Ακραίο το δημογραφικό πρόβλημα στην Στερεά Ελλάδα - 1500 παιδιά λιγότερα στα Σχολεία της Περιφέρειας
• “Εφ’ όλης της ύλης” συζήτηση για τα προβλήματα της Παιδείας στο Περιφερειακό Συμβούλιο
“Εφ’ όλης της ύλης” συζήτηση για τα προβλήματα της παιδείας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, έγινε χθες, Δευτέρα (14/10) στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στη Λαμία, με τους εκπροσώπους της εκπαίδευσης αλλά και τους επικεφαλείς των περιφερειακών παρατάξεων να ασκούν δριμύτατη κριτική στην κυβερνητική πολιτική και στα μέτρα του υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις τμημάτων και το κλείσιμο σχολείων καταγγέλλοντας μια διαρκή υποβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης στην Περιφέρεια.
Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό κι έχει απασχολήσει, εκτός από την εκπαιδευτική και τη μαθητική κοινότητα, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, τα Δημοτικά Συμβούλια που έχουν εκδώσει ομόφωνα ψηφίσματα, ενώ ήρθε για συζήτηση στο Περιφερειακό, μετά από ερώτηση της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας του Απόστολου Γκλέτσου.
Στη συζήτηση συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν η Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Εύβοιας Χαρά Νίκα, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Βοιωτίας Ιωάννης Πάγκαλος, η Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Φθιώτιδας Γεωργία Ζαγγανά, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Χαλκίδας Αμαλία Παπά και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας Λάμπρος Γιαννούχος.
Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός στην τοποθέτησή του επεσήμανε ότι «η κατανομή εκπαιδευτικών, και γενικότερα οι πολιτικές σχετικά με τις σχολικές μονάδες θα πρέπει να λειτουργούν, πέραν της αμιγώς εκπαιδευτικής τους διάστασης και ως εργαλεία δημογραφικής θωράκισης ενάντια στην ερημοποίηση της επαρχίας».
Ο Περιφερειάρχης κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις και τόνισε την ανάγκη δομικών αλλαγών στη σχετική νομοθεσία, ώστε να σταματήσει η υποβάθμιση σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
«Δεν γεννάται ζήτημα πλημμελούς εφαρμογής του υφιστάμενου πλαισίου από την Περιφερειακή Διεύθυνση, ή τις Διευθύνσεις των Νομών, αντιθέτως, αυτές οι υπηρεσίες συχνά υπερβαίνουν αυτοβούλως τον σχετικό αριθμητικό κανόνα υπέρ της διατήρησης τάξεων σε σχολικές μονάδες» διευκρίνισε ο κ. Σπανός.
Περιφερειακοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι της εκπαίδευσης που πήραν το λόγο και τοποθετήθηκαν έκαναν λόγο “για έναν παράλογο εξορθολογισμό του υπουργείου Παιδείας που καταργεί τα ολιγομελή τμήματα και καταδικάζει ολόκληρες περιοχές σε μαρασμό”.
Ο αέρας των υποβαθμίσεων, τόνισαν οι εκπρόσωποι της εκπαίδευσης, φθάνοντας στο σημείο όπως καταγγέλθηκε, να κλείνουν σχολεία ακόμη και σε πυρόπληκτες περιοχές.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι ζήτησαν από τον περιφερειάρχη να απαιτήσει από την κεντρική εξουσία την εξαίρεση της Περιφέρειας και να εγκρίνονται ολιγομελή τμήματα ακόμη και δύο μαθητές.
Για ανοργάνωτη διοικητική αποκέντρωση μίλησε ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Αλεξίου, ο οποίος στην τοποθέτησή του τόνισε ότι το νέο σχολικό έτος ξεκίνησε χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση που απαιτείται για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.
«Στο ζήτημα της σχολικής στέγης», είπε ο κ. Αλεξίου, «οι Δήμοι είναι αδύνατον να ανταποκριθούν στα αιτήματα που υπάρχουν».
