Οικογενειοκρατία, «μίζες» και διαπλοκή στη UNICEF!
Μπορεί η είδηση ότι το ελληνικό παράρτημα της UNICEF τέθηκε εκτός του διεθνούς οργανισμού να έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, αλλά για τους καλά γνωρίζοντες πρόκειται για μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες.
Την Παρασκευή κυκλοφόρησε η είδηση ότι η Διεθνής Επιτροπή της UNICEF απέσυρε το Σύμφωνο Αναγνώρισης από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή, απόφαση η οποία μάλιστα έχει άμεση ισχύ.
Σε σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης γίνεται λόγος για «ανησυχίες που προέκυψαν από πρόσφατο έλεγχο από ανεξάρτητο φορέα».
Οπως φαίνεται, τα αποτελέσματα της έρευνας οδήγησαν στην προσωρινή διακοπή της συνεργασίας, με τη διεθνή οργάνωση να δεσμεύεται ωστόσο ότι θα συνεχίσει να προσφέρει έργο στην Ελλάδα εφόσον ολοκληρωθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και καταλήξουν σε ένα καινούργιο σχήμα λειτουργίας.
Η σημερινή πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής, Σοφία Τζιτζίκου, μας εξήγησε εν συντομία την υπόθεση, τονίζοντας ότι το τελευταίο διοικητικό συμβούλιο είναι αυτό που «προκάλεσε και στήριξε ενεργά την κάθαρση εντός του οργανισμού».
«Το παρόν Δ.Σ. ανέλαβε καθήκοντα τον Μάιο του 2016. Κατόπιν καταγγελιών που έφτασαν στα χέρια μας, στις αρχές του 2017, διατάξαμε διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο, ο οποίος εντόπισε διάφορες ατασθαλίες. Αμέσως κοινοποίησα τόσο τα αποτελέσματα όσο και τις καταγγελίες στα κεντρικά του οργανισμού, στη Γενεύη. Τον Οκτώβριο του 2018 είχα συνάντηση με τη Διεθνή Επιτροπή, όπου αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί ενδελεχής έλεγχος σε βάθος 15ετίας, με τη δική μας στήριξη φυσικά. Το πόρισμα του τελευταίου ελέγχου έδειξε πράγματα που ξεπερνούσαν το επίπεδο των απλών παρατυπιών...», δηλώνει χαρακτηριστικά στην «Εφ.Συν.» η κ. Τζιτζίκου.
Το ιστολόγιο tvxs.gr δημοσίευσε στοιχεία των δύο πορισμάτων, σύμφωνα με τα οποία προκύπτουν ζητήματα οικογενειοκρατίας, καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων και οικονομικής κακοδιαχείρισης.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
- Τεράστια ποσά που χάθηκαν από προμήθειες, που αποδίδονταν με ανάθεση και όχι με διαγωνισμούς.
- Έσοδα τα οποία δεν δικαιολογούνται από πωλήσεις ούτε και εμφανίζονται στα ταμεία της επιτροπής.
- Μισθοί 30 εργαζομένων που συνολικά υπερβαίνουν το 1.100.000 ευρώ τον μήνα.
- Πλαστογράφηση υπογραφών.
- Μπόνους σε υψηλόβαθμα στελέχη χωρίς δικαιολογία.
- Τα 2/3 των εργαζομένων είχαν οικογενειακές σχέσεις μεταξύ τους.
- Σπατάλη χρημάτων για προσωπικές υποθέσεις.
- Ζητείται η διερεύνηση των τηλεμαραθωνίων.
Φάκελος με όλα τα αναλυτικά στοιχεία βρίσκεται ήδη στον εισαγγελέα, ο οποίος μένει να αποφασίσει αν και σε ποιους θα ασκηθούν διώξεις.
Πληροφορίες λένε ότι αρκετά μέλη του Συμβουλίου της Εθνικής Επιτροπής αντέδρασαν στη διεξαγωγή ελέγχου από ανεξάρτητο φορέα και ότι η επιμονή της Σ. Τζιτζίκου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος οδήγησε ορισμένους να ζητήσουν μέχρι και την απομάκρυνσή της από την προεδρία, υπό τον φόβο των αποκαλύψεων.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, σε προσωπική του ανάρτηση έγραψε: «Σκάνδαλο στη UNICEF Ελλάδος, σκάνδαλο 10 εκατ. ευρώ στο νοσοκομείο ΚΑΤ με οστικά μοσχεύματα που ασκήθηκε δίωξη σε 15 γιατρούς και μέλη διοίκησης για την περίοδο 2009-10! Κάθε μέρα και μια νέα βρομιά από αυτούς που θέλουν να μας ξανασώσουν [...] ».
Από την άλλη, ο δημοσιογράφος Γιάννης Λοβέρδος βιάστηκε να σχολιάσει την είδηση σπεύδοντας να επιρρίψει ευθύνες στη Σ. Τζιτζίκου και στον ΣΥΡΙΖΑ για τις οικονομικές ατασθαλίες της τελευταίας 15ετίας: «Ντροπή συντρόφισσα! Βάλατε χέρι στα χρήματα που είναι για τα φτωχά παιδάκια. Δεν έχετε τσίπα, βρε κατσαπλιάδες;».
Τα χρήματα πήγαιναν σε νυχτερινά κέντρα, πλακάκια και... ασημένια κηροπήγια!
