Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Μόλυβδος: 44.000 τόνοι του τοξικού μετάλλου απειλούν τη δημόσια υγεία

Πώς η Ευρώπη χρόνο με τον χρόνο μολύνεται από τα κυνηγετικά σκάγια και τα βαρίδια αλιείας που περνάνε στη διατροφική μας αλυσίδα - Η ζημιά που προκαλεί ο μόλυβδος στο περιβάλλον

Το πάτημα της σκανδάλης ενός κυνηγετικού όπλου – πέρα από τη θανάτωση του θηράματος – επηρεάζει την υγεία των ανθρώπων, έχει επιπτώσεις στη διατροφική αλυσίδα και προκαλεί ζημιά στο περιβάλλον!

Όταν τρώμε κρέας που προέρχεται από το κυνήγι, καταναλώνουμε μαζί και τοξικά σωματίδια μολύβδου

Στην Ευρώπη, κάθε χρόνο, 44.000 τόνοι μολύβδινων σκαγιών και βαριδιών αλιείας απελευθερώνονται στο περιβάλλον. Και όπως επισημαίνουν, από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η αθέατη αυτή απειλή θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία, δηλητηριάζει την άγρια ζωή, ρυπαίνει το νερό και το έδαφος, ενώ αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για κατοικίδια και κτηνοτροφικά ζώα.

  

Σημειώνεται πως το 2021, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων αναγνώρισε τη σοβαρότητα του προβλήματος και πρότεινε την οριστική απαγόρευση της πώλησης και χρήσης μολύβδινων σκαγιών και βαριδιών αλιείας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Απαγορεύτηκε η χρήση του σε καύσιμα, χρώματα και σωλήνες

«Ο μόλυβδος είναι εξαιρετικά τοξικός. Στην Ευρώπη έχει ήδη απαγορευτεί η χρήση του στα καύσιμα, τα χρώματα και τους σωλήνες, καθώς συνιστά σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία. Την ίδια ώρα, δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης στον μόλυβδο», λέει η δασολόγος-περιβαλλοντολόγος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Ρούλα Τρίγκου.

 

Ωστόσο, όπως αναφέρει, «παρά τους προαναφερόμενους κινδύνους, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως στο κυνήγι, τη σκοποβολή και το ψάρεμα».

Μόλυβδος: Κινδυνεύουν 1.000.000 παιδιά στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, όταν χρησιμοποιούνται μολύβδινα σκάγια στο κυνήγι, θραύσματα μόλυβδου διασπείρονται στη σάρκα του θηράματος, θέτοντας σε κίνδυνο όποιον καταναλώνει το κρέας του.

Η έκθεση σε μόλυβδο, κατά τους ειδικούς, είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τις εγκύους και τα παιδιά, επηρεάζοντας την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την υγεία τους συνολικά. Σε ολόκληρη την Ευρώπη ένα εκατομμύριο παιδιά κινδυνεύουν από την έκθεση στον μόλυβδο!

 

Οι τρόποι έκθεσης στον μόλυβδο

Η έκθεση στον μόλυβδο που χρησιμοποιείται στη σκοποβολή και το ψάρεμα γίνεται – κατά τους ειδικούς της περιβαλλοντικής οργάνωσης – μέσω της στοματικής κοιλότητας και μέσω της αναπνευστικής οδού.

Ειδικότερα, όταν καταναλώνουμε κρέας που προέρχεται από το κυνήγι, και το θήραμα έχει πυροβοληθεί με μολύβδινα σκάγια, καταναλώνουμε μαζί και τοξικά σωματίδια μολύβδου. Ακόμη κι αν φαίνεται πως τα θραύσματα του μολύβδου έχουν αφαιρεθεί, εξακολουθούν να υπάρχουν και μπορούν να διαλυθούν στο κρέας κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Την ίδια ώρα, οι κυνηγοί και οι αθλητές σκοποβολής, κατά την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, με το πάτημα της σκανδάλης εισπνέουν αναθυμιάσεις και σκόνη μολύβδου. Επίσης κατά τη διάρκεια κατασκευής μολύβδινων σφαιρών και βαριδίων αλιείας παράγονται τοξικές αναθυμιάσεις, κατά την τήξη και τη χύτευση του μολύβδου.

Πώς επηρεάζεται η τροφική αλυσίδα

Με την πάροδο του χρόνου, ο μόλυβδος ενσωματώνεται στο έδαφος, και από εκεί στα φυτά, με αποτέλεσμα τη βιοσυσσώρευσή του στην τροφική αλυσίδα. Για παράδειγμα, τα μύδια του γλυκού νερού μπορούν να βιοσυσσωρεύσουν μεγάλες ποσότητες μολύβδου, εκθέτοντας τα ζώα που τρέφονται με αυτά σε μεγάλες ποσότητες μολύβδου.

Το νερό που έχει ρυπανθεί με μόλυβδο μπορεί να περάσει και στα υπόγεια ύδατα, μέσω ρωγμών στα πετρώματα ή μέσω ενός συνδεδεμένου υψηλού υδροφόρου ορίζοντα.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness