Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ο ειρηνοποιός Μπόρις Τζόνσον, η πρόκληση Σολτς, τα υποβρύχια και η αντίδραση Μητσοτάκη

Για να ξέρετε τι ακριβώς συμβαίνει σας ενημερώνω εγκύρως ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες και μάλιστα με άκρα μυστικότητα για να μην εξελιχθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, σε μια σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας.

Ο Μπόρις Τζόνσον κατάφερε να πείσει τον Ερντογάν να μη θέσει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, γιατί μια τέτοια πρωτοβουλία θα τίναζε στον αέρα τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Ταυτόχρονα ο Μπόρις Τζόνσον έπεισε και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να μην θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και των παραβιάσεων.

Ο πρωθυπουργός είχε επίσης ενημερωθεί για τα ανταλλάγματα που θα έπαιρνε ο Ερντογάν από τον Αμερικανό πρόεδρο, μετά την άρση του βέτο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Το μόνο που εξόργισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν η δήλωση του Γερμανού καγκελάριου Σολτς, ότι δεν υπάρχει κανένα εμπάργκο όπλων για την Τουρκία.

Η δήλωση Σολτς έχει σχέση με την εκκρεμότητα της παράδοσης των υπερσύγχρονων υποβρυχίων στο Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.

Τα υποβρύχια κατασκευάζονται στη Γερμανία και οι Πράσινοι πριν συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, είχαν καταγγείλει τη σχετική προμήθεια.

Στη συνέχεια τα πράγματα άλλαξαν πρυτανεύοντας το συμφέρον της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας.

Η παράδοση των γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία μπορεί να αλλάξει και πάλι τις ισορροπίες στο Αιγαίο.

Γι΄ αυτό η ελληνική κυβέρνηση αναζητεί τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού.

ΠΗΓΗ 15MINUTES.GR

    

 

randomness