Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ν. Παναγιωτόπουλος: «Η μεταναστευτική πολιτική στην Ευρώπη αυστηροποιείται. Θα ακολουθήσουμε κι εμείς γιατί αυτό συμφέρει τη χώρα»

Για την αυστηροποίηση των διατάξεων για το άσυλο και τις επιστροφές στην Ευρώπη, την επιστολή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ, ενόψει της συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, στις 16 και 17 Οκτωβρίου, για το ενδεχόμενο δημιουργίας δομής στην Κρήτη αλλά και τη συνεργασία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό, μίλησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε συνεντεύξεις που έδωσε σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ και τον Real.

«Εμείς ακολουθούμε τη συζήτηση ή μάλλον συνδιαμορφώνουμε τη συζήτηση που έχει αρχίσει στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή για αυστηροποίηση διατάξεων για το άσυλο και για τις επιστροφές. Θεωρώ όμως ότι σε κάθε περίπτωση, αυτό που όχι μόνο δεν πρέπει να γίνει αλλά να αποφευχθεί πάση θυσία, και δεν μιλάω μόνο για την Ελλάδα, είναι μονομερείς ενέργειες. Δηλαδή, αποφάσεις κρατών, αυθαίρετα και μονομερώς χωρίς να υπάρχει μια συνεννόηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αν δεν καταλάβουμε ότι αυτό το πρόβλημα θέλει ευρωπαϊκή συνεννόηση, δεν θα συνεννοηθούμε και εκεί η χώρα μας κινδυνεύει να αναλάβει ξανά μεγαλύτερο βάρος από αυτό που της αναλογεί», τόνισε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να αυστηροποιηθεί η αντιμετώπιση των λαθροδιακινητών. «Σε κάθε περίπτωση ας κρατήσουμε ότι η πολιτική αυστηροποιείται και θα ακολουθήσουμε ή μάλλον θα είμαστε και εμείς μπροστά στις εξελίξεις αυτές γιατί έτσι πρέπει να γίνει. Αυτό συμφέρει τη χώρα» πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Σχετικά με την επιστολή της κ. Φον Ντερ Λάιεν, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, τόνισε πως «Βλέπουμε μια στροφή προς την αυστηροποίηση. Η Τουρκία και η σχέση με την Τουρκία είναι ένα κομμάτι. Η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, που ισχύει από το 2016 αλλά δεν εφαρμόζεται από το 2019, με δικαιολογία τότε τον COVID που είχε ξεσπάσει αλλά πλέον δεν είναι στο τραπέζι ως απειλή ή ως πραγματικότητα, πρέπει να εφαρμοστεί. Η συμφωνία αυτή κάνει λόγο και για επιστροφές. Η Τουρκία δεν πραγματοποιεί επιστροφές. Εκτιμώ ότι το προσεχές διάστημα θα πιεστεί να το κάνει. Αυτές οι πιέσεις μπορεί να έχουν και οικονομικά ανταλλάγματα. Σε κάθε περίπτωση, σίγουρα θα μπει στο τραπέζι η εφαρμογή της συμφωνίας Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2016. Είναι όμως και τρίτες χώρες. Όταν η Φον Ντερ Λάιεν κάνει λόγο, εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση στο ανώτατο επίπεδο, για επιστροφές, δεν εννοεί για επιστροφές από τη Γερμανία προς την Ελλάδα, κάνει λόγο για επιστροφή σε τρίτες χώρες και κυρίως στις χώρες προέλευσης».