Για τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές στα σχολεία, ο Λουκάς Αποστολίδης, είπε οτι η Ελλάδα έχει δύο όψεις, την όψη του κέντρου και την όψη της επαρχίας και αυτές οι δύο όψεις με τις τεράστιες αντιθέσεις δεν μπορεί να συνεχιστούν.
Σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη, είναι κρίσιμος ο ρόλος της Περιφέρειας στη διανομή των πόρων. Το Περιφερειακό Συμβούλιο, είπε ο κ. Αποστολίδης, πρέπει να στείλει ένα μήνυμα στον ίδιο τον πρωθυπουργό για να αλλάξει το σύστημα κατανομής των πόρων και να ενισχυθεί η Περιφέρεια γιατί, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν έχει μέλλον ο τόπος».
Από την πλευρά του ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κώστας Μαρκόπουλος μίλησε για μια ασύλληπτη ταλαιπωρία των πιο απομακρυσμένων περιοχών, από τις αιφνιδιαστικές αλλαγές του υπουργείου Παιδείας που δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
«Οι πολιτικές που εφαρμόζονται στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εντελώς διαφορετικές», είπε ο κ. Μαρκόπουλος. Στο θέμα της εκπαίδευσης, σημείωσε ο κ. Μαρκόπουλος, είμαστε μια εξαίρεση - δυστυχώς - βαλκανική, η οποία δεν μπορεί να διευθετήσει σχετικά απλά ζητήματα χωρίς μεγάλο κοστολόγιο.
Η φροντίδα του κράτους σε ότι αφορά τις περιοχές που μειώνονται σε πληθυσμό αλλά και όλη η νομοθεσία που αφορά τη μεταφορά μαθητών ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές και χωριά απομονωμένα, δείχνει ότι οι άνθρωποι του υπουργείου Παιδείας δεν μπορούν να αντιληφθούν το τι ακριβώς συμβαίνει εκεί είτε γιατί δεν εχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους σε αυτές τις περιοχές, είτε γιατί αδυνατούν να αντιληφθούν τι συμβαίνει σε αυτά τα χωριά.
Πρόταση του κ. Μαρκόπουλου, είναι να αναληφθεί μια πρωτοβουλία από την Ένωση Περιφερειών, με συγκεκριμένες προτάσεις, για να μπορέσει να αλλάξει αυτή η αθλιότητα που επικρατεί σήμερα στο χώρο της εκπαίδευσης.
Στο δημογραφικό πρόβλημα της Περιφέρειας που αποκτά ακραίες διαστάσεις, απέδωσε τα περισσότερα προβλήματα στο χώρο της Παιδείας, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας κ. Βελισσαρίου, σημειώνοντας ότι φέτος ενεγγράφησαν στα σχολεία 1500 παιδιά λιγότερα από άλλες σχολικές χρονιές.
«Κάνουμε έναν ανυπέρβλητο αγώνα για να μπορέσουμε να ανασχέσουμε την δυσάρεστη αυτή κατάσταση και η Περιφέρεια δείχνει άπλετα την ευαισθησία της» τόνισε ο κ. Βελισσαρίου, καλώντας την Πολιτεία να μην προχωρά στη μείωση των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα στις δυσπρόσιτες περιοχές, εξασφαλίζοντας παράλληλα και στέγη γι’ αυτούς τους εκπαιδευτικούς, ενώ όπως είπε η Περιφέρεια εχει προτείνει η υποβάθμιση των σχολείων να συνδυάζεται και με τον προσδοκώμενο αριθμό μαθητών στις τάξεις.