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος, υπάλληλος που είχε σημαίνοντα ρόλο στην ανάδειξη του σκανδάλου με την υφαρπαγή τουλάχιστον 2.000. 000 ευρώ κάθε χρόνο από τα ταμεία του φιλανθρωπικού οργανισμού εξηγεί:
«Μέχρι και για ξέφρενη διασκέδαση σε νυκτερινό κέντρο στην Ιταλία, δίνονταν οι εισφορές των φιλάνθρωπων πολιτών προς την Unicef. Τα χρήματα που προορίζονταν για εμβόλια και τροφή σε παιδιά που τα είχαν απόλυτη ανάγκη, κατέληγαν μέχρι και για να αγορασθούν 35 ασημένια κηροπήγια, που έκαναν ως δώρα σημαντικά στελέχη της ελληνικής οργάνωσης σε γάμους».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Βήματος, άλλα χρήματα πήγαιναν σε πολυτελή ταξίδια, εξόδους σε ταβέρνες και αγορές οικιακού εξοπλισμού για τα σπίτια υπαλλήλων του ελληνικού γραφείου της Unicef. Τεράστια ποσά φέρεται να δίνονταν για να αγοραστούν πλακάκια μπάνιου και άλλα είδη ανακαίνισης, που αφορούσαν βεβαίως κατοικίες υπηρεσιακών παραγόντων.
«Εξαφανίστηκαν χορηγίες της τάξης των 340.000 ευρώ από το υπουργείο Εξωτερικών και υπέκρυπταν την απάτη με την βοήθεια συνεννοημένων λογιστών. Όταν ξεκίνησε ο έλεγχος και ήταν προφανές ότι τίποτα δεν μπορούσε να αποκρύβει, άρχισαν απειλές κατά της οικονομικής ελέγκτριας που αποτέλεσε την αρχή για την αποκάλυψη του σκανδάλου.
Μάλιστα υπήρξε επίθεση και ξυλοδαρμός της σε μία σύσκεψη. Στη συνέχεια επιχείρησαν να αμφισβητήσουν το πτυχίο της και άρχισαν, υποτίθεται, να ρωτούν πανεπιστημιακά ιδρύματα και φορείς του δημοσίου για να επαληθεύσουν, χωρίς επιτυχία, την πλαστότητά του» σημειώνει ο συγκεκριμένος υπάλληλος στο Βήμα.
Η άκρη του νήματος βρέθηκε με την προκήρυξη της θέσης του οικονομικού διευθυντή, το καλοκαίρι του 2016. Η γυναίκα που επελέγη για τη θέση ανάμεσα σε 90 υποψηφίους και μετά από πολλές συνεντεύξεις που έγιναν και στα κεντρικά γραφεία της Οργάνωσης στη Γενεύη, ξεκίνησε να ερευνά τα οικονομικά του ελληνικού τμήματος.
Η Unicef στην Ελλάδα συγκέντρωνε περίπου 4.5-5 εκατ. ευρώ ετησίως, τα περισσότερα από δωρεές. Κύρια διαπίστωση ήταν ότι ενώ όλες οι εθνικές επιτροπές είχαν την υποχρέωση να αποδίδουν το 70% στη Γενεύη και στην βοήθεια για εκατομμύρια παιδιά και το 30% να πηγαίνει στα λειτουργικά τους έξοδα, στην Ελλάδα συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο. «Όταν άρχισα να εργάζομαι δέχθηκα προσκλήσεις από παλαιούς υπαλλήλους της εταιρείας για να φάμε μαζί και να γνωρισθούμε. Στην πορεία, μου έκαναν διάφορες προτάσεις για παράνομα οικονομικά οφέλη ή να μου δώσουν και ποσό της τάξης των 200.000 ευρώ για να κατοχυρώσω την οικογένειά μου. Όμως οι έλεγχοι που άρχισαν να γίνονται αποδείκνυαν το εύρος των απατών. Όλοι ήταν υψηλόμισθοί ενώ υπήρχαν άτομα στις οικονομικές υπηρεσίες που έπαιρναν επίδομα ανθυγιεινού επαγγέλματος και ειδικών συνθηκών.
Μας είχε εντυπωσιάσει ότι παντού εμφανίζονταν να τοποθετούνται μεγάλες ποσότητες με πλακάκια, δείγμα ότι και εκεί υπήρχε κόλπο διασπάθισης χρημάτων. Επιπλέον, δεν φαίνεται να είχαν καταχωρισθεί χρήματα παλιότερης χορηγίας του υπουργείου Εξωτερικών, τα οποία παρελάμβαναν, τμηματικά, υπάλληλοι της ελληνικής Επιτροπής. Ακόμη έκλεβαν χρήματα από τα ποσά που δίνονταν για τα καύσιμα των ΙΧ. Όταν έμαθαν οι υπεύθυνοι των κεντρικών γραφείων στην Γενεύη, τι συνέβαινε στην Ελλάδα, μας έλεγαν ότι αυτά δεν είχαν συμβεί ούτε στην Αφρική».
Ολα τα παραπάνω έχουν προκαλέσει -όπως είναι φυσικό- μεγάλη αναστάτωση στους εργαζομένους του οργανισμού, με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής να διευκρινίζει ότι πρόκειται για «πάγωμα» 60 ημερών, κατά τη διάρκεια των οποίων θα ολοκληρωθούν όλα τα προγράμματα που ήδη «τρέχουν», με τη δέσμευση ότι για τους δύο αυτούς μήνες οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται κανονικά, τονίζοντας παράλληλα το σπουδαίο έργο που προσφέρει «και θα συνεχίσει να προσφέρει» η UNICEF τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα.
(Με πληροφορίες από EFSYN.GR & LIFO.GR)