ανταμοιβής για κάθε δικαιούχο δεν μπορεί να υπερβαίνει, ανά έτος, το 15% του ετήσιου βασικού μισθού κάθε υπαλλήλου και υπόκειται στις ασφαλιστικές εισφορές και λοιπές κρατήσεις των πρόσθετων αποδοχών.
Αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά αλλάζει και ο τρόπος που διεξάγεται η δημόσια διαβούλευση. Ετσι, εκτός από τον διαδικτυακό τόπο www.opengov.gr, όπου υποβάλλονται από τους πολίτες τα σχόλια σε όλες τις διαβουλεύσεις των νομοσχεδίων της κυβέρνησης, πλέον στο diavoulefsiypes.gr οι πολίτες μπορούν να διαβάσουν, με απλά λόγια, ποιος είναι ο σκοπός κάθε άρθρου τόσο του εν λόγω νομοσχεδίου όσο κι εκείνου για τη βελτίωση της λειτουργίας των δήμων.