Ειδικότερα για τη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας στο μεταναστευτικό, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει ήδη μία συνεργασία, αλλά θα πρέπει να βελτιωθούν οι βάσεις ακόμα περισσότερο για να αντιμετωπιστούν τα κυκλώματα των διακινητών. «Από 'κει και πέρα, όμως, προϋποθέτει και κάποια συμμόρφωση της Τουρκίας σε αυτά που έχει συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, λαμβάνοντας και οικονομική βοήθεια για να διαχειριστεί το πρόβλημα. Και απ' ό,τι καταλαβαίνω, θα δοθεί και πρόσθετη βοήθεια στην Τουρκία ανάλογα με τις εξελίξεις στον Λίβανο, όπως και σε όλες τις χώρες που θα αντιμετωπίσουν πρόσθετη πίεση. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι και η Ελλάδα θα είναι ανάμεσα σε αυτές τις χώρες. Έχουν ήδη γίνει οι σχετικές συνεννοήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από 'κει και πέρα, όμως, αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι αλλάζει το πλαίσιο. Μπαίνουν στο τραπέζι οι επιστροφές, να φύγει κόσμος δηλαδή από την Ευρώπη και να επιστρέψει, αν δεν πληροί κάποιες προϋποθέσεις νόμιμης διαμονής» πρόσθεσε ο υπουργός. Και συμπλήρωσε ότι αναμένεται να οριστεί ημερομηνία για συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Αλί Γερλικαγιά.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο δημιουργίας δομής στην Κρήτη, ο κ. Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε πως «Αυτή η αναστάτωση προήλθε από ένα ατυχέστατο δελτίο τύπου που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία της Αποκεντρωμένης εκεί, όταν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης που είχαμε στο υπουργείο την περασμένη Παρασκευή με όλους τους γενικούς γραμματείς της αποκεντρωμένης συζητήσαμε το ζήτημα της νόμιμης μετάκλησης εργαζομένων και τις άδειες διαμονής. Τη γραφειοκρατική δηλαδή αυτή διαδικασία και τρόπους βελτίωσής της, αλλά και τη νόμιμη μετανάστευση. Δεν θα καλούσα τους γενικούς γραμματείς αποκεντρωμένης όλης της Ελλάδας για να συζητήσω για την Κρήτη. Και δεν είναι αρμοδιότητά τους, σε κάθε περίπτωση. Κι αυτό το κατέστησα σαφές, μιλώντας δημόσια και σε μέσα της Κρήτης. Αυτό που υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει βέβαια, γιατί είναι υποχρέωσή μας να το κάνουμε, είναι η εξέταση σεναρίων. Το χειρότερο σενάριο είναι ξαφνικά να ανοίξει ο διάδρομος από τη Βόρεια Αφρική και να έχουμε πολύ μεγαλύτερα νούμερα, της τάξεως κάποιων χιλιάδων».

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, «Αυτό είναι ένα πολύ αδύναμο σενάριο. Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να έχουμε τέτοια ένδειξη, αλλά υπήρχε από πριν ένας σχεδιασμός στο υπουργείο όχι για δημιουργία δομής, αλλά για δημιουργία ενός προσωρινού χώρου φύλαξης όλων αυτών με όρους ελεγχόμενους μέχρι να μεταβούν στα λιμάνια της βόρειας Κρήτης και να μεταφερθούν στην ενδοχώρα. Επί του παρόντος δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο και θα ήθελα να είμαι σαφής. Είναι σενάρια, όμως, τα οποία κάθε κυβέρνηση οφείλει να εξετάζει, όπως εξετάζαμε κάποτε και σενάρια ασύμμετρων απειλών στον Έβρο και γι' αυτό ήμασταν προετοιμασμένοι τον Μάρτιο του 2020. Αυτό οφείλει να το κάνει κάθε κυβέρνηση. Όμως δεν υπάρχει θέμα δημιουργίας δομής στην Κρήτη. Καταλαβαίνω ότι όλα αυτά προξενούν ανησυχία, να προστατεύσουμε την κατάσταση προσπαθούμε και όχι να την επιδεινώσουμε. Κι εκεί είναι προσανατολισμένη η προσπάθειά μας. Όλα εξαρτώνται όμως από τις ροές κάτι το οποίο δεν μπορούμε να ελέγξουμε εμείς εδώ».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

    

 

Απόψεις

Πρωτιές...@ Κάθε φορά που στήνονται κάλπες οι αριθμοί έχουν τη σημασία τους. Μέσα από αυτούς γνωρίζεις την ανθρωπογεωγραφία ενός πολιτικού φορέα, διακρίνεις τάσεις,...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness