Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Καλώς τα… καλαμπόκια αλλά σιγή ιχθύος από τον πρωθυπουργό
Το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι πολύ μεγάλο και σοβαρό. Αλλά ο πρωθυπουργός δείχνει να μην το θεωρεί άξιο λόγου
Πριν από σχεδόν 40 χρόνια ερχόταν στη δημοσιότητα ένα σκάνδαλο που αφορούσε την παράνομη «ελληνοποίηση» καλαμποκιού από τη Γιουγκοσλαβία, με σκοπό την αξιοποίηση των υψηλότερων τιμών και των επιδοτήσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Οι παράνομες αυτές ενέργειες ήταν σε γνώση, όλα έδειχναν, του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Νίκου Αθανασόπουλου, που αργότερα θα βρεθεί αντιμέτωπος με το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο και θα καταδικαστεί.
Στη συλλογική μνήμη το σκάνδαλο έμεινε ως ένα παράδειγμα του πώς το νέο πλαίσιο των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων θεωρήθηκε ότι μπορούσε να αξιοποιηθεί για κάθε λογής απάτες.
Σήμερα, η χώρα μας είναι αντιμέτωπη με ένα ανάλογο και ίσως ως προς την κλίμακά του μεγαλύτερο σκάνδαλο σε σχέση με τις αγροτικές επιδοτήσεις: το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Το σκάνδαλο αυτό, όπως πρώτος ο OT μήνες πριν αποκάλυψε, αφορά τον τρόπο που δηλώνονταν δικαιώματα σε βοσκοτόπια σε όλη την Ελλάδα, από ανθρώπους που προφανώς δεν είχαν κανένα κοπάδι που πήγαιναν εκεί (πώς θα πήγαινε άλλωστε ένα κοπάδι από την Κρήτη να βοσκήσει στον Γράμμο;) με μόνο σκοπό να καρπώνονται ευρωπαϊκές επιδοτήσεις που δεν τις δικαιούνταν στην πραγματικότητα.
Τις επιδοτήσεις τις διαχειριζόταν ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ένας φορέας εποπτευόμενος από το υπουργείο Γεωργίας που έχει ως αρμοδιότητα τη διαχείριση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων για την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.
Το σκάνδαλο αυτό ήταν σε εξέλιξη εδώ και καιρό και μόνο όταν άρχισαν να πιέζουν οι ευρωπαϊκοί ελεγκτικοί μηχανισμοί αναγκάστηκε να πάρει θέση η κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι θα αλλάξει πλήρως το καθεστώς του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Όμως, αυτό δεν απέτρεψε το πολύ μεγάλο πρόστιμο το οποίο επιβλήθηκε στη χώρα μας. Συνολικού ύψους 415 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που είναι πιθανό να αυξηθεί όταν ληφθούν και οι επιδοτήσεις του 2024 και 2025. Με το πρόστιμο αυτό η χώρα μας αναδεικνύεται φέτος σε πρωταθλήτρια των προστίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα… τρόπαιο που μάλλον θα θέλαμε να αποφύγουμε.
Και βέβαια όταν διαπιστώνονται τόσο σοβαρά προβλήματα κακοδιαχείρισης και διαφθοράς, έπεται ότι θα υπάρξει και αναζήτηση ποινικών ευθυνών. Αυτό αφορά και τους αρμοδίους υπουργούς και έτσι είδαμε την διαβίβαση στη Βουλή της σχετική δικογραφίας για τον Μάκη Βορίδη και τον Λευτέρη Αυγενάκη, από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία με βάση και τη σχετική πρόβλεψη του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Κοντολογίς πρόκειται για ένα μεγάλο σκάνδαλο που αφορά άμεσα την ίδια την κυβέρνηση.
Και ποια είναι η απάντηση της κυβέρνησης: ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά παρότι το να κατηγορεί η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δύο υπουργούς δεν είναι μικρό πράγμα, ούτε βέβαια το γεγονός ότι η χώρα μας θα πληρώσει 415 εκατομμύρια ευρώ και τα οποία προφανώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν πολύ καλύτερα.
Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός προτίμησε την Τετάρτη στη Βουλή απλώς να επιτεθεί για άλλη μια φορά στην αντιπολίτευση επειδή αυτή θέτει ζήτημα πολιτικών και ποινικών ευθυνών για τα Τέμπη και την επομένη ασχολήθηκε με τα δημόσια έργα στη Θεσσαλονίκη. Ως εάν ένα τόσο μεγάλο πρόστιμο και οι κατηγορίες κατά δύο υπουργών, ο ένας εκ των οποίων είναι και τώρα υπουργός και δη στο νευραλγικό υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, να μην είναι κάτι που πρέπει να σχολιάσει ο πρωθυπουργός.
ΠΗΓΗ ΙΝ.GR