Κ. Σακελλαροπούλου: Το Κυπριακό είναι κορυφαίο εθνικό ζήτημα στην ελληνική εξωτερική πολιτική
Σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα, ενδεικτικό των άριστων σχέσεων Αθήνας και Λευκωσίας, πραγματοποιήθηκε η σημερινή συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος πραγματοποιεί την τελευταία του επίσκεψη στην Ελλάδα με την ιδιότητα του Προέδρου, εν όψει των Προεδρικών Εκλογών στην Κύπρο την προσεχή Κυριακή.
Η Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στη συνέχεια εισήλθαν στο γραφείο της, όπου και πραγματοποιήθηκε η κατ΄ιδίαν συνάντησή τους.
Η κ. Σακελλαροπούλου ευχαρίστησε τον κ. Αναστασιάδη για τη στενή συνεργασία τους όλα αυτά τα χρόνια και τον διαβεβαίωσε ότι «όπως και στο παρελθόν, αλλά και στο μέλλον, η στενή συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου αποσκοπούσε και θα αποσκοπεί στην επίτευξη συμφωνημένης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».
Τόνισε, επίσης, ότι «η τουρκική αδιαλλαξία και επιθετικότητα δεν πρόκειται να μας αποθαρρύνει στη σταθερή υποστήριξη των προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση ενός κοινού εδάφους προκειμένου να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».
Παράλληλα, επισήμανε, ότι «η κοινή διπλωματική κινητοποίηση των χωρών μας, της Ελλάδος και της Κύπρου, επιτυγχάνει σταθερά την αποφασιστική παρέμβαση των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποτροπή των τουρκικών μεθοδεύσεων για την ανάδειξη του ψευδοκράτους».
Τέλος, τόνισε για άλλη μια φορά και διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι «το Κυπριακό είναι ένα συνεχές μέλημα και ένα κορυφαίο εθνικό ζήτημα στην ελληνική εξωτερική πολιτική».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας την ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή και σημείωσε ότι η σημερινή του επίσκεψη έχει διπλό χαρακτήρα.
«Το πρώτο είναι ότι με τη συμπλήρωση δέκα χρόνων στην Προεδρία, τερματίζεται και η παρουσία μου στην διακυβέρνηση της χώρας. Ένιωθα την ανάγκη να εκφράσω την ευγνωμοσύνη του Κυπριακού Ελληνισμού, καθώς και του ιδίου προσωπικά για την άδολη συμπαράσταση που έτυχα καθόλη την διάρκεια της παρουσίας μου στην Προεδρία από τις εκάστοτε ελληνικές Κυβερνήσεις αλλά και την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας», ανέφερε.
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «εάν επιβίωσε ο Κυπριακός Ελληνισμός είναι χάρη στη συμπαράσταση και του ευρύτερου Ελληνισμού, της Ελληνικής Δημοκρατίας, που σε κρίσιμες ώρες στάθηκε συμπαραστάτης, τόσο ενεργά κατά την εισβολή, όσο και αργότερα διπλωματικά. Είναι καλά γνωστό ότι μέσα από την άψογη, στενή και μεθοδική διπλωματική προσπάθεια που καταβάλλουν οι δύο χώρες, έχουμε αν μη τι άλλο επιτύχει αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών που δημιουργούν την ασπίδα για διασφάλιση της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Συνεχίζοντας, παρατήρησε ότι «ταυτόχρονα, οι κοινές προσπάθειες μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργούν την άλλη διάσταση, τις πρωτοβουλίες που πρέπει η Ευρώπη να αναλάβει για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, έτσι ώστε η όποια λύση, πέραν του να είναι λειτουργική και συνεπώς βιώσιμη, να συνάδει απόλυτα και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Γι' αυτό και εκφράζω άλλη μια φορά τις ευγνώμονες ευχαριστίες μου».
Αναφερόμενος στον δεύτερο λόγο της επίσκεψή του, υπογράμμισε: «Είμαι εδώ, ως ελάχιστο δείγμα της εκτίμησης προς το Ελληνικό Κράτος, προς τον αδελφό Ελληνικό Λαό, η θεμέλιος λίθος για κοινωνικές κατοικίες και ένα πάρκο στην καταστραφείσα το 2018 τον Ιούλιο περιοχή στο Μάτι, όπου χάθηκαν ζωές που δεν αναπληρώνονται, αλλά τουλάχιστον κρίθηκε και θεωρήθηκε ότι θα ήταν ένα δείγμα της αγάπης και της αλληλεγγύης που εκφράζεται πάντοτε αμοιβαία από τα δύο κράτη, η παραχώρηση από την Κυπριακή Δημοκρατία ενός ποσού 10 εκατομμυρίων ευρώ, πέραν των ιδιωτικών εισφορών, προκειμένου να συμβάλλουμε και εμείς στις προσπάθειες που καταβάλλει το ελληνικό κράτος για άμβλυνση του πόνου που προκάλεσε εκείνη η καταστροφή».
Κλείνοντας τόνισε: «Χαίρομαι ειλικρινά που είμαι μαζί σας. Από την 1η του Μάρτη θα είμαι ένας απλός ιδιώτης, αλλά δεν θα πάψω να είμαι ένας Έλληνας αγωνιστής, για την ειρήνη, την δικαιοσύνη, την κοινωνική προκοπή».
Απαντώντας η κ. Σακελλαροπούλου ευχαρίστησε τον Νίκο Αναστασιάδη, γιατί, όπως είπε «η κίνηση αυτή που έκανε τότε η Κυπριακή Δημοκρατία για το Μάτι ήταν ακριβώς άλλη μια απόδειξη της αλληλεγγύης και της στενής σχέσης των δύο λαών μας, του Ελληνικού και του Κυπριακού Ελληνισμού».
Τέλος ευχήθηκε να συνεχίσουν τις συναντήσεις τους με τη νέα του πλέον ιδιότητα και ευχήθηκε υγεία για εκείνον και τη σύζυγό του 'Αντρη.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