Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση για τα «κόκκινα» δάνεια
Σε μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ εξελίσσεται η συζήτηση για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και του ιδιωτικού χρέους, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ να απαντά κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι προστατεύει τα συμφέροντα των funds.
Π. Μαρινάκης κατά ΠΑΣΟΚ
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Παύλος Μαρινάκης χαρακτήρισε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ «ανεφάρμοστη και επικίνδυνη», υποστηρίζοντας ότι επαναφέρει τη λογική του κινήματος «Δεν Πληρώνω». Όπως ανέφερε, η πρόταση θα αδικούσε τους συνεπείς δανειολήπτες, καθώς «το μήνυμα» προς όσους πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους θα ήταν ότι «είναι κορόιδα».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ακόμη ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να εφαρμοστεί με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες και ότι, ακόμη και αν μπορούσε να εφαρμοστεί, θα δημιουργούσε σοβαρούς κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα, υπερασπίστηκε την κυβερνητική πολιτική, επισημαίνοντας ότι τα «κόκκινα» δάνεια έχουν μειωθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε, από 99,7 δισ. ευρώ σε 72,34 δισ. ευρώ.
Ο κ. Μαρινάκης συνέδεσε, μάλιστα, την κριτική του με την πολιτική φυσιογνωμία του σημερινού ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι το κόμμα υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη επιχείρησε να γίνει ένας «πράσινος ΣΥΡΙΖΑ» και υποστηρίζοντας ότι η σημερινή του στάση απέχει σημαντικά από το ΠΑΣΟΚ της περιόδου Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώφης Γεννηματά.
Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ
Σκληρή ήταν η απάντηση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Κώστα Τσουκαλά. Απαντώντας στον Παύλο Μαρινάκη, έκανε λόγο για «διαστρέβλωση» και «επικίνδυνη άγνοια βασικών ευρωπαϊκών πρακτικών».
Το ΠΑΣΟΚ επιμένει ότι η πρότασή του για τη θέσπιση δικαιώματος προαίρεσης του δανειολήπτη δεν επιβαρύνει ούτε τις τράπεζες ούτε τα funds. Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, ο δανειολήπτης που πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα μπορεί να έχει προτεραιότητα στην αγορά του δανείου του, σε τιμή υψηλότερη από εκείνη στην οποία θα το αγόραζε ένα fund.
Ο Κώστας Τσουκαλάς υποστήριξε ότι οι τράπεζες δεν υφίστανται χειροτέρευση της θέσης τους, καθώς, όπως σημειώνει, με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ μπορούν να εισπράξουν περισσότερα από όσα θα λάμβαναν από την πώληση του δανείου σε fund. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιλέγει να προστατεύει την κερδοφορία των funds αντί να προστατεύσει τους δανειολήπτες.
Το ΠΑΣΟΚ επαναφέρει επίσης το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, των πλειστηριασμών και της λειτουργίας των servicers, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει χωρίς επαρκή προστασία μεγάλο αριθμό δανειοληπτών. Το κόμμα υποστηρίζει ακόμη ότι τα «κόκκινα» δάνεια που βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος αντιστοιχούν σε περίπου 33%-34% του ΑΕΠ, έναντι ποσοστού μικρότερου του 1,5% στην Ευρωζώνη.
ΣΥΡΙΖΑ: Επαναφορά του νόμου Κατσέλη και αγορά «κόκκινων» δανείων από την Αναπτυξιακή Τράπεζα
Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιχειρεί να διαφοροποιήσει τη δική του πρόταση για το ιδιωτικό χρέος, καταθέτοντας τη Δευτέρα στη Βουλή ολοκληρωμένη πρόταση νόμου.
Η Κουμουνδούρου προτείνει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση του πτωχευτικού νόμου της ΝΔ, την επαναφορά του νόμου Κατσέλη και της προστασίας της πρώτης κατοικίας, αυτοματοποιημένη διαδικασία ρύθμισης οφειλών και αποπληρωμή σε βάθος έως 25 ετών με χαμηλό επιτόκιο.
Κεντρικό σημείο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι και η αξιοποίηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η οποία, σύμφωνα με το κόμμα, θα μπορούσε να αγοράζει «κόκκινα» δάνεια από τα funds και στη συνέχεια να τα ρυθμίζει προς όφελος των πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, χαρακτήρισε την αύξηση του ιδιωτικού χρέους «ωρολογιακή βόμβα» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ιεραρχεί τα συμφέροντα των servicers και των funds πάνω από τις ανάγκες των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η στάση των άλλων κομμάτων
Στο ΚΚΕ με το βλέμμα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί, τονίζουν, ότι ο λαός πρέπει να βγει μπροστά και να κάνει τις δικές του εξαγγελίες.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε ότι: «καλούν τον λαό και την νεολαία να κάτσουν στα αυγά τους και να παρακολουθήσουν τις εξαγγελίες τους και τα κοστολογημένα τους προγράμματα από τη ΔΕΘ τις επόμενες μέρες, ο λαός μας πρέπει να βγει μπροστά ενωμένος να κάνει τις δικές του εξαγγελίες».
Η Ελληνική Λύση άσκησε σκληρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ για τις προτάσεις για το ιδιωτικό χρέος, καταλογίζοντας αντιγραφή των θέσεων της, αναφέροντας πως: «Εάν η αντιγραφή πολιτικών προγραμμάτων ήταν ποινικό αδίκημα, ο κύριος Ανδρουλάκης θα είχε “καταδικαστεί” για λογοκλοπή του προγράμματος της Ελληνικής Λύσης.»
Ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ, Δημήτρης Νατσιός επισκεπτόμενος στη Λάρισα το 303 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης που αποτελεί μονάδα τεχνικής υποστήριξης του Στρατού Ξηράς, καταλόγισε έκανε λόγο για απαξίωση κι εγκατάλειψη των εγκαταστάσεων με στόχος να κλείσουν αυτά τα εργοστάσια και να πουληθούν»..
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπουλου σε συνέντευξή της μίλησε για το ιδιωτικό χρέος, έκανε λόγο για εξαιρετικά ανήθικη διαδικασία αρπαγής περιουσιών και εξαπέλυσε πυρά τόσο στο κυβερνών κόμμα της ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ: «πρέπει να εξηγήσουν στους δανειολήπτες πώς από τον κοσμάκη τα funds αξιώνουν να τους πάρουν το σπίτι και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία είναι αραχτοί και λένε δεν πληρώνουμε. Να εξηγήσουν τι είδους ρυθμίσεις έχουν κάνει, να κάνουν και δανειολήπτες τέτοια ρύθμιση.
Η πολιτική ουσία της αντιπαράθεσης
Η σύγκρουση πλέον δεν περιορίζεται στο εάν θα υπάρξει μία ακόμη ρύθμιση για τους οφειλέτες. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συγκρούονται για το ποιος θα επωφεληθεί από τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων: οι τράπεζες και τα funds ή οι ίδιοι οι δανειολήπτες.
Η κυβέρνηση προτάσσει τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και την προστασία των συνεπών δανειοληπτών.
Το ΠΑΣΟΚ αντιτείνει ότι η μείωση των «κόκκινων» δανείων δεν σημαίνει ότι λύθηκε το πρόβλημα για τα νοικοκυριά, ζητώντας δικαίωμα προαίρεσης, μεγαλύτερη προστασία της πρώτης κατοικίας και αυστηρότερο πλαίσιο για funds και servicers.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, προχωρά σε ακόμη πιο εκτεταμένη πρόταση, με επαναφορά του νόμου Κατσέλη και ενεργότερο ρόλο της Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Έτσι, το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων μετατρέπεται σε ένα από τα βασικά πεδία πολιτικής αντιπαράθεσης ενόψει της νέας πολιτικής περιόδου, με την κυβέρνηση να κατηγορεί την αντιπολίτευση για παροχές χωρίς δημοσιονομικό και τραπεζικό αντίκρισμα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταγγέλλουν ότι η κυβερνητική πολιτική έχει μετατρέψει το ιδιωτικό χρέος σε πεδίο κερδοφορίας των funds.



Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

