Γ. Πατούλης: Ο ιατρικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας
Ο ιατρικός τουρισμός ως πυλώνας ανάπτυξης της χώρας μας και ενδυνάμωσης των τοπικών οικονομιών, ήταν το θέμα της ομιλίας του Γιώργου Πατούλη, με τις ιδιότητες του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας ( ΚΕΔΕ), του International Health Tourism Center και του Συμβουλίου Ελληνικού Ιατρικού Τουρισμού ΕΛΙΤΟΥΡ, στο Πανεπιστήμιο London School of Economics, με τίτλο: «A new era Hellenic export: Medical Tourism». Η εκδήλωση διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του «LSE Annual Fund» στο πλαίσιο της φετινής σειράς εκδηλώσεων του «LSE Ethical Finance Society» για θέματα που απασχολούν την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Ο κ. Πατούλης απηύθυνε προσκλητήριο για κοινό βηματισμό επιστημονικών, αυτοδιοικητικών και επιχειρηματικών φορέων στην προσπάθεια για την οικονομική ανάταξη της χώρας μας με όχημα τον Τουρισμό Υγείας και επικαλέστηκε τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού σύμφωνα με τα οποία ο τουρισμός στις ανερχόμενες οικονομίες θα φτάσει μέχρι το 2030 σε ποσοστό 57% της παγκόσμιας αγοράς, έναντι 47% το 2010.
Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι «ο Τουρισμός Υγείας λειτουργεί θετικά στην επέκταση της τουριστικής περιόδου και συνεπώς, στην ομοιογενή, κατά το δυνατόν, κατανομή του τουριστικού πλήθους στο χώρο και στο χρόνο και αποτελεί μια εξαιρετικά κερδοφόρα βιομηχανία ετήσιου τζίρου άνω των 100 δισ. δολαρίων και 30 εκατ. χρηστών των υπηρεσιών υγείας. Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι μέχρι το 2020, το ποσοστό του ηλικιακού στρώματος 65+, θα ανέρχεται στο εντυπωσιακό ποσοστό του 20% επί του συνόλου του πληθυσμού στην Ευρώπη, είναι σαφές ότι εξελίσσεται σε δυναμικό υποτομέα του Τουρισμού».
Επίσης, εστίασε στον ιαματικό τουρισμό και τη δυναμική που έχει η χώρα μας σε αυτόν τον τομέα λόγω των ιδιαίτερων γεωγραφικών χαρακτηριστικών της, της πληθώρας των ιαματικών πηγών και του βιοκλίματος. «Το 2025 ο ιαματικός τουρισμός θα είναι η 2η μεγαλύτερη βιομηχανία στον κόσμο μετά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη» σημείωσε, αναφέροντας ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει έσοδα άνω των 400 εκατ. ευρώ ετησίως». Σήμερα η χώρα μας, είπε, κατέχει μόλις το 3% του ιατρικού τουρισμού παγκοσμίως, όταν η Τουρκία, η Πολωνία και η Τσεχία κατέχουν το 13% και το Βέλγιο το 8%.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)