Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Το λιντσάρισμα των πολιτικών! (Άρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθήσαμε σε “απ' ευθείας μετάδοση”, ένα ιντερνετικό λιντσάρισμα των πολιτικών με αφορμή τη δημοσίευση των πόθεν έσχες.

Τα ψηφιακά “πιτ μπουλ”, πήραν θέσεις μάχης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποφασισμένα να κατασπαράξουν το σώμα των πολιτικών.

Η κριτική τους στάζει φαρμάκι για τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτικών, τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους, τις καταθέσεις στις Τράπεζες.

Κάθε χρόνο άλλωστε τέτοια εποχή δίνεται η ευκαιρία να βγάλουμε τα απωθημένα μας απέναντι στους κοινοβουλευτικούς μας εκπροσώπους. Τους οποίους, σημειωτέον, εμείς τους επιλέγουμε και τους εκλέγουμε !

Γι’ αυτό και έχουμε το ελεύθερο να τους κριτικάρουμε όσο πιο αυστηρά γίνεται. Άλλωστε για την σχέση που έχουν οι ψηφοφόροι με τους πολιτικούς και τα κόμματα ισχύει διαχρονικά αυτό που είχε πεί κάποτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. «Προεκλογικά με βρίζουν στις εκλογές με ψηφίζουν και μετά τις εκλογές δηλώνουν ολοι κοψοχέρηδες»!

Σε όλο τον κόσμο σήμερα υπάρχει διάχυτο ένα κλίμα καχυποψίας και αμφισβήτησης των πολιτικών. Ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου απέχει από τις πολιτικές διεργασίες, δεν πηγαίνει να ψηφίσει και πιστεύει ότι οι πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται για την βελτίωση της ζωής τους, παρά μόνο για την απόκτηση και διατήρηση της εξουσίας τους, συνδυαστικά με τα προνόμια που αυτή εξασφαλίζει.

Είναι αλήθεια ότι μας αρέσει να αναδεικνύουμε την μακιαβελική εκδοχή της πολιτικής. Ότι είναι ένας σκοτεινός κόσμος γεμάτος σκάνδαλα, διαφθορά, ένας κόσμος αθέμιτων προνομίων και εύκολου πλουτισμού.

Ξεχνάμε όμως ότι αν αυτός είναι ο κόσμος της πολιτικής, εμείς τον επιλέξαμε και δεν μας τον επέβαλλε κανείς με τα κανόνια.

Όταν τέθηκε το ερώτημα ποιός θέλετε να σας κυβερνά “ο βασιλιάς ή το κοινοβούλιο”, εμείς αποφασίσαμε το Κοινοβούλιο. Και ο λόγος που το κάναμε ήταν για να μπορούμε να ξεφορτωθούμε με ευκολία τους πολιτικούς που δεν μας αρέσουν. Κάνουμε εκλογές για να επιλέξουμε τους εκπροσώπους μας.

Και αν δεν μας αρέσει η επιλογή που κάναμε, ξανακάνουμε πάλι εκλογές για να διορθώσουμε τα λάθη και να απαλλαγούμε από τους πολιτικούς που δεν μας αρέσουν πια, επιλέγοντας κάποιους άλλους...

Ας σταματήσουμε όμως για λίγο τα φραστικά... μαστιγώματα και ας αναρωτηθούμε: Έχουμε φανταστεί πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς πολιτική και χωρίς πολιτικούς ;

Η βία θα ήταν ανεξέλεγκτη στους δρόμους και οι εμφύλιες συγκρούσεις διαρκείς. Άλλωστε γι’ αυτό φτιάχτηκε και ο κανόνας της πλειοψηφίας. Για να αποφύγουμε τη κόλαση των διαρκών συγκρούσεων.

Δεν θέλω να υπερασπιστώ την τιμή του πολιτικού κόσμου. Δεν μου αρέσει όμως να πριονίζω το κλαδί πάνω στο οποίο όλοι καθόμαστε και δεν είναι άλλο από το σύστημα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας που δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να κάνουν τις επιλογές τους. Άλλοτε σωστές, άλλοτε λάθος. Άλλοτε δυσάρεστες, άλλοτε καταστροφικές.

Στις εκλογές άλλωστε επιλέγουμε τους αντιπροσώπους μας. Αυτούς που εμείς σήμερα κατηγορούμε για πλουτισμό. Εμείς τους εκλέξαμε με την ψήφο μας. Εμείς στις εκλογές αποφασίζουμε ποιοί θέλουμε να μας κυβερνήσουν.

Και αν αυτοί μας απογοητεύσουν, πάλι εμείς θα αποφασίσουμε να τους διώξουμε για να ερθουν αυτοί που αυριο θα εμπιστευτούμε.

Εμείς λοιπόν που σήμερα με ευκολία κατηγορούμε τους πολιτικούς ότι κάνουν περιουσίες με τις πλάτες του λαού, θα πρέπει να διερωτηθούμε αν θέλουμε να ακούμε αλήθειες από τα στόματα των πολιτικών ή μας αρέσουν τα ψέμματα και οι απατηλές υποσχέσεις λαϊκιστών ηγετών που έχουν συνηθίσει να χαϊδεύουν αυτιά, στοχεύοντας στις ψήφους των πολιτών ;

Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε μια μεγάλη αλήθεια. Ότι κάθε λαός έχει την κυβέρνηση και τους πολιτικούς που του αξίζουν !

«Δημοκρατία είναι το πολίτευμα που εξασφαλίζει πως δεν θα κυβερνηθούμε απο πολιτικούς καλύτερους απ’ ότι μας αξίζουν» είχε πεί κάποτε  ο Μπέρναρντ Σω.

                                                                                                                                                                                    Χρήστος Αλεξανδρής

                                                                                                                                                                                          Δημοσιογράφος