Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ν. Δένδιας μετά την ενημέρωση των κομμάτων: Τα εθνικά θέματα να μείνουν έξω από το πεδίο του κομματικού ανταγωνισμού

Την παράκληση τα εθνικά θέματα να μείνουν έξω από το πεδίο του κομματικού ανταγωνισμού, απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του μετά το πέρας της ενημέρωσης των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. «Θα ήθελα ενόψει της εισόδου μας στον τελευταίο χρόνο της κυβερνητικής θητείας να διατυπώσω μια ευρύτερη παράκληση: Τα εθνικά θέματα να μείνουν έξω από το πεδίο του κομματικού ανταγωνισμού, όπως έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα. Να διατηρηθεί, δηλαδή, η ωριμότητα και η ομόνοια που μας έφερε ως εδώ. Είναι σωστό να θυμόμαστε πάντα ότι ο Ελληνισμός διχάστηκε ιστορικά για θέματα εξωτερικής πολιτικής και θα πρέπει να θυμόμαστε ότι φέτος είναι το 2022, 100 χρόνια μετά την εθνική καταστροφή του 1922. Μια εθνική καταστροφή που σε μεγάλο βαθμό την προκάλεσε ο εθνικός διχασμός» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας. 
Προς επίρρωση του μηνύματός του, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αντιμετωπίζουμε εθνική απειλή και την απειλή αυτή μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε αν είμαστε μονιασμένοι, με ομόνοια δηλαδή μεταξύ μας». 
Σε αυτό το πλαίσιο, δεσμεύτηκε πως επί τη βάσει των οδηγιών που έχει πάρει από τον πρωθυπουργό, την προτεραιότητα αυτή της ομόνοιας και της ενότητας του ελληνικού λαού θα συνεχίσει να υπηρετεί. 
Σε ό,τι αφορά τις διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στο πλαίσιο των τακτικών επαφών για τα μείζονα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε καταρχήν για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Ιδιαίτερα στάθηκε στο νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ που υιοθετήθηκε στη Μαδρίτη. «Σε αυτό το στρατηγικό δόγμα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις αξίες του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών, αλλά και γενικά στο πλαίσιο αξιών και αρχών τα οποία πιστεύει και πρεσβεύει η Ελλάδα, και τα οποία αν εφαρμοστούν θα λύσουν μια πολύ μεγάλη σειρά από προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή μας» τόνισε ο Νίκος Δένδιας. 
Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών χορήγησε στους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων αντίγραφα της συμφωνίας μεταξύ Φινλανδίας, Σουηδίας και Τουρκίας. «Η συμφωνία αυτή δεν δημιουργεί για την Τουρκία υπερκέρδη όπως εμφανίστηκε να συμβαίνει σε ένα τμήμα της ελληνικής κοινής γνώμης. Αντίθετα, η Τουρκία δεν πέτυχε στη συμφωνία αυτή ούτε τον χαρακτηρισμό του YPG ή του FETO ως τρομοκρατικών οργανώσεων ούτε, όπως δεν ήταν δυνατόν και να συμβεί, την υπαγωγή της διαδικασίας έκδοσης σε ένα ειδικό καθεστώς πέρα από την ευρωπαϊκή σύμβαση για την έκδοση. Όσον αφορά δε το ζήτημα της συμμετοχής στα προγράμματα της PESCO, εκεί η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν τη σχετική δυνατότητα αρνησικυρίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Κατά συνέπεια, αυτά τα οποία λέγοντα στην Ελλάδα περί υπερκερδών και θριάμβων της Τουρκίας, δεν ανταποκρίνονται ιδιαίτερα στην πραγματικότητα» εξήγησε. Τα ζητήματα αυτά, μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών συζήτησε με τους ομολόγους του της Σουηδίας και της Φινλανδίας, τους οποίες συνάντησε στο πλαίσιο του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ. 
Περαιτέρω, κατά τη διάρκεια των σημερινών συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας συζήτησε με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής και των διάφορων παραβιάσεων επί του πεδίου, ενημερώνοντάς τους για τη «σαφέστατη ελληνική θέση». Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές πως η προκλητικότητα δεν γίνεται δεκτή και ότι η χώρα μας θα απαντά. «Αλλά πέραν αυτού ότι η Ελλάδα δεν παρασύρεται σε μια διαρκή κλιμάκωση. Αντιθέτως, επιδιώκει την αποκλιμάκωση. Θεωρεί ότι οι ρητορικές εξάρσεις από την άλλη πλευρά του Αιγαίου δεν μπορούν να προκαλέσουν τίποτα θετικό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» υπογράμμισε και διαμήνυσε: «Η Ελλάδα δεν προτίθεται να ακολουθήσει αυτή τη διαρκή κλιμάκωση. Αντίθετα, θα έχει μια διαρκή στάση σοβαρότητας, μια στάση που υπαγορεύεται από τη δική μας πίστη και αφοσίωση στο Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

 

• Η ενημέρωση του υπουργού Εξωτερικών άρχισε με τη συνάντηση με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Κατρούγκαλο. «Η παράταση της παραμονής της ΝΔ στην εξουσία βλάπτει τη χώρα και στο επίπεδο της διπλωματίας και στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής» δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών. Οο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως «η συμπεριφορά "τα δίνουμε όλα και δεν παίρνουμε τίποτα", αυτή η εξωτερική πολιτική, η προσωποπαγής, δεν οφελεί τη χώρα, και είναι ένας επιπλέον λόγος για να επιστρέψουμε στην πολυδιάστατη ενεργητική διπλωματία που έχει ανάγκη η χώρα, να έχουμε το δυνατό συντομότερο εκλογές». Κατά τον Γιώργο Κατρούγκαλο, η εξωτερική πολιτική του κ. Μητσοτάκη έχει τρία χαρακτηριστικά: «Πρώτον, συνιστά ανατροπή πάγιων δογμάτων της διπλωματίας μας, εγκατάλειψη της πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής και επιστροφή στο δόγμα που χρησιμοποιούσε η ελληνική δεξιά την περίοδο του εμφυλίου, της Ελλάδας ως προκεχωρημένου φυλακίου. Ταυτόχρονα, με μια λογική που δεν είναι διεκδικητική, η λογική του πιστού και δεδομένου. Δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ότι πρόκειται για μια ΙΧ πολιτική, η οποία πολλές φορές εκδηλώνεται εν αγνοία τόσο του υπουργείου Εξωτερικών όσο και του υπουργείου Άμυνας. Χαρακτηριστική η ανακοίνωση για την αγορά των 6 Ραφάλ και των πρόσθετων Ραφάλ στη ΔΕΘ, που την αγνοούσε ο ίδιος ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, ή οι πρόσφατες εξαγγελίες για τα F35. Το τρίτο χαρακτηριστικό είναι η έμφαση στην επικοινωνία και όχι στην ουσία, και η κατασκευή εικονικών πραγματικοτήτων, όπως είναι η αφήγηση παρά τάχα απομόνωσης της Τουρκίας, λόγω των μεγάλων επιτυχιών του Μωυσή πρωθυπουργού. Η μεγαλύτερη διάψευση αυτού του αφηγήματος έγινε στην πρόσφατη Διάσκεψη του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, όπου η παραβατική Τουρκία, που παραβιάζει τα δικαιώματα στο εσωτερικό της χώρας, που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, όχι μόνο με τις παράλογες αιτιάσεις απέναντι στη δική μας χώρα, αλλά και έχοντας στρατεύματα κατοχής σε τρεις χώρες, στην Κύπρο, στη Συρία, στο Ιράκ. Αυτή η παραβατική Τουρκία πήρε την πλήρη στήριξη της Δύσης, πήρε ό,τι ήθελε από τη Διάσκεψη αυτή. Και πώς χαρακτηρίστηκε το αποτέλεσμά της; Αν όχι επιτυχία, θετική τουλάχιστον για τον πρωθυπουργό, τη στιγμή που όλοι οι αντικειμενικοί παρατηρητές, και αυτοί που συμμετείχαν άμεσα στη Διάσκεψη αυτή, όπως ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Κασουλίδης, χαρακτήρισαν δυσμενή εξέλιξη».
•«Η απόφαση για να λάβουν η Φινλανδία και η Σουηδία το καθεστώς της υποψήφιας χώρας και να εναπόκειται τώρα στα εθνικά κοινοβούλια να κυρώσουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, έχει χαρακτηριστικά ιστορικής απόφασης» δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος, μετά το πέρας της συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Όπως επισήμανε ο Ανδρέας Λοβέρδος, η απόφαση αυτή επισκιάζει οποιοδήποτε άλλο γεγονός έχει συζητηθεί και στη χώρα μας αυτή τη στιγμή και προσέθεσε: «Μένω, λοιπόν, σε αυτό. Είναι λάθος η συζήτηση να παρεκκλίνει προς άλλα θέματα και επειδή ενημερώθηκα για το ακριβές κείμενο της Συμφωνίας που υπεγράφη στη Μαδρίτη, ειδικά για αυτά τα θέματα, και ειδικά σε ό,τι αφορά τη στάση της Τουρκίας, κανείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και πολύ ενημερωμένος πριν λέει οτιδήποτε στο δημόσιο διάλογο». Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως η απόφαση για τη Φινλανδία και τη Σουηδία είναι μια απάντηση στα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ουκρανία, ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής, και επειδή αυτές οι δύο χώρες ήταν απρόθυμες πριν από την εισβολή να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, η ένταξή τους σε αυτό τον οργανισμό σημαίνει ότι αισθάνονται μια μορφή ισχυρής προστασίας. Κατά τη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, όπως ανέφερε στη δήλωσή του, είχε την ευκαιρία επί αρκετή ώρα να συζητήσει ζητήματα που αφορούν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τις εξελίξεις εκεί, τα θέματα που αφορούν τα Δυτικά Βαλκάνια και γενικότερα τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. «Προφανώς, τα θέματα που σχετίζονται με την Τουρκία. Και στο κλίμα που συνήθως γίνονται αυτές οι συζητήσεις μεταξύ εμού και του κ. Δένδια, είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ και για ορισμένα πράγματα τα οποία δεν γνώριζα» σημείωσε επιπροσθέτως.
• Την κατηγορηματική αντίθεση του κόμματος του στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης εξέφρασε ο αρμόδιος τομεάρχης, μέλος του Π.Γ της Κ.Ε του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, στον ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης που είχαν για τη Σύνοδο της Μαδρίτης. Ανέφερε δε μετά την συνάντηση ότι η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς βάζουν τον λαό μας σε μεγάλους κινδύνους. Έκανε επίσης λόγο για επικίνδυνες εξελίξεις και πως στην πράξη έχει καταρριφθεί ο μύθος ότι ΗΠΑ,ΝΑΤΟ και ΕΕ παρέχουν προστασία.
• Επικριτικός στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης εμφανίσθηκε ο τομεάρχης της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, μετά την ενημέρωση που είχε από τον Νίκο Δένδια. Σε δηλώσεις του τόνισε πως ο κ Ερντογάν κέρδισε αρκετά στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και επεσήμανε πως είχαμε μια περίεργη στροφή του ΝΑΤΟ υπέρ της Τουρκίας. Επικριτικός ήταν και για το θέμα που προέκυψε με το σήμα ΤurkAegian και τους χειρισμούς για να αντιμετωπισθεί από την κυβέρνηση.
• Σύμφωνα με τη Σοφία Σακοράφα, εκπρόσωπο του ΜέΡΑ25, η Τουρκία πήρε όσα ζήτησε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ενώ σημείωσε πως η Ελλάδα πρέπει να βάλει τα όρια της. Ακόμη εξέφρασε τις ανησυχίες του κόμματος της για τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας από την Αθήνα καθώς και για το ζήτημα του εμπορικού σήματος TurkAegian.
• «Αυτό που πρέπει να βγει ως συμπέρασμα είναι ένα: Η Ελλάδα οχυρώνει την ειρήνη της, διευρύνει συμμαχίες, υπογράφει νέες συμμαχίες και θωρακίζει την άμυνα της» τόνισε o πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Κωνσταντίνος Γκιουλέκας. Από εκεί και πέρα, σημείωσε, «στέλνει ένα μήνυμα παντού σε εταίρους, φίλους, συμμάχους και γείτονες, ότι η εθνική κυριαρχία, η εθνική μας ανεξαρτησία και η ασφάλεια του ελληνικού λαού είναι αδιαπραγμάτευτα, και αυτό αποτελεί και την εθνική γραμμή της χώρας, που είναι και η κόκκινη γραμμή την οποία θέτουν όλοι οι Έλληνες».
• Ιστορική χαρακτήρισε τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών. «Με ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για τα αποτελέσματα της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Πρόκειται για μια ιστορική σύνοδο, που κλήθηκε να απαντήσει στις μεγάλες προκλήσεις που απορρέουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση σημειώνει η ελληνική πλευρά την υπογράμμιση του σταθερού πλαισίου της νομιμότητας, του Διεθνούς Δικαίου, στο οποίο πρέπει να κινείται η Συμμαχία και όλα τα κράτη-μέλη της. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η ευθυγράμμιση εν τέλει και της Τουρκίας, τουλάχιστον εκεί, με αυτές τις βασικές αρχές του ΝΑΤΟ» σημείωσε ο Δ. Καιρίδης.

    

 

randomness