Για το ζήτημα της σχολικής στέγης ο κ. Βελισσαρίου ανέφερε ότι υπάρχει μια πρόσκληση του Περιφερειάρχη που απευθύνεται στους Δήμους για επισκευή και διόρθωση προβλημάτων σε σχολικές μονάδες ωστόσο, όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης, μεταφέροντας προβληματισμούς της αυτοδιοίκησης, οι Δήμοι δεν κατέχουν την τεχνική επάρκεια και υποδομή για να απορροφήσουν αυτά τα κονδύλια.
• Επισημαίνεται ότι η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου διεκόπη και θα συνεχιστεί την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024 στις 9 π.μ.
Δυναμική κινητοποίηση την Τετάρτη
Στο μεταξύ οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων της Εύβοιας διοργανώνουν δυναμική κινητοποίηση την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, στις 6:30 το απόγευμα, στην Υψηλή Γέφυρα της Χαλκίδας.
Θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας και κλείσιμο της γέφυρας, με τους Συλλόγους Γονέων σε κοινή ανακοίνωση να αναφέρουν τα εξής:
“Ο σκοπός της κινητοποίησης είναι να εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκεια και την διαμαρτυρία μας απέναντι στην αιφνιδιαστική ενέργεια των αρμοδίων να προχωρήσουν σε νέα λειτουργική υποβάθμιση των σχολείων μας, λίγες ώρες μετά τις πανηγυρικές ανακοινώσεις τους ότι τα σχολεία μας θα συνεχίσουν να λειτουργούν με την προηγούμενη λειτουργικότητάς τους.
Παρά τον στόχο που πετύχαμε με τις επανειλημμένες κινητοποιήσεις μας και την απόφαση των αρμόδιων φορέων για την λειτουργική αναβάθμιση των σχολείων μας, η πρόσφατη εξέλιξη αποτελεί πλήγμα για την τοπική μας κοινωνία και τους μαθητές μας.
Είναι ανεπίτρεπτο τα σχολεία μας να αντιμετωπίζονται με τέτοια απαξίωση και προχειρότητα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες των μαθητών και των οικογενειών τους, απειλώντας άμεσα τη μόρφωση των παιδιών μας και το μέλλον της τοπικής κοινωνίας μας.
Την κινητοποίησή μας θα στηρίξουν με την δυναμική παρουσία τους εκπρόσωποι των δημοτικών αρχών, δημοτικοί σύμβουλοι, βουλευτές, εκπαιδευτικοί, φορείς, σύλλογοι, σωματεία, κάτοικοι της Περιφέρειάς μας.
Η εκπαίδευση είναι δικαίωμα και όχι πολυτέλεια.
Οι αποφάσεις για συγχωνεύσεις τάξεων και υποβάθμιση των σχολικών υποδομών θέτουν σε κίνδυνο τη μαθησιακή πορεία των παιδιών μας.”
Φ. Σπανός: «Σημαντική νομοθετική παρέμβαση για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών»
Ενημερώνοντας το Περιφερειακό Συμβούλιο για το σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, διάταξη που αφορά την ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών πολιτών προς τις Περιφέρειες και συμπεριελήφθη με παρέμβαση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που αντίστοιχος Νόμος συμπεριλαμβάνει τις Περιφέρειες και όχι μόνο τους Δήμους.
Ο Νόμος δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, ανταποδοτικού χαρακτήρα, με ευνοϊκούς όρους για τους οφειλέτες, όπως απαλλαγή από τόκους και προσαυξήσεις, καθορισμό του αριθμού των δόσεων αποπληρωμής.
«Συνεργαζόμαστε συχνά και παραγωγικά με τον Υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, τον οποίο και ευχαριστούμε για την ανταπόκρισή του σε αιτήματα που αφορούν την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αλλά και σε γενικότερα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης μέσα από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας.
Αποτέλεσμα της πρόσφατης συνεργασίας μας είναι η εφαρμογή μιας πολιτικής που συνδυάζει την χρηστότητα στην οικονομική διαχείριση με την στήριξη των πολιτών, οι οποίοι καλόπιστα θέλουν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός.