Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Οι “μετασεισμοί” της παραίτησης Δραγασάκη στον ΣΥΡΙΖΑ

Η πρωτοβουλία του ιστορικού στελέχους του κόμματος “ανοίγει την συζήτηση”  για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ, με αυτή την ηγεσία, μπορεί να λογίζεται στην αριστερά. Επιτίθεται στον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων Τσίπρα η ηγεσία της Κουμουνδούρου.

«Μετασεισμικές δονήσεις» καταγράφονται στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση από το κόμμα του ιστορικού στελέχους του κόμματος και των κυβερνήσεων του Αλέξη Τσίπρα, Γιάννη Δραγασάκη.

Η συζήτηση που ανοίγει

Ο πρώην υπουργός συνόδευσε την παραίτησή του με ένα κείμενο – κόλαφο κατά της προεδρίας του Στέφανου Κασσελάκη. Κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για «ένα κόμμα στο οποίο η έννοια της δημοκρατίας και της Αριστεράς, αλλά και η ιστορία του ίδιου του κόμματος, υπονομεύονται και μόνος αποδεκτός κανόνας είναι η συχνά αδιευκρίνιστη & ευμετάβλητη βούληση του αρχηγού».

Επίσης εκτίμησε πως «ο κ. Κασσελάκης παρέλαβε ένα αριστερό κόμμα με προβλήματα και «παραδίδει» πολύ περισσότερα προβλήματα χωρίς αριστερό κόμμα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε διαδικασία από-αριστεροποίησης». Τόνισε παράλληλα την ανάγκη για «ένα νέο μαζικό, λαϊκό κόμμα της Αριστεράς, από τη ριζοσπαστική αριστερά ως την αριστερή σοσιαλδημοκρατία και δεύτερον, μια προοδευτική εναλλακτική στο πρόβλημα της διακυβέρνησης της χώρας».

Η πρωτοβουλία του Γιάννη Δραγασάκη – προσώπου με μεγάλο ειδικό βάρος στα μέλη και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ- έρχεται σε μία κομβική περίοδο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αφού τους επόμενους μήνες (και σίγουρα έως το Συνέδριο του τον Οκτώβριο) αντιμετωπίζει ζητήματα υπαρξιακά τόσο για την πολιτική του επιρροή και την φυσιογνωμία του όσο και για τον ρόλο του εφεξής στην πολιτική ζωή της χώρας. Προερχόμενο μάλιστα από το ισχυρό σοκ της 3ης κατά σειρά εκλογικής του ήττας, που συνιστά και την πρώτη (κι αποτυχημένη) εκλογική δοκιμασία για τον Στέφανο Κασσελάκη.

Στην πραγματικότητα η κίνηση του Γιάννη Δραγασάκη αντικειμενικά «ανοίγει την συζήτηση» για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ με την σημερινή του ηγεσία μπορεί πλέον να λογίζεται ως κόμμα της αριστεράς και συνακόλουθα το αν μπορεί η ίδια ηγεσία να προωθήσει την υπόθεση μιας προοδευτικής εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης σε αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μια συζήτηση που κατά πάσα πιθανότητα είναι αναπόφευκτη το επόμενο διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ. Μια και τα θέματα που θα βρεθούν στην ημερήσια διάταξη είναι το αν οργανωτικά θα μεταβληθεί ή όχι σε ένα προσωποπαγές – προεδρικό κόμμα δίχως αντιπροσωπευτικά όργανα και αν υπάρχει η βούληση να συμβάλλει έγκαιρα στην διαμόρφωση κοινού βηματισμού για τον χώρο της κεντροαριστεράς. Αυτά ενώ πλέον είναι ανοιχτό ακόμη και το θέμα του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ και αν αυτό θα συνεχίσει να διατηρεί τον όρο «αριστερά».

Οι  αντιδράσεις της Κουμουνδούρου

Από την πλευρά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρήθηκε αρχικά να υποτιμηθεί το γεγονός. Στην συνέχεια όμως ακολούθησε μία ανακοίνωσή από την Κουμουνδούρου με αιχμές αλλά και …προσδιορισμό του «τι εστί αριστερά». Δείγμα της πολιτική πίεσης που ασκήθηκε στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται πως «αριστερά σημαίνει η σύγκρουση με τα συμφέροντα και η υπεράσπιση των πολλών και των αδυνάτων με όλες μας τις δυνάμεις». Μια διατύπωση δηλαδή περισσότερο συμβατή με την κουλτούρα των αυτό-αποκαλούμενων «αντισυστημικών» κομμάτων και σχετικά αποστασιοποιημένη από τον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς που από τις ρίζες του εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην ίδια αντίληψη κινούνται και αναφορές περί του ότι «αριστερά σημαίνει σύγκρουση με τις πανίσχυρες εταιρείες ενέργειας. Σύγκρουση με όσους λειτουργούν ενάντια στο δημόσιο συμφέρον».

Παράλληλα στην ίδια ανακοίνωση αφήνονται αιχμές κατά του Γιάννη Δραγασάκη για την περίοδο που υπήρξε υπουργός των κυβερνήσεων του Αλέξη Τσίπρα. Αφού αναφέρεται πως «αριστερά σημαίνει να διατηρείς μια ξεκάθαρη κι αυστηρή στάση απέναντι στην αισχροκέρδεια των Τραπεζών, που δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης των προθέσεων σου». Ως υποστηρικτής του πνεύματος της Κουμουνδούρου εμφανίστηκε ο Παύλος Πολλάκης φροντίζοντας να κάνει μία ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου παρατίθεται απόσπασμα της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την φράση «Μαύρη μέρα για την Τράπεζα της Ελλάδας, σήμερα».

