Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ημέρα καριέρας για τους πρόσφυγες και μετανάστες, στο δημαρχείο

Προσφυγικός πληθυσμός μάζεψε πέρσι ελιές στην Χαλκιδική, κάτι που επαναλαμβάνεται και φέτος, που είναι σε εξέλιξη η συγκομιδή, ενώ και στο Νευροκόπι Δράμας αναμένεται να απασχοληθούν πολλοί πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στο μάζεμα της πατάτας.

   Την παραπάνω διαπίστωση έκανε η Μαίρη Ασβεστά, υπεύθυνη προγραμμάτων απασχόλησης στη Βόρεια Ελλάδα του «SolidarityNow», μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο εκδήλωσης που διοργανώθηκε το πρωί στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την «ημέρα καριέρας» με κεντρικό σκοπό τη διασύνδεση του προσφυγικού πληθυσμού με την αγορά εργασίας, που διοργανώνεται από το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων (ΣΕΜΠ) του δήμου Θεσσαλονίκης και την Ομάδα Εργασίας για την εργασιακή ένταξη μεταναστών και προσφύγων.

   Όπως είπε η κ. Ασβεστά, πέρσι περίπου 50 ωφελούμενοι του «SolidarityNow» εργάστηκαν στη συγκομιδή των ελιών στη Χαλκιδική, όπου και φέτος απασχολείται προσφυγικός πληθυσμός, ενώ «ήδη κινητοποιούμε κόσμο στο camp της Καβάλας για το επικείμενο μάζεμα της πατάτας στο Νευροκόπι». Εξήγησε δε, ότι όλες οι προσλήψεις γίνονται με αμοιβές και όρους των συνεταιρισμών και οι εργαζόμενοι πληρώνονται και το εργόσημο.

   «Παράλληλα, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για πρόσληψη προσωπικού από κατασκευαστικές, εταιρείες καθαρισμού και εξεύρεσης ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και στον κλάδο του τουρισμού για μάγειρες, βοηθητικό προσωπικό κουζίνας ή καμαριέρες, όπου δεν απαιτείται καλή γνώση ελληνικών και δεν είναι πρόβλημα πρωταρχικό η γλώσσα», ανέφερε η κ. Ασβεστά, προσθέτοντας ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση και για τεχνίτες μαρμάρου, σιδεράδες και επιπλοποιούς. Αλλωστε, όπως διευκρίνισε, «στη φετινή "ημέρα καριέρας" συμμετέχουν εκπρόσωποι από εταιρείες, με τις οποίες ήρθαμε αρχικά σε επαφή και διερευνήσαμε αν έχουν ανοιχτές θέσεις εργασίας».

   Με το βιογραφικό στο χέρι

   Δεκάδες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση των οργανώσεων και προσήλθαν στον χώρο της εκδήλωσης, στο προαύλιο του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, κρατώντας τα βιογραφικά τους στο χέρι και με την ελπίδα να βρουν εργασία στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Εγιναν προσωπικές συνεντεύξεις σε τραπεζάκια που είχαν στήσει εκπρόσωποι περίπου 15 εταιρειών, ενώ είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από εξειδικευμένους σύμβουλους σταδιοδρομίας σχετικά με πρακτικά ζητήματα που αφορούν την πρόσβαση στην τοπική αγορά εργασίας.

   Η «ημέρα καριέρας» Career4all αποτελεί μια πρωτοβουλία της «Ομάδας Εργασίας για την υποστήριξη στην εργασιακή ένταξη μεταναστών και προσφύγων», σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

   Η ομάδα εργασίας αποτελεί σημείο συνάντησης τοπικών και διεθνών οργανώσεων και οργανισμών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε υπηρεσίες συναφείς με την απασχολησιμότητα και την εργασιακή ένταξη. Στόχος της είναι η διασύνδεση των φορέων και των οργανώσεων, η ενημέρωση για τρέχοντα ζητήματα και η διοργάνωση δράσεων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αφορούν την κοινωνική και εργασιακή ένταξη του μεταναστευτικού και προσφυγικού πληθυσμού της πόλης.

   Οι φορείς και τα προγράμματα που συμμετέχουν είναι: οι δήμοι Θεσσαλονίκης και Νεάπολης- Συκεών, ΙΝΕ ΓΣΕΕ, EU funded HELIOS Project- ΔΟΜ, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ΑΡΣΙΣ- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων,ActionAid, IsraAID, ΝΑΟΜΙ- Οικουμενικό Εργαστήριο Προσφύγων και SolidarityNow.

   Αρμοδιότητες του ΣΕΜΠ είναι -μεταξύ άλλων- η καταγραφή και η διερεύνηση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, που κατοικούν μόνιμα στην περιφέρεια του Δήμου Θεσσαλονίκης ως προς την ένταξή τους στην τοπική κοινωνία, η επαφή τους με δημόσιες αρχές ή τη δημοτική αρχή και η υποβολή εισηγήσεων προς το δημοτικό συμβούλιο για την ανάπτυξη τοπικών δράσεων προώθησης της ομαλής κοινωνικής ένταξης των μεταναστών και προσφύγων.

 

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ

 

 

    

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.