Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Eθνική συσπείρωση απέναντι σε έναν απρόβλεπτο γείτονα

Η ελληνική πολιτική ηγεσία απάντησε με εθνική ομοψυχία στο κρεσέντο αδιανόητων δηλώσεων που έκαναν την Πέμπτη ο λαϊκιστής πρόεδρος της Τουρκίας και οι υποτακτικοί του, σύμφωνα με την HellasJournal.gr.
Αρχικά εκτός από τις αναφορές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και την προτροπή του υπήρξαν σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις άμεσες και ευθείες απαντήσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο σε αντίστοιχες δηλώσεις της τουρκικής πλευράς.
Αυτό συνιστά αλλαγή στρατηγικής καθώς για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό η κυβέρνηση και όχι το υπουργείο Εξωτερικών σηκώνει και επιστρέφει άμεσα το… όποιο γάντι της ρίχνει η Τουρκία.
Παράλληλα, τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης απάντησαν άμεσα στην Τουρκία.
Μάλιστα ο κ. Τσίπρας επέλεξε να απαντήσει με αντίστοιχο τρόπο στο tweet του Ερντογάν, με ένα δικό του tweet στην τουρκική γλώσσα.
Το ιστορικό
Το νέο γύρο δηλώσεων και αντιδηλώσεων ξεκίνησαν ο πρόεδρος Ερντογάν ο οποίος παρακολουθώντας αποβατική άσκηση στη Σμύρνη επανέλαβε τις γνωστές θέσεις περί επιθετικότητας της Ελλάδας και αφοπλισμού των νησιών συμπληρώνοντας για το… ακροατήριό του ότι δεν αστειεύεται.
Ακολούθησε κατά πόδας ο εκπρόσωπός του Ομέρ Τσελίκ με μια κατάπτυστη ανάρτηση που έλεγε «θα έρθουμε ένα βράδυ».
Αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε μεταξύ άλλων: «Αντιμετωπίζουμε το κρεσέντο της τουρκικής προκλητικότητας με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, αποδομούμε τους ανιστόρητους και ανυπόστατους ισχυρισμούς και δεν παρακολουθούμε τις προσωπικές αναφορές.»
Και λίγο αργότερα επανήλθε επί των συγκεκριμένων δηλώσεων συμπληρώνοντας: «Ανιστόρητοι ισχυρισμοί και έωλα μυθεύματα δεν μπορούν ούτε να αμφισβητήσουν ούτε, πόσω μάλλον, να υποκαταστήσουν το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες.»
Ενδιαμέσως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε δώσει στη δημοσιότητα 16 χάρτες που αποδεικνύουν πως από το 1973 έως σήμερα η Τουρκία όχι μόνο αλλάζει ρητορική και πρακτική αλλά συνεχώς προσθέτει να νέες διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδας.
Η ημέρα όμως δεν είχε τελειώσει ακόμη για τον Ταγίπ Ερντογάν που σε ένα κενό του προγράμματός του έκανε μαι ακόμη κίνηση γράφοντας tweet στα ελληνικά, προφανώς για να τον προσέξουμε περισσότερο. Αλλά δεν μας έκανε σοφότερους λέγοντας «Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να συνετιστεί, να μείνει μακριά από όνειρα, ρητορικές και ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα για τα οποία θα μετανιώσει, όπως συνέβη έναν αιώνα πριν».
Και αυτή όμως η πρόκληση έτυχε άμεσης απάντησης και μάλιστα διακομματικής καθώς είναι προφανές ότι το ποτήρι κάποια στιγμή ξεχειλίζει.
Αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: Είναι αξιοπρόσεκτο ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν επέλεξε να εκφραστεί στα ελληνικά. Είναι γνωστό ότι η ελληνική είναι η γλώσσα της λογικής, της ελευθερίας και του δικαίου. Οι μητρικοί της χρήστες και ο δυτικός κόσμος το γνωρίζουν άριστα. Η τακτική που έχει επιλέξει η Τουρκία δεν εμπίπτει σε καμία από αυτές τις εκδοχές.
Ακολούθησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ο οποίας θέλησε να απαντήσει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, δηλαδή με ένα tweet στην τουρκική γλώσσα δίνοντας έμφαση στα λεγόμενά του.
Είπε μεταξύ άλλων: Yunanistan egemenliğini her türlü tehdide karşı koruyacaktır. O halde kışkırtmalara son verelim ve uluslararası hukuk temelinde diyaloğa geri dönelim. – Η Ελλάδα θα προστατέψει την κυριαρχία της απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή. Ας σταματήσουν λοιπόν οι προκλήσεις και ας επιστρέψουμε στον διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου.
Στο… χορό μπήκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης σημειώνοντας:«Με φόντο αποβατική άσκηση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του ο Τούρκος Πρόεδρος επιδόθηκε σε νέο κρεσέντο αναθεωρητισμού, το οποίο προκλητικά ανάρτησε στα ελληνικά στο Twitter, και ο εκπρόσωπος του κόμματος Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, προχώρησε σε ευθείες απειλές κατά της Ελλάδας αναφέροντας: «Μπορεί να έρθουμε ένα βράδυ».
Η παραβατικότητα δεν θα υπερισχύσει του διεθνούς δικαίου. Η ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου είναι αδιαμφισβήτητη.
Είναι εθνικό μας καθήκον να παλέψουμε για μία συνολική ευρωπαϊκή απάντηση. Με στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις σε όσους στηρίζουν το αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν και με ένα πανευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων, όπως έχει ζητήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2020, μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής».
Τέλος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε το βράδυ της Πέμπτης στην τελετή απονομής των Βραβείων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Στην ομιλία του υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει μια πορεία κοινωνικά ευαίσθητη και δημοσιονομικά ισορροπημένη πρόσθεσε: «Ακριβώς γι' αυτό υποστηρίζω ότι η χώρα δεν έχει το περιθώριο να παρασυρθεί σε ένα κλίμα πληθωριστικών αιτημάτων και ανέξοδων υποσχέσεων. Και σίγουρα θα πρέπει να μείνει μακριά από την τοξική κομματική αντιπαράθεση. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας. Αλλά τώρα είναι ώρα για διαφορετικές προτεραιότητες. Καταρχάς για εθνική συσπείρωση απέναντι σε έναν απρόβλεπτο γείτονα. Για συνετή οικονομική διαχείριση και για διαρκείς παρεμβάσεις για να εξασφαλίσουμε μια ομαλή και δημιουργική καθημερινότητα».

    

 

randomness