Επίσης άλλα στελέχη – υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη, όπως ο Ευάγγελος Αντώναρος εξέφρασαν την ευαρέσκεια τους για την αποχώρηση του Γιάννη Δραγασάκη. Όπως έγραψε ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων της Ν.Δ «να πω ότι δεν χάρηκα πολύ, θα ήταν ψέμα». Επίσης γνωστοί για την στήριξη του στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ λογαριασμοί του διαδικτύου καταλόγισαν στον Γιάννη Δραγασάκη ευθύνες για το ότι εμπόδισε την ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον συνολικά για την πορεία του κόμματος.

Δηλώσεις σε αντίθετη κατεύθυνση

Την ίδια στιγμή καταγράφθηκαν δηλώσεις στελεχών στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Ενδεικτική η αναφορά από την Όλγα Γεροβασίλη και τον Κώστα Ζαχαριάδη. Παρότι αμφότερα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησαν με την επιλογή της παραίτησης αναφέρθηκαν εγκωμιαστικά στην προσφορά του.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η αντιπρόεδρος της Βουλής «η αποχώρηση του Γιάννη Δραγασάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν με βρίσκει σύμφωνη.Κανείς όμως δεν μπορεί να ξεχνά τη  μακρόχρονη, ηθική και συνεπή διαδρομή του στην Αριστερά και την τεράστια συνεισφορά του στην κυβερνητική μας πορεία». Αντίστοιχα ο Κώστας Ζαχαριάδης σημείωσε πως «ο Γιάννης Δραγασακης έχει μια λαμπρή πορεία στην Αριστερά εδώ και σχεδόν έξι δεκαετίες. Τον ευχαριστούμε για όλα».

Τόνισε πως ήταν «παρών στα πέτρινα χρόνια του ΣΥΝ, παρών στα πρώτα δύσκολα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ, παρών στο προγραμματικό συνέδριο του 2008 (την πρώτη απόπειρα κόμματος του 3% να παρουσιάσει πλήρες κυβερνητικό  πρόγραμμα), παρών εντός Βουλής, παρών εκτός Βουλής, παρών στις ομάδες τεκμηρίωσης, παρών ως υποψήφιος Νομάρχης το 1998. Παρών στα δύσκολα της διαπραγμάτευσης όταν διάφοροι πηδούσαν απο τις πόρτες και τα παράθυρα νομίζοντας ότι έτσι θα αποδράσουν απο τις ευθύνες τους».

Σημειώνει επίσης ότι παρά τις όποιες διαφωνίες αναγνωρίζει «την καθοριστική του συμβολή για το πως φτάσαμε  ως εδώ, το ήθος του και ο,τι συμβολίζει για έναν κόσμο της Αριστεράς όλα αυτά τα χρόνια ως σημείο αναφοράς. Η απαξίωση των συντρόφων όταν χωρίζουν οι δρόμοι μας είναι ξένη στον δικό μου κώδικα αρχών και αξιών».

Για «καμπανάκι κινδύνου» μίλησε σε δική του ανάρτηση ο Χάρης Τσιόκας. Ενστερνιζόμενος μέρος της κριτικής που ασκείται στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως ανέφερε «ο Γιάννης Δραγασάκης στην πολιτική του διαδρομή αποτελεί ένα από τα κορυφαία στελέχη προκειμένου η αριστερά ,ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της οικολογίας να ανοίξουν το δρόμο της εναλλακτικής προοδευτικής διακυβέρνησης . Η σημερινή του ανακοίνωση  με τις συγκεκριμένες διαφωνίες που εκφράζει χτυπάνε το καμπανάκι κινδύνου προκειμένου να εργαστούμε άμεσα  για την ανασύνθεση του προοδευτικού αριστερού χώρου  σε τροχιά προγραμματικής διακυβέρνησης .

Έχει δίκιο να υπογραμμίζει πως δεν πρέπει να παρασυρθούμε σε μια ατζέντα κοινωνικά αδιάφορων εσωκομματικών εξουσιοδοτήσεων .Ο Λαός  ζητά εναλλακτική πρόταση που θα τον αφορά γι αυτή την τετραετία . Τιμούμε τους αγώνες και τον πολιτικό του λόγο παραμένοντας ενεργοί  στην ανταπόκριση του μηνύματος  για την διαμόρφωση προοδευτικής πλειοψηφίας ικανή να κυβερνήσει και όχι απλά να καταγγέλλει .»

Καυστικός ήταν σε αρθρογραφία του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο πρώην συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα Θανάσης Καρτερός. Μεταξύ άλλων αναφέρει πως «παραιτήθηκε ο Γιάννης Δραγασάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας χωρίς εξαλλοσύνες τους λόγους που τον ώθησαν σ’ αυτό. Και δεν έπεσαν να τον κομματιάσουν ηθικά μόνο τα γνωστά άγνωστα τρολ του διαδικτύου, που τη δουλειά τους κάνουν στο κάτω-κάτω. Για ιδεολογικούς λόγους πάντα, μη φανταστεί κανείς τίποτα ταπεινά κίνητρα.

Κατέβασε τον αυτοκρατορικό της αντίχειρα για τον Δραγασάκη και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Που αποφάσισε να του δώσει μαθήματα για το τι σημαίνει Αριστερά. Τι σημαίνει στράτευση στην Αριστερά. Τι σημαίνει αριστερή στάση ζωής. Και δεν άλλαξε χρώμα από ντροπή ο έβδομος όροφος της Κουμουνδούρου»…

ΠΗΓΗ NEWS247.GR

    

 

randomness