Κοινή Διακήρυξη για συνεργασία των εκπαιδευτικών συστημάτων στην Ευρώπη
Κοινή Διακήρυξη για «την εμβάθυνση, μέσω της εκπαίδευσης, των ευρωπαϊκών κοινών θεμελιωδών αξιών: της ελευθερίας, της κοινωνικής ανοχής και της καταπολέμησης των διακρίσεων», συνυπέγραψαν σήμερα στο Παρίσι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Παιδείας και Πολιτισμού, στο πλαίσιο άτυπης υπουργικής συνάντησης. Στη συνάντηση συμμετείχε ο Έλληνας υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων, Αριστείδης Μπαλτάς.
Σύμφωνα με τη Διακήρυξη, οι υπουργοί δεσμεύονται «να εντείνουν τις δράσεις τους στον τομέα της Παιδείας με στόχο: την εξασφάλιση για όλους τους νέους μιας ενιαίας παιδείας που να καταπολεμά τον ρατσισμό, τις διακρίσεις όλων των ειδών, τοπικές, κοινωνικές και σχολικές. Μιας παιδείας που να προωθεί τα θέματα της αγωγής του πολίτη, να ενισχύει τις ικανότητες κριτικού πνεύματος, να ενθαρρύνει τον διάλογο και να συνοδεύει τους εκπαιδευτικούς με συνεχή επιμόρφωση.
Την πρώτη όμως θέση στη Διακήρυξη έχει η δέσμευση των υπουργών στο «να διαφυλάξουν στην εκπαίδευση σε όλη της τη διάσταση, τον ρόλο που της ανήκει για τη διαπαιδαγώγηση του ατόμου και του πολίτη, με τη μετάδοση των βασικών αξιών που αποτελούν το θεμέλιο των κοινωνιών μας».
Αξίες που μοιάζει να έχουν παραμεληθεί από τα σύγχρονα εκπαιδευτικά μοντέλα στην Ευρώπη, σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπαλτάς.
«Οι συζητήσεις σήμερα απέδειξαν ότι υπάρχει ένας προβληματισμός στην Ευρώπη. Η εκπαίδευση είναι προσανατολισμένη με στόχο την απόδοση των παιδιών με τη στενή σχολική έννοια, χωρίς το σχολείο το ίδιο, να λαμβάνει υπ' όψιν του την προσωπικότητα των παιδιών. Ότι εάν εξωθούνται μόνο στο πώς θα πάρουν τον καλύτερο βαθμό, χάνουν την κοινωνικότητά τους ή ακόμα τη δυνατότητα αντιμετώπισης των προβλημάτων» τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε:
«Φάνηκε σήμερα από τις κουβέντες, τόσο η Γαλλίδα υπουργός όσο και άλλοι συνάδελφοι, αναγνώρισαν ότι ίσως θα πρέπει να ξαναδούμε σοβαρά ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα της Ευρώπης, σε σχέση με τα προβλήματα αυτά (κοινωνικότητας, αγωγής, ελευθερίας της σκέψης και της έκφρασης) (...). Είναι σαφές ότι μπαίνει πια σε κρίση το εκπαιδευτικό μοντέλο του φιλελευθερισμού όπως είναι προσανατολισμένο με τεχνολογικές σπουδές, εξετάσεις, ανταγωνισμό, ξεχνώντας όλα τ' άλλα. Ίσως με όλα αυτά τα θλιβερά πράγματα που γίνονται γύρω μας θα πρέπει να αναπτύξουμε και πάλι τις ανθρωπιστικές σπουδές» υπογράμμισε ο κ. Μπαλτάς.
Στην Ευρώπη των αξιών αναφέρθηκε και ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, κλείνοντας τις εργασίες της άτυπης σημερινής υπουργικής συνάντησης. Μίλησε για την Ευρώπη της ελπίδας, της ειρήνης, της ελευθερίας, για μήνυμα εμπιστοσύνης και ελπίδας και υπόσχεσης προς τους νέους για ένα καλύτερο αύριο.
Στην παρατήρηση ότι είναι λόγια που δεν συνάδουν με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι χωρών σαν τη δική μας, ο κ. Μπαλτάς απάντησε: «Το σημαντικό είναι ότι ξαναμπαίνει στις ομιλίες, σιγά -σιγά, έστω και δειλά, η Ευρώπη των αξιών, η Ευρώπη της δημοκρατίας. Λέγονται οι λέξεις κι αυτό είναι σημαντικό, ίσως και εμείς βοηθήσαμε με τον τρόπο μας στο να ξαναειπωθούν αυτές οι λέξεις» τόνισε ο υπουργός.
Ο «σχολικός εκφοβισμός» δεν ήταν επίσημα εγγεγραμμένος στο πρόγραμμα των συζητήσεων, σύμφωνα όμως με τον υπουργό, «υπήρχε διάχυτος ένας σχετικός προβληματισμός». Αναφερόμενος στον αδικοχαμένο Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο κ. Μπαλτάς δήλωσε ότι είναι το πρώτο καταγεγραμμένο με θάνατο θύμα, προφανώς όμως, πρόσθεσε, υπάρχουν και άλλα περιστατικά που δεν βγαίνουν στην επιφάνεια γιατί τα παιδιά ή ακόμα και οι οικογένειες φοβούνται να μιλήσουν.
«Το πρώτο βήμα θα είναι να αρχίσει να σπάει η σιωπή. Είναι ζήτημα κοινωνικό, ψυχολογικό, πρόβλημα συνθηκών σε όλα τα επίπεδα. Μέσα και έξω από το σχολείο, στις οικογένειες, στις γειτονιές, να σπάσει το πέπλο σιωπής» σημείωσε.
Μία από τις πρωτοβουλίες του υπουργείου για την ενίσχυση του διάλογου ανάμεσα σε παιδιά και δασκάλους, θα είναι και η πρόσκληση, την ερχόμενη Παρασκευή, σχολείου με παιδιά πολλών εθνοτήτων σε εκδήλωση για την κοινωνική αποδοχή και κατά του ρατσισμού. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, που έχει ορισθεί το Σάββατο στις 21 Μαρτίου, τα παιδιά θα συζητήσουν με τους δασκάλους τους και θα ζωγραφίσουν κατά την έμπνευσή τους.
(ΑΠΕ)