Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

«Αυλαία» την Τετάρτη στην Προανακριτική για Παππά: Τον Καλογρίτσα προτείνει ως πρώτο μάρτυρα η πλειοψηφία

“Αυλαία” με πρώτο μάρτυρα τον ίδιο τον καταγγέλλοντα Χρήστο Καλογρίτσα σηκώνει η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης η οποία θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην Υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά με πρώτο και κύριο στόχο να ολοκληρώσει τις εργασίες της εντός πρωτοφανώς ασφυκτικού χρονικού πλαισίου τριών μηνών.

Η επιτροπή θα πραγματοποιήσει την πρώτη της συνεδρίαση μεθαύριο,προκειμένου να διεξαχθούν οι αρχαιρεσίες (εκλογή προεδρείου κλπ) και πιθανότατα να οριστεί ο τρόπος λειτουργίας με τις κλητεύσεις μαρτύρων. Συνολικά, η επιτροπή αποτελείται από 18 μέλη:

Από τη Νέα Δημοκρατία 1. Κελέτσης Σταύρος 2. Μάνη – Παπαδημητρίου Άννα 3. Μαρκόπουλος Δημήτριος 4. Μπαρτζώκας Αναστάσιος 5. Νικολακόπουλος Ανδρέας 6. Παπακώστα – Παλιούρα Αικατερίνη 7. Πλεύρης Αθανάσιος 8. Τσαβδαρίδης Λάζαρος 9. Τσιγκρής Άγγελος 10. Χιονίδης Σάββας

Από τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς 11. Καλαματιανός Διονύσιος-Χαράλαμπος 12. Πολάκης Παύλος 13. Τζάκρη Θεοδώρα 14. Τζανακόπουλος Δημήτριος 15. Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης.
Από το Κίνημα Αλλαγής 16. Κεγκέρογλου Βασίλειος.

Από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας 17. Καραθανασόπουλος Νικόλαος.

Από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 18. Βιλιάρδος Βασίλειος. Υπενθυμίζεται πως το ΜεΡΑ25 δεν μετέχει στην προανακριτική.

Όπως προαναφέρθηκε η πλειοψηφία θα ζητήσει να καταθέσει ως πρώτος μάρτυρας ο Χρήστος Καλογρίτσας , οι καταγγελίες του οποίου σε βάρος του Νίκου Παππά αποτελούν τη βάση της δικογραφίας που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Η κατάθεση του κ. Καλογρίτσα , πολύ περισσότερο αν εισφέρει και νέα στοιχεία στην υπόθεση θα καθορίσει εν πολλοίς και τις επόμενες κινήσεις της επιτροπής.

Σε κάθε περίπτωση η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται ότι θα επιμείνει στο άμεσο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και ειδικά του λογαριασμού μέσω του οποίου διαβιβάστηκαν σε λογαριασμού του κ. Καλογρίτσα τα τρία εκατομμύρια ευρώ της εταιρείας CCC. Ο ίδιος ο κ. Παππάς πάντως κατά την ομιλία του την Τρίτη φάνηκε να πετά το μπαλάκι της ευθύνης στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα λέγοντας ότι τα χρήματα τα οποία κατέθεσαν για τον διαγωνισμό οι εταιρείες οι οποίες συμμετείχαν ήταν από εγγυητικές επιστολές ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων. “Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι για τη νομιμότητά τους έχει εγγυηθεί ο ρυθμιστής του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Αν θέλετε κάποιον μάρτυρα, λοιπόν, στην προαποφασισμένη σας προανακριτική, πρώτο να φέρετε τον κ. Στουρνάρα, για να μας πει αν υπήρχαν χρήματα από νόμιμες ή παράνομες δραστηριότητες και αν υπονοήσει ότι υπήρχε κάτι τέτοιο, πρώτος εγώ θα προσφύγω στη δικαιοσύνη εναντίον του” είπε χαρακτηριστικά. Η απάντηση της Ν.Δ ήρθε δια του εισηγητή της στην προκαταρκτική Θάνου Πλεύρη ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η Νέα Δημοκρατία θα ζητήσει αμέσως άνοιγμα λογαριασμών υποστηρίζοντας ότι από την ανταλλαγή της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας προκύπτει πως λέγεται ότι η δουλειά θα γίνει με φίλους του «White House» και μέσω των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και μέσω λογαριασμού στην Κύπρο θα πάνε τα λεφτά.

Ασφυκτικά τα περιθώρια

Με τον χρόνο της αποκαλούμενης παραγραφής (30 Σεπτεμβρίου) να πιέζει ασφυκτικά η επιτροπή καλείται να ολοκληρώσει τις εργασίες της γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι ενέργειες όπως το άνοιγμα λογαριασμών ενδεχομένως να μην διεκπεραιωθούν εντός της προθεσμίας. Η επιτροπή έλαβε προθεσμία μέχρι τις 30 Μαΐου , θεωρείται ωστόσο δεδομένο ότι αυτή είναι μια πρώτη, ενδεικτική προθεσμία , η οποία θα παραταθεί. Η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι αναλόγως και των εξελίξεων που θα προκαλέσουν καταθέσεις ή νέα στοιχεία , θα δοθεί μια ακόμα μηνιαία παράταση ώστε στα μέσα Ιουλίου σε περίπτωση απόφασης άσκησης δίωξης κατά του κ. Παππά, να διεξαχθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια. Τη δεδομένη χρονική στιγμή ωστόσο το μόνο στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν και τα δυο μεγάλα κόμματα είναι ότι η υπόθεση πρέπει να διεκπεραιωθεί το ταχύτερο δυνατόν και σε περίπτωση άσκησης δίωξης του κ. Παππά να επιληφθεί η τακτική δικαιοσύνη για τη διεξαγωγή της έρευνας

ΠΗΓΗ 15MINUTES

    

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness