Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Συνάντηση Κ. Φλώρου με τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας

Το ζήτημα της απόκτησης κρίσιμων αμυντικών δυνατοτήτων για τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιθυμούν να αναπτύξουν από κοινού δράσεις με σκοπό την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει το σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας, τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής 'Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού 'Αμυνας (EDA) Γίρι Σεντίβυ.

   Όπως ανακοινώθηκε, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης 'Αμυνας και Ασφάλειας DEFEA 2021.

   Επίσης, συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες ανάπτυξης δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έμφαση στις δράσεις και τις διαδικασίες των «Coordinated Annual Review on Defence» (CARD) και «Permanent Structured Cooperation» (PESCO), που συνιστούν τα πλέον σημαντικά εργαλεία προώθησης της αμυντικής συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

   Από την πλευρά του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ υπογράμμισε την στήριξη που παρέχει η χώρα μας στο έργο του EDA, καθώς και στην ετοιμότητα συνεισφοράς εξειδικευμένων εμπειρογνωμόνων, όποτε αυτό απαιτηθεί. Ακόμη, επισήμανε τον στρατηγικό προγραμματισμό του EDA και τη συμβολή του στην επίτευξη του επιπέδου φιλοδοξίας της Ε.Ε., ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην αξία της CARD ως προς την ολιστική υποστήριξη της αμυντικής σχεδίασης της Ε.Ε..

   Για την PESCO, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε ότι συνδράμει στην ανάπτυξη στρατιωτικών δυνατοτήτων και την προώθηση της αμυντικής συνεργασίας των κρατών - μελών. Δεν παρέλειψε δε, να αναφερθεί στη συμμετοχή της χώρας μας στις διεργασίες του «Coordinated Maritime Presence» (CMP) ως μέρος του EU Maritime Security Strategy, καθώς και στην ζωτικής σημασίας συμβολή του EDA στην επιτυχία του CMP μέσω του προγράμματος «Maritime Surveillance» (MARSUR).

   Για την συνεργασία της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, επισήμανε ότι πρέπει να διέπεται από συμπεριληπτικότητα, αμοιβαιότητα και σεβασμό της αυτονομίας λήψης απόφασης των δύο οργανισμών.

   Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού 'Αμυνας ευχαρίστησε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ για την συνδρομή και την διαρκή υποστήριξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις δραστηριότητες του EDA.

   Τέλος, αναφέρθηκε στον ενεργό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας στα προγράμματα που η Ελλάδα έχει αναλάβει τον συντονισμό.

 

